Γιατί Αβέρωφ Νεοφύτου; Ο Χάρης Γεωργιάδης στον «Π» για τις προεδρικές εκλογές

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 29.1.2023
Γιατί Αβέρωφ Νεοφύτου; Ο Χάρης Γεωργιάδης στον «Π» για τις προεδρικές εκλογές
Θέλουμε ικανή ηγεσία, τονίζει ο Χ. Γεωργιάδης, «που να μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα, να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες».

Μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές, υποψήφιοι, κόμματα, στελέχη και επιτελεία, δίνουν την τελική τους μάχη για το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Ερωτηθείς από τον «Π» αναφορικά με «τα πιο σημαντικά θέματα που θα πρέπει να διαχειριστεί αμέσως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απάντησε πως πρώτα απ’ όλα είναι οι προκλήσεις της οικονομίας. «Η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται. Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα αντέχουμε στις πιέσεις και αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνησή μας. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι για την επερχόμενη επιβράδυνση τής οικονομικής δραστηριότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αναπόφευκτη συνέπεια τής έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων. Άρα, το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε ισχυρή την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα κρατήσουν την οικονομία μας όρθια», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε δε ο κ. Γεωργιάδης πως «το δεύτερο κορυφαίο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση τής τουρκικής επιθετικής πολιτικής, σε σχέση ασφαλώς και με το Κυπριακό».

Θετική τροχιά

Γιατί πιστεύετε ότι την οικονομία μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου απ’ ό,τι οι άλλοι δυο συνυποψήφιοί του; Ασκείται κριτική στην τελευταία πρόταση του κ. Νεοφύτου για τη φορολογία, ότι δυναμιτίζει τα θεμέλια των δημόσιων οικονομικών.

Να καθησυχάσω όλους ότι δεν πρόκειται ποτέ, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη διακυβέρνηση, να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Δεν θα επιστρέψουμε στις μέρες του ΑΚΕΛ, όταν δαπανούσαμε κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο που δεν είχαμε. Ασφαλώς, σε αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση -όταν πάρει την τελική και λεπτομερή της μορφή- θα εισαχθούν ασφαλιστικές δικλίδες και εισοδηματικά όρια, που θα διασφαλίζουν ότι η ελάφρυνση θα αφορά αποκλειστικά τη μεσαία τάξη, τα μεσαία εισοδήματα και ότι γενικότερα η εφαρμογή της δεν θα διακυβεύσει τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών. Και το κυριότερο, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη διακυβέρνηση, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την οικονομία σε θετική αναπτυξιακή τροχιά. Και μέσα από την ανάπτυξη θα προκύπτουν συνεχώς τα περιθώρια που θα επιτρέπουν την προώθηση ανάλογων μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.

Ενέργεια, ασφάλεια

Στο Κυπριακό, γιατί οι πολίτες αλλά και η διεθνής κοινότητα να εμπιστευτούν τον κ. Νεοφύτου, ο οποίος στήριζε για δέκα χρόνια τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και οι οποίοι μας έφεραν στα σημερινά αδιέξοδα (Βαρώσι, πέντε χρόνια χωρίς συνομιλίες κ.λπ.).

Προφανώς δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη οδήγησαν στο αδιέξοδο. Κατ’ ακρίβεια, εάν αυτό ίσχυε, θα βάρυνε περισσότερο τους κ. Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη. Επειδή ο πρώτος ήταν ο διαπραγματευτής στο Κυπριακό και ο άλλος ο υπουργός Εξωτερικών. Είναι σαν να έλεγε κάποιος ότι η οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης ήταν λανθασμένη, αλλά να απάλλασσε τον Κωνσταντίνο Πετρίδη και εμένα -που ήμασταν οι υπουργοί των Οικονομικών- από κάθε ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση, σε αδιέξοδο έχει οδηγήσει τα πράγματα η πολιτική της Τουρκίας. Που την τελευταία δεκαετία απομακρύνεται συνεχώς από την Ευρώπη και τη Δύση, και υιοθετεί μια όλο και πιο επιθετική και αναθεωρητική πολιτική σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να βρει λύσεις, αλλά να επικυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουν κάποιοι πραγματικά ότι αυτή η Τουρκία, η Τουρκία του Ερντογάν, που διεκδικεί ευθέως το μισό Αιγαίο, ήταν και παραμένει έτοιμη και πρόθυμη να επιλύσει το Κυπριακό και λέμε όχι εμείς; Από την άλλη, δεν εισηγούμαστε ότι παθητικά θα παρακολουθούμε την κατάσταση. Αντιθέτως, αξιολογούμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις και καταγράφουμε το γεγονός ότι η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τα δύο ζητήματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Αυτά είναι τα πολιτικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να μεταβάλουμε την τουρκική πολιτική. Με την αξιοποίηση της ενεργειακής προοπτικής της ανατολικής Μεσογείου και με την ένταξη της Κύπρου στο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της αίτησης ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Με παράλληλη ετοιμότητα να εμπλακούμε σε διαπραγμάτευση από εκεί που μείναμε, αλλά και με ξεκάθαρη αποφασιστικότητα να ενισχύσουμε την αποτρεπτική και αμυντική μας δυνατότητα, σε απόλυτη συνεργασία με την Ελλάδα.

4441667375943290 5-1

Ικανή ηγεσία

Δέκα χρόνια κυβερνά τον τόπο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Δεν είναι ώρα για αλλαγή στη διακυβέρνηση τού τόπου; Η εξουσία για πολύ καιρό, ενδεχομένως να δημιουργεί στρεβλώσεις στη δημοκρατία, την ψευδαίσθηση ότι μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει, διαφθορά κ.λπ.

Μα αλλαγή με δύο πρώην στενούς συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής μας; Που ποτέ δεν διαφώνησαν, ποτέ δεν διαχώρισαν τη θέση τους στο παραμικρό ζήτημα; Και που τώρα θυμήθηκαν ότι αποτελούν φορείς αλλαγής; Αλλά το κυριότερο, μήπως συνιστά αξιόπιστη πρόταση αλλαγής το ΑΚΕΛ ή οι γνωστές κομματικές ηγεσίες που θέλουν να κυβερνήσουν με τον κ. Χριστοδουλίδη; Επειδή, ας μη γελιόμαστε, πίσω από τον κ. Μαυρογιάννη είναι το ΑΚΕΛ. Και πίσω από τον κ. Χριστοδουλίδη είναι η ανομοιογενής κομματική συμμαχία που θα απαιτεί πράγματι μηχανισμό προκειμένου να είναι σε θέση να κυβερνήσει. Άστε που δεν έχουν καταθέσει ούτε μία συγκροτημένη πρόταση για τη διακυβέρνηση τού τόπου. Ούτε για τη διαφθορά, ούτε για οτιδήποτε άλλο. Άρα για ποια αλλαγή μιλάμε; Είμαι της άποψης ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι έναν Πρόεδρο έμπειρο, με ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό, που να ξέρει πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα. Θέλουμε ικανή ηγεσία που να μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα διασφαλίσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και αναμφίβολα θα συνεχίσει την προσπάθεια για τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία, όπως πράξαμε και στη δεκαετία που πέρασε.

Β’ γύρος

Εάν περάσει στον β΄ γύρο των εκλογών ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πού θα απευθυνθεί για συμμαχίες – συνεργασίες; Προς όλα τα κόμματα που ο υποψήφιός τους θα μείνει εκτός; Και προς το ΕΛΑΜ;

Θα περάσουμε στον δεύτερο γύρο. Είμαστε πεπεισμένοι γι’ αυτό. Και ασφαλώς θα απευθυνθούμε στο σύνολο των συμπολιτών μας, οι οποίοι θα έχουν πλέον μπροστά τους την ξεκάθαρη επιλογή. Σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική με μια κυβέρνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ή αβεβαιότητα σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Εάν δεν περάσει στον β΄ γύρο των εκλογών ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ θα είναι πιο κοντά στο να στηρίξει την υποψηφιότητα τού Ανδρέα Μαυρογιάννη ή του Νίκου Χριστοδουλίδη;

Επαναλαμβάνω ότι θα περάσουμε στον δεύτερο γύρο. Δεν συζητούμε άλλο σενάριο.

Εάν χάσουμε…

Υπάρχει όμως έδαφος για συνεννόηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη εάν τελικά εκλεγεί αυτός Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα είναι ξεκάθαρα στην αντιπολίτευση ο ΔΗΣΥ εάν εκλεγεί Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης;

Εάν χάσουμε τις εκλογές, ασφαλώς θα είμαστε στην αντιπολίτευση. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Είτε κερδίζεις και αναλαμβάνεις την ευθύνη της διακυβέρνησης, είτε τοποθετείσαι στην αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την υπεύθυνη και θετική στάση μας. Θα είμαστε ένα υπεύθυνο κόμμα που θα επιζητεί τη συνεννόηση με όλους. Αλλά σας το λέω ξανά, είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι τις εκλογές θα τις κερδίσουμε και ότι θα παραμείνουμε στην κυβέρνηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία του κράτους.

Γιατί τόσο σκληρή κριτική από τον ΔΗΣΥ στα κόμματα που στηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη, από τη στιγμή που προσπαθήσατε ως ΔΗΣΥ να συνεργαστείτε με ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, και απλώς αυτό δεν έγινε κατορθωτό;

Το ότι συνεργαστήκαμε με κάποια κόμματα στο παρελθόν, στη βάση ενός πολύ συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος, δεν σημαίνει ότι κάθε μελλοντική τους επιλογή είναι ορθή και υπεράνω κριτικής. Δηλαδή, μία συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ είναι το ίδιο με μια συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ή με μια συνεργασία ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ; Σεβόμαστε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σεβόμαστε τις αποφάσεις και τις επιλογές τους, αλλά στο πλαίσιο μια υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης καταθέτουμε την άποψή μας και καλούμε τους συμπολίτες μας να κρίνουν.

Διπλή μάχη

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ μετά τις προεδρικές εκλογές, με όλο αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα/εσωστρέφεια που παρακολουθούμε;

Παρά την επιχειρούμενη προσπάθεια διάσπασης του Δημοκρατικού Συναγερμού, η παράταξή μας θα παραμείνει ενωμένη και δυνατή. Ο κόσμος, οι φίλοι, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Συναγερμού έχουν ενεργοποιηθεί και η αισιοδοξία μου εκπηγάζει από τη δική τους αποφασιστικότητα, να δώσουν μια διπλή πολιτική μάχη: για να κερδίσουμε, πρώτα απ’ όλα, τις προεδρικές εκλογές, και να κρατήσουμε παράλληλα τον Δημοκρατικό Συναγερμό ενωμένο, δυνατό και στη θέση του πρωταγωνιστή. Έχει ρόλο να διαδραματίσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ένας Δημοκρατικός Συναγερμός συγκροτημένος και αξιόπιστος, που θα σέβεται τις ιστορικές του καταβολές, αλλά θα κοιτάζει με αυτοπεποίθηση μπροστά. Μια παράταξη της σύγχρονης κεντροδεξιάς, με αξίες, με πεποιθήσεις, με καθαρές θέσεις. Που δεν θα φοβάται να αναλάβει πολιτικό κόστος για να υποστηρίξει το ορθό. Που δεν θα επιτρέπει και δεν θα ανέχεται καμία σκιά διαπλοκής, που θα λειτουργεί έντιμα και σωστά. Μια παράταξη ανοικτή, που συνεχώς θα δίνει ευκαιρίες συμμετοχής σε νέους ανθρώπους που γνοιάζονται για την πατρίδα μας. Αυτή θα είναι η επόμενη μέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ήρθε η ώρα να επανεφεύρει τον εαυτό του ο ΔΗΣΥ, ο οποίος δείχνει να απομακρύνθηκε από τις πολιτικές Κληρίδη;

Αυτό που οφείλουμε τόσο στον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή της παράταξής μας, τον Γλαύκο Κληρίδη, αλλά που οφείλουμε κατ’ ακρίβεια σε όλους τους συμπολίτες μας που προσβλέπουν, που περιμένουν πολλά από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι να θέσουμε την παράταξη σε μια πορεία συνεχούς και ουσιαστικής ανανέωσης. Ανανέωσης δομών και ιδεών. Διαδικασιών και αντιλήψεων. Και ασφαλώς προσώπων και στελεχών. Αυτή είναι η ευθύνη και η αποστολή μας.

kateliadi@politis-news.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στον αέρα δύο συμφωνίες εκατομμυρίων για αεροδρόμια και λιμάνι Λάρνακας
ΚΥΠΡΟΣ

Στον αέρα δύο συμφωνίες εκατομμυρίων για αεροδρόμια και λιμάνι Λάρνακας

Στον αέρα δύο συμφωνίες εκατομμυρίων για αεροδρόμια και λιμάνι Λάρνακας

Οι 25 λόγοι που πρέπει να παυθεί ο Οδυσσέας - Τι λέει η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας στο Ανώτατο
ΚΥΠΡΟΣ

Οι 25 λόγοι που πρέπει να παυθεί ο Οδυσσέας - Τι λέει η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας στο Ανώτατο

Οι 25 λόγοι που πρέπει να παυθεί ο Οδυσσέας - Τι λέει η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας στο Ανώτατο

Μεταναστευτικό: Την Πέμπτη στον Λίβανο οι ανακοινώσεις - Κοινή επίσκεψη φον ντερ Λάιεν και Νίκου Χριστοδουλίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Την Πέμπτη στον Λίβανο οι ανακοινώσεις - Κοινή επίσκεψη φον ντερ Λάιεν και Νίκου Χριστοδουλίδη

Μεταναστευτικό: Την Πέμπτη στον Λίβανο οι ανακοινώσεις - Κοινή επίσκεψη φον ντερ Λάιεν και Νίκου Χριστοδουλίδη

Γάζα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς επιστρέφει στο Κάιρο με απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς επιστρέφει στο Κάιρο με απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Γάζα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς επιστρέφει στο Κάιρο με απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Χορηγίες €2 εκ για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός τειχών Λευκωσία - 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορηγίες €2 εκ για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός τειχών Λευκωσία - 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Χορηγίες €2 εκ για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός τειχών Λευκωσία - 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων