Τα πεπραγμένα του ΥΠΕΣ παρουσίασε ο Νίκος Νουρής - Τι είπε για χρυσά διαβατήρια και μεταναστευτικό

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 30.1.2023
Τα πεπραγμένα του ΥΠΕΣ παρουσίασε ο Νίκος Νουρής - Τι είπε για χρυσά διαβατήρια και μεταναστευτικό
Καλύτεροι έλεγχοι στα πρώτα στάδια του ΚΕΠ θα είχαν προλάβει πολλά προβλήματα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών

Η διενέργεια καλύτερων ελέγχων στα πρώτα στάδια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) θα είχε προλάβει πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, είπε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κατά την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου το διάστημα 2019-2023.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του προγράμματος το 2007 προφανώς δεν έγιναν όσα έπρεπε, κάτι που δυστυχώς επέτρεψε να εμφανιστούν παθογένειες και να γίνουν καταχρήσεις που έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη κληρονόμησε ένα σχέδιο παραχώρησης κυπριακής ιθαγένειας για το οποίο δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχου ακόμα και για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

Παρά τα προβλήματα, συνέχισε ο Υπουργός, το ΚΕΠ ήταν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της οικονομίας στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσφέροντας άμεσα αλλά και έμμεσα οφέλη στην οικονομία του τόπου, με κρατικά έσοδα αλλά και συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας, μεσούσης μάλιστα της μνημονιακής περιόδου.

Σημείωσε ωστόσο πως όταν η κυβέρνηση διαπίστωσε την αναγκαιότητα για αυστηρότερο έλεγχο των αιτήσεων από πρόσωπα ψηλού ρίσκου ή/και Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, προχώρησε στη θέσπιση και δημοσιοποίηση προνοιών, ώστε αυτές οι κατηγορίες προσώπων να μην έχουν το δικαίωμα απόκτησης πολιτογράφησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εισήχθησαν αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί ελέγχου δέουσας επιμέλειας με τη συνεργασία με τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με τη διενέργεια ενδελεχών και λεπτομερών ελέγχων όλων των αιτήσεων, ενώ τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά και οι μηχανισμοί εποπτείας και δέουσας επιμέλειας, ενισχύθηκαν με σημαντικότερη εξέλιξη την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2020.

Όμως οι διαφαινόμενες καταχρήσεις οδήγησαν στον οριστικό τερματισμό του ΚΕΠ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Νοεμβρίου 2020, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε άμεσα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως κατά την 31η Οκτωβρίου 2020, τελευταία ημέρα παραλαβής αιτήσεων, ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών εκκρεμούσαν 691 αιτήσεις επενδυτών και 722 αιτήσεις μελών των οικογενειών τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζοντας πλήρως όλους τους ελέγχους δέουσας επιμέλειας, αφού εξασφάλισε τις απαραίτητες νομικές γνωματεύσεις των νομικών συμβούλων, εξέτασε τις εκκρεμούσες αιτήσεις και διαβίβασε στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 όλες τις εκκρεμούσες αιτήσεις για λήψη απόφασης, το οποίο με τη σειρά του ενέκρινε συνολικά 390 αιτήσεις και απέρριψε τις 1023, συμπλήρωσε επί του θέματος.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτοί οι παραπάνω αριθμοί είναι ενδεικτικοί των όσων έπρεπε να γίνονται προηγουμένως και αν ενδέχεται να εγκρίθηκε αριθμός διαβατηρίων αντιστρόφως ανάλογος σε σχέση με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Νουρής επανέλαβε πως υπήρξαν ελλείψεις, καθώς όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2007 ήταν γυμνό από πλευράς ελέγχου.

Πρόσθεσε πως στην εξέλιξη της πορείας οι έλεγχοι που εισήχθηκαν στο πρόγραμμα ήταν τέτοιοι που τουλάχιστον στα τελευταία στάδια δεν επέτρεψαν να υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση, καθώς ούτε από την επιτροπή Νικολάτου, ούτε από τους ελέγχους που έγιναν στα τελευταία στάδια της διαχείρισης των πολλών αιτήσεων, όταν εισήχθη ο θεσμός δέουσας επιμέλειας μέσω των τριών οίκων του εξωτερικού δεν υπήρξε κάποια αμφιβολία για τη διαχείριση που έτυχαν αυτές οι αιτήσεις.

Αν στα πρώτα στάδια του προγράμματος οι μηχανισμοί ελέγχου ήταν καλύτεροι, τότε ενδεχόμενα να είχαμε αποφύγει πολλά προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως η ΕΕ δηλώνει ικανοποίηση από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο τέλος της διαδρομής του επενδυτικού προγράμματος. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι εάν το πρόγραμμα συνέχιζε με οποιονδήποτε τρόπο και εφαρμόζονταν οι κανονισμοί που η Βουλή ψήφισε το 2020, ο έλεγχος θα ήταν επαρκέστατος, παρά ταύτα κρίθηκε ότι το πρόγραμμα έπρεπε να τερματιστεί για τους γνωστούς σε όλους λόγους.

Υπουργός Εσωτερικών – Απολογισμός έργου
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής προβαίνει σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λευκωσία 30 Ιανουαρίου 2023.

ΥΠΕΣ: Η Τουρκία η γενεσιουργός αιτία του μεταναστευτικού στην Κύπρο

Η γενεσιουργός αιτία του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο ακούει στο όνομα Τουρκία, είπε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, στην παρουσίαση του έργου του Υπουργείου κατά τη διάρκεια της θητείας του, προσθέτοντας πως παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες νουθέτησης δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά.

Αναφερόμενος στον τομέα του μεταναστευτικού, ο κ. Νουρής είπε πως τα τελευταία πέντε χρόνια η Κύπρος έχει καταστεί το ευρωπαϊκό κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου, αφού την περίοδο αυτή υποβλήθηκαν 63.303 αιτήσεις, με τους αιτητές ασύλου και τα πρόσωπα που έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας να αποτελούν το 6% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, για τη διαχείριση του προβλήματος, το Υπουργείο προχώρησε σε δραστικές διορθωτικές κινήσεις στα θέματα πολιτικής αλλά και υποδομών, όπως ο μηδενισμός αιτήσεων ασύλου από εικονικούς γάμους με αλλαγή της Νομοθεσίας, ο δραστικός περιορισμός των εικονικών φοιτητών, η σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με τον Λίβανο, η επιτάχυνση της πρωτοβάθμιας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η αύξηση των δικαστών του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας από 2 σε 10 και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Τόνισε επιπλέον τον προσεχή εκσυγχρονισμό του περί Προσφύγων Νόμου, τη δημιουργία Γραφείου Επιστροφών κάτω από τον Υπουργό, πετυχαίνοντας από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τον μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών στην ΕΕ με 7.600 επιστροφές εντός του 2022, τη σύναψη συμφωνιών και πρωτοκόλλων επιστροφών με αριθμό τρίτων χωρών όπως την Ινδία, το Νεπάλ, το Βιετνάμ, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ενώ αναμένεται σύντομα συμφωνία και με το Κογκό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Νουρής είπε πως έγινε μια συνεχής και συστηματική προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων, πετυχαίνοντας την υπογραφή τεσσάρων μνημονίων συναντίληψης και στήριξης, τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου Κέντρου Φιλοξενίας και του Προαναχωρησιακού Κέντρου ύψους €67,5 εκ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την παροχή οικονομικής βοήθειας 10 εκ. από την Ελβετία για την ανέγερση των νέων κτηρίων της Υπηρεσίας Ασύλου, βοήθεια 1 εκ. από την Τσεχία και 1 εκ. από την Ουγγαρία για τη χρηματοδότηση των εθελούσιων επιστροφών μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, ενώ το 2022 ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο μετεγκατάστασης μικρού αριθμού αιτητών ασύλου σε άλλα κράτη μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.

Προσέθεσε πως στην Κύπρο έφτασαν επιπλέον πέραν των 78.000 Ουκρανών προσφύγων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, εκ των οποίων 16.000 παραμένουν στη χώρα μέχρι και σήμερα, με το Υπουργείο να αναλαμβάνει την υποχρέωση υποδοχής και εγγραφής των προσφύγων, οι οποίοι απολαμβάνουν της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη όσον αφορά το μεταναστευτικό και την κατά τα λεγόμενά του ανεπάρκεια και πρόχειρη διαχείριση του Υπουργείου, το οποίο όπως αναφέρει αφήνει παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση πέραν των 33.000 αιτήσεων ασύλου να εκκρεμούν, ο κ. Νουρής απάντησε πως οι ροές των μεταναστών προς την Κυπριακή Δημοκρατία την περίοδο στην οποία κάνει την αναφορά ο κ. Μαυρογιάννης κυμαίνονταν από 500-1.200 τον χρόνο, ενώ το 2022 έφτασαν τις 21.000.

Προσέθεσε πως θα ανέμενε από κάποιον ο οποίος διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας να είναι τουλάχιστον αντικειμενικός και να αναγνωρίσει τη διαφορετικότητα της περιόδου εκείνης, και την ίδια ώρα, αντί να δηλώνει ότι αντιτίθεται στα μέτρα ανακοπής των εισροών, να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν, παρά το γεγονός ότι έχει τετραπλασιαστεί η αποτελεσματικότητα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, να γίνεται αναφορά ότι απάντηση στην επίλυση του μεταναστευτικού είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Έχοντας ήδη μειώσει δραστικά τις εισροές (εικονικούς γάμους και εικονικούς φοιτητές) και επιτύχει πολύ σημαντικό περιορισμό των θαλάσσιων ροών, παραμένει το πρόβλημα της Πράσινης Γραμμής, συνέχισε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως παρά το γεγονός ότι η ΠΓ δεν είναι εξωτερικό σύνορο, και αυτό το αντιλήφθηκε και η ίδια η Ευρώπη, πρέπει να εφαρμοστούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των διελεύσεων, να συνεχιστούν οι επιστροφές και να σταλεί σαφέστατο μήνυμα στους διακινητές με αυστηρές ποινές, με τη νομοθεσία στην ΚΔ να προνοεί μέχρι και 12 χρόνια φυλάκισης.

«Είναι όλα γνωστά πλέον. Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος για τη μετανάστευση στην Κύπρο είναι πολύ καλά γνωστή και ακούει στο όνομα Τουρκία. Τους τελευταίους 18 μήνες η Τουρκία συστηματικά έχει αλλάξει τη δημογραφία του μεταναστευτικού και εκεί που οι 10 πρώτες χώρες μεταξύ των μεταναστών ήταν κατά κύριο λόγο ασιατικές χώρες, είναι πλέον χώρες της υποσαχάριας Αφρικής», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε πρόοδος αναφορικά με την ενημέρωση που έχουν λάβει Ευρωπαίοι εταίροι κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε συνέχεια της συνάντησης του MED5 αλλά και γενικότερα στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης, ο κ. Νουρής απάντησε πως η πρόοδος είναι πάρα πολύ βραδεία καθώς υπάρχει ένα σημαντικό κώλυμα που αφορά την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον από χώρες, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία, για βοήθεια σε εθελούσια βάση, αλλά όχι για υποχρεωτική μετεγκατάσταση.

«Εμείς υποστηρίζουμε αναφανδόν ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη σε ένα ενιαίο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, γιατί δεν θέλουμε να ξαναδούμε τις συνθήκες του 2015 να βιώνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει μια ενιαία πολιτική στον τρόπο αντιμετώπισης, με την Κύπρο να έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο ένα άτυπο έγγραφο με το οποίο εισηγείται μεταξύ άλλων διαφοροποίηση στον μηχανισμό υποβολής των αιτήσεων ασύλου ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα εξέτασης αιτήσεων ασύλου και εκτός της χώρας άφιξης, αλλά και ενιαία προσέγγιση στο θέμα της τιμωρίας των διακινητών.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της Κύπρου για ανάγκη επενδύσεων της ΕΕ στις χώρες προέλευσης και όχι μόνο υποδοχής, συμπληρώνοντας πως εάν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι βέβαιο ότι πάρα πολλοί θα επιλέξουν να μείνουν στη χώρα τους και δεν θα πάρουν τον δρόμο για να καταλήξουν στην Ευρώπη.

«Άρα είναι η ώρα που χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, μια διαφορετική ενδεχόμενα οπτική στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και εμείς ως Κύπρος αυτές τις θέσεις τις έχουμε καταθέσει ήδη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Ευρώπη έχει προχωρήσει σε απτά μέτρα αντίδρασης προς την Τουρκία και εάν μένει μόνο σε νουθεσίες σε ό,τι αφορά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ο Υπουργός είπε ότι έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες τον τελευταίο χρόνο από την πλευρά της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο προς την τουρκική κυβέρνηση, απλώς δεν υπάρχει ανταπόκριση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους Τουρκοκύπριους που ενδεχόμενα ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού ότι το να επιτρέπουν στις κατεχόμενες περιοχές να υπάρχουν και να συναθροίζονται αυτές οι χιλιάδες των παράτυπων μεταναστών, σαφώς και δεν βοηθά το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού και πως θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα θέλουν να διαχειρίζονται αυτούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

«Άρα νομίζω ότι είναι η ώρα της υπευθυνότητας, όχι μόνο σε μάς αλλά και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για να αναλάβουν δράση για την δική μας πατρίδα, για την κοινή μας πατρίδα που θέλουμε να λέμε ότι προσπαθούμε λύσουμε το εθνικό πρόβλημα», συμπλήρωσε σχετικά.

Θεαματική η αλλαγή της χώρας την τελευταία τριετία χάρη και στις προσπάθειες του ΥΠΕΣ, είπε ο Ν. Νουρής

Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις διάφορες υπηρεσίες, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και τα έργα που επιτελέστηκαν έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας θεαματικά, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, και το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, είπε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού του έργου του Υπουργείου την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, στο εν λόγω διάστημα έγινε κατορθωτή η επιτυχής διαχείριση σοβαρών προβλημάτων, η υλοποίηση σημαντικού αριθμού μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και πολιτικών, αλλά και η τροχοδρόμηση εξαιρετικά σημαντικών αναπτυξιακών έργων που συνέδραμαν την κυβερνητική προσπάθεια για μια καλύτερη Κύπρο.

Κορωνίδα στις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις υπήρξε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέχισε ο κ. Νουρής, μέσω της οποίας δημιουργήθηκαν πιο ισχυρές, οικονομικά βιώσιμες, διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς οντότητες, με δυνατότητα παροχής στους πολίτες ποιοτικότερων υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Στο πλαίσιο ενός νέου ολοκληρωμένου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής με στοχευμένες παρεμβάσεις και κίνητρα εγκρίθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το τέλος του 2022, συνολικά 903 αιτήσεις, σε παγκύπρια κλίμακα και χορηγήθηκαν €32,5 εκ. ως χορηγίες, είπε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως από το 2019, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τέθηκαν συμπληρωματικά σε εφαρμογή το Ειδικό Στεγαστικό Κίνητρο Παραγωγής Προσιτής Κατοικίας και το Ειδικό Στεγαστικό Κίνητρο Δημιουργίας Αγοράς Προσιτού Ενοικίου, ενώ εκδόθηκε και σχετική Υπουργική Εντολή για το ίδιο θέμα.

Εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως για τη στεγαστική προσφυγική πολιτική διατέθηκαν συνολικά €247 εκ. την περίοδο 2019 – 2022 και την τριετία 2023-2025 προϋπολογίστηκαν άλλα €210 εκ., ενώ αναφορικά με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, είπε πως θα τεθούν προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τρία νέα Νομοσχέδια που βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία, μέσω των οποίων εξορθολογίζεται η διαχείριση των περιουσιών.

Η ταχεία πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση αλλά και η παροχή γενναιόδωρων Πολεοδομικών κινήτρων συνέβαλαν αθροιστικά στην ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη που καταγράφει σήμερα η Κύπρος, τόνισε ακολούθως ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως η πολεοδομική και οικοδομική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί με την επαναλειτουργία της Βουλής, με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου για την ταχύρρυθμη αδειοδότηση μέσα σε 12 μήνες των λεγόμενων μεγάλων αναπτύξεων με κόστος πέραν των €20 εκ.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι πέραν της έναρξης της διαδικασίας αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συμπλεγμάτων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, βρίσκονται υπό εκπόνηση τα Τοπικά Σχέδια του Ακάμα, του Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας-Δερύνειας αλλά και της Πέγειας, έχει ήδη δημοσιευτεί το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού.

Συμπλήρωσε πως από τις 9 Δεκεμβρίου του 2022 ξεκίνησε την διαδικασία αναθεώρησης και τροποποίησης των Πολεοδομικών Ζωνών στην ύπαιθρο, με στόχο ένα λειτουργικό, αειφόρο, περιβαλλοντικά φιλικό και ισόρροπο σχεδιασμό, ενώ τον Μάιο 2022 δημοσιεύθηκε η Δήλωση Πολιτικής στην Περιοχή των Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, η οποία προβλέπει για πρώτη φορά την αξιοποίηση τεράστιων εκτάσεων γης εντός των βρετανικών βάσεων.

Με στόχο την βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, συνέχισε ο κ. Νουρής, αποφασίστηκε η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτίριο του σχολείου Φανερωμένης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε δέσμη πολεοδομικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για ενθάρρυνση ιδιωτικών αναπτύξεων όπως, το Σχέδιο Χορηγιών για δημιουργία Φοιτητικών Εστιών, το Σχέδιο Χορηγιών για ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, το Σχέδιο Χορηγιών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, τα αναβαθμισμένα κίνητρα για Διατηρητέες Οικοδομές και τα πολεοδομικά κίνητρα για αναπτύξεις και επανάχρηση.

Προσέθεσε πως στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η επέκταση του Σχεδίου Αναζωογόνησης της πράσινης γραμμής για την περίοδο 2023 – 2027 με δαπάνη 30 εκατομμυρίων για την εκτέλεση μεγάλου αριθμού έργων ανάπλασης και εξωραϊσμού.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πρωτοστατήσει και στον τομέα της προστασίας, της διατήρησης και της ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Νουρής, αναφερόμενος στα νέα σχέδια αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών, με τα οποία καλύπτεται το 50% των δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης των οικοδομών, με αύξηση της χορηγίας στις €100.000, ενώ σημείωσε και την εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα της ηλεκτρονικής καταγραφής και ψηφιοποίησης των αρχιτεκτονικών κτισμάτων, πρόνοια που περιλήφθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναφορικά με την αναπτυξιακή δράση του Υπουργείου και τα πολεοδομικά έργα που ολοκλήρωσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ο κ. Νουρής είπε πως την περίοδο 2018-2023 έγιναν 50 αναπλάσεις κτιρίων σε παγκύπρια κλίμακα έναντι δαπάνης €125 εκ., υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη 27 έργα με συνολικό κόστος €98,5 εκ., ολοκληρώθηκαν 10 οδικά έργα, άλλα 10 βρίσκονται υπό εκτέλεση και 13 ξεκινούν άμεσα με συνολικό κόστος €188 εκ.

Παράλληλα, πρόσθεσε, υλοποιήθηκαν από τις επαρχιακές διοικήσεις έργα συνολικής δαπάνης €247,7 εκ., σημειώνοντας επίσης πως για την περίοδο 2023-2025 σε δήμους και κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας το ποσό που προϋπολογίστηκε για έργα θα ανέλθει στα €632 εκ. και επιμερίζεται ισόρροπα μεταξύ των αστικών και των περιοχών της υπαίθρου.

Για τη στήριξη των περιοχών της υπαίθρου ειδικότερα ο Υπουργός είπε πως έχει κατανεμηθεί για την τριετία 2023-2025 ποσό ύψους €450 εκ. μέσω διάφορων δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν αναπτυξιακά έργα, εφαρμογή στεγαστικών σχεδίων, παροχή οικονομικής βοήθειας σε κατοίκους ορεινών αλλά και απομακρυσμένων περιοχών.

Συμπλήρωσε πως μέσω επίσης μιας στοχευμένης επιδοματικής πολιτικής η κυβέρνηση στηρίζει τους κατοίκους που διαβιούν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως το επίδομα στήριξης από το 2019 στους μόνιμους κατοίκους 119 ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, αλλά και το ετήσιο επίδομα σε μη συνταξιούχους εργαζόμενους κατοίκους 130 απομακρυσμένων κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 40 χλμ. από αστικό κέντρο ή και σε μικρότερη απόσταση (30-39 χλμ.) από αστικό κέντρο αλλά σε υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 700 μ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε πως στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους εγκρίθηκε και εφαρμόζεται το λεπτομερές σχέδιο δράσης για τις 115 ορεινές κοινότητες της κεντρικής οροσειράς Τροόδους (επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού), ενώ αποφασίστηκε η υλοποίηση 265 έργων/δράσεων από διάφορα Υπουργεία και Υφυπουργεία με χρονικό όριο υλοποίησης έως και το τέλος του 2030.

Το Υπουργείο προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών του, συνέχισε ο κ. Νουρής, αναφέροντας ενδεικτικά την εισαγωγή του προγράμματος DLS portal στο Κτηματολόγιο, την εισαγωγή του προγράμματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την αδειοδότηση και την ψηφιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την αναβάθμιση του συστήματος εγγραφών στην Υπηρεσία Ασύλου και τη διασύνδεσή του με τις συναφείς υπηρεσίες.

Το ΥΠΕΣ, είπε, ανέλαβε τη διαχείριση του συστήματος «ΕΤΙΑΣ» το οποίο αφορά στον έλεγχο ασφάλειας στα σημεία εισόδου στην Δημοκρατία των ταξιδιωτών τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου, ενώ με πρόσφατη απόφαση ανέλαβε και την ευθύνη διαχείρισης του Συστήματος Διαλειτουργικότητας EU-LISA με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το 2021 επεκτάθηκε η εφαρμογή του ενιαίου σχεδίου ναυαγοσωστικής προστασίας των οργανωμένων παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ» στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου, παρέχοντας αναβαθμισμένο επίπεδο ναυαγοσωστικής ασφάλειας στις παραλίες σε όλη την επικράτεια των ελεγχομένων από την Δημοκρατία περιοχών, ενώ με την συνδρομή των Επαρχιακών Διοικήσεων το Υπουργείο έχει παρέμβει αποφασιστικά σε όλα τα καταστροφικά φαινόμενα που έπληξαν την χώρα τα τελευταία χρόνια, προχωρώντας σε άμεση καταγραφή των ζημιών και παρέχοντας την πενταετία 2018 – 2022 οικονομική βοήθεια για τη στήριξη των πληγέντων ύψους €6 εκ. περίπου.

Συμπλήρωσε πως μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων του Υπουργείου για την αποκατάσταση της ασφάλειας είναι και το έργο στο Πισούρι, όπου μέσω δημοπράτησης της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού κατασκευάστηκε έναντι δαπάνης €7 εκ. πασσαλότοιχος για προστασία των υφιστάμενων οικιστικών αναπτύξεων, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για πρόσθετα υποστηρικτικά έργα με προϋπολογισμό €39 εκ. και προωθήθηκε η διαδικασία στήριξης βράχων ή/και σταθεροποίησης του εδάφους σε κρατικά τεμάχια εντός των ορίων αριθμού Δήμων.

Ο κ. Νουρής στάθηκε και στις δράσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ξεχωρίζοντας την ψηφιοποίηση μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», πρωτογενούς υλικού 500.000 σελίδων που αφορά το αρχείο των εφημερίδων, μέσα από το οποίο σκιαγραφείται η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου από την αποικιοκρατία μέχρι και σήμερα, ενώ την ίδια περίοδο το ΓΤΠ μέσα από την διενέργεια 141 εκστρατειών που υλοποίησε, πέτυχε να ενημερώσει το κοινό για θέματα που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια, την κοινωνία και τις πολιτικές του κράτους.

Στο τέλος του 2023 ολοκληρώνεται η προηγούμενη προγραμματική περίοδος κατά την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών πέτυχε όλους ανεξαίρετα τους χρηματοοικονομικούς στόχους που τέθηκαν από την ΕΕ, σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως αναμένει την ίδια απορροφητικότητα και για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 κατά την οποία θα διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα συνολικής δαπάνης ύψους €399,3 εκ.

Κλείνοντας, ο κ, Νουρής αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εντός του οποίου το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την ευθύνη υλοποίησης οκτώ δράσεων για έργα και μεταρρυθμίσεις και αφορούν στη δημόσια υγεία και πολιτική προστασία, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στη πορεία προς μια ψηφιακή εποχή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»
ΚΥΠΡΟΣ

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει