Η Columbia κάλυψε το 20% της προεκλογικής Χριστοδουλίδη

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 29.1.2023
Η Columbia κάλυψε το 20% της προεκλογικής Χριστοδουλίδη
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», στις 27 Ιουλίου 2022 κατατέθηκε στον λογαριασμό του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε κατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στη Λεμεσό, ένα ποσό 200.000 ευρώ από την εταιρεία Columbia Shipmanagement Ltd

Πώς χρηματοδοτεί την ακριβή, όπως καθολικώς είναι αποδεκτό, προεκλογική του καμπάνια ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», βασικός υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του είναι η κυπριακή πολυεθνική εταιρεία Columbia, που έχει ως έδρα της τη Λεμεσό.

Το θέμα των χρηματοδοτήσεων των υποψηφίων άνοιξε ο υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης, καλώντας τους ανθυποψηφίους του να καταθέσουν με διαφάνεια τα ποσά που πήραν, καθώς και την κρατική χορηγία. Επί τούτου, ο υποψήφιος κατέθεσε πρώτος τις πηγές και τα ποσά της χρηματοδότησης των προεκλογικών του δραστηριοτήτων. Οι χρηματοδοτήσεις σε κάθε προεκλογική εκστρατεία μεγάλης εμβέλειας αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Δεν είναι απλώς ένα ακόμη θέμα το οποίο μπορεί οι υποψήφιοι να ξεπεράσουν χωρίς να επιδείξουν την αναγκαία διαφάνεια που επιβάλλεται όταν διεξάγουν, έναν, όπως διατείνονται, καθαρό προεκλογικό αγώνα, πόσω δε μάλλον όταν διεκδικούν το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όταν προκλήθηκε να απαντήσει στο ντιμπέιτ της 11ης Ιανουαρίου 2023, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν πήρε ούτε σεντ από τα κόμματα που τον στηρίζουν. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν την επομένη και τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα οποία στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τα οποία με σχετικές ανακοινώσεις τους επιμένουν ότι δεν έχουν πιστώσει στην προεκλογική εκστρατεία Νίκου Χριστοδουλίδη ούτε ένα ευρώ.

Ταυτοχρόνως, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα Χριστοδουλίδη η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές Μαΐου, ο κ. υποψήφιος ανακοίνωσε ότι «οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προσφέρει από 10 μέχρι 1.000 ευρώ εάν το επιθυμεί». Σε αρκετές περιπτώσεις, στελέχη του επιτελείου, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι δεν έχουν οικονομικές εξαρτήσεις, έκαναν λόγο για συλλογή μικρών ποσών από διάφορους φίλους και υποστηρικτές -επί τούτου μάλιστα υπάρχει στην ιστοσελίδα και η δυνατότητα ηλεκτρονικών εμβασμάτων.

Η Columbia

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», στις 27 Ιουλίου 2022 κατατέθηκε στον λογαριασμό του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε κατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στη Λεμεσό, ένα ποσό 200.000 ευρώ από την εταιρεία Columbia Shipmanagement Ltd. Έχουμε στην κατοχή μας και το κατάστημα αλλά και τον αριθμό λογαριασμού στον οποίο έγινε το έμβασμα.

Η συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία Διαχείρισης Πλοίων η οποία έχει ως έδρα της τη Λεμεσό, με βάση τη νομοθεσία δεν παρανόμησε σε κάτι διά της εισφοράς της. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει κάνει διαχρονικά εισφορές και σε άλλους υποψηφίους. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με πληροφόρηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία, «ο νόμος επιβάλλει τη χρήση ενός εκατομμυρίου ευρώ σε κάθε υποψήφιο στο πλαίσιο της προεκλογικής. Δεν διευκρινίζει το ύψος των εισφορών που μπορούν να γίνουν».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ως υπουργός Εξωτερικών και έχοντας υπό τον έλεγχό του τον CIPA (Cyprus Investment Promotion Agency), είχε την ευχέρεια να έχει επαφές με μεγαλοεπενδυτές με έδρα την Κύπρο και το εξωτερικό. Μέσω πρώην Κύπριου υπουργού, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ως υπουργός συναντήσεις με επιτελικά στελέχη της Columbia.

Αν τίθεται λοιπόν κάποιο ερώτημα, αυτό σίγουρα αφορά τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος εμφανίζεται ως αντισυστημικός και ανεξάρτητος υποψήφιος: Πώς δικαιολογείται ένα έμβασμα στον λογαριασμό του από μια εταιρεία, το οποίο αντιστοιχεί στο 20% των χρημάτων που δικαιούται να ξοδέψει στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας;

Ο «Πολίτης», παρότι πέρασαν αρκετά 24ωρα από την ημέρα υποβολής σχετικής γραπτής ερώτησής μας αλλά και διά επανειλημμένων μηνυμάτων προς το επιτελείο Χριστοδουλίδη ώστε να δοθούν απαντήσεις, είτε διαψεύδοντας είτε σχολιάζοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας, δεν έγινε αποδέκτης ούτε απαντήσεως ούτε οποιουδήποτε σχολίου για τις πληροφορίες τις οποίες δημοσιοποιούμε σήμερα.

Πληροφορίες της εφημερίδας πάντως κάνουν λόγο για σκέψεις του κ. Χριστοδουλίδη να προχωρήσει σε καταγγελία και να θέσει θέμα διαρροής στην «Ελληνική Τράπεζα».

Ο «Πολίτης», σεβόμενος τα προσωπικά δεδομένα του κ. Χριστοδουλίδη, δεν προχωρεί στη δημοσιοποίηση του αριθμού και άλλων στοιχείων που κατέχει σε σχέση με τον λογαριασμό. Θα επιμείνει ωστόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος να πάρει απαντήσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε δημοσίως ότι δεν έχει και δεν θέλει εξαρτήσεις οικονομικές, ούτε καν από τα κόμματα που τον υποστήριξαν. Στο ντιμπέιτ μάλιστα της 11ης Ιανουαρίου διευκρίνισε ότι αν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έχουν πάρει χρήματα για τις προεδρικές, θα πρέπει να τα επιστρέψουν στο κράτος.

Το ερώτημα

Ο «Πολίτης», διά του διευθυντή του Διονύση Διονυσίου, απηύθυνε την περασμένη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου ερώτημα δι’ επιστολής του στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη και συγκεκριμένα στην εκπρόσωπο Τύπου κ. Μαριλένα Ευαγγέλου σε σχέση με το έμβασμα της Columbia.

Αγαπητή Μαριλένα,

Εκ μέρους της εφημερίδας «Π», θέτουμε υπόψη σας τις πιο κάτω πληροφορίες και ζητούμε τα σχόλιά σας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, στις 27/7/2022 έγινε στον λογαριασμό του κ. Χριστοδουλίδη, στην Ελληνική Τράπεζα, για την προεκλογική του εκστρατεία, έμβασμα 200.000 ευρώ από την εταιρεία Columbia Shipmanagement Ltd.

Παρακαλώ, θα θέλαμε το σχόλιό σας γιατί μια διεθνής εταιρεία αποφάσισε να ενισχύσει την προεκλογική καμπάνια του κ. Χριστοδουλίδη με αυτό το ποσό, το οποίο όπως γνωρίζετε αντιστοιχεί στο 20% της προεκλογικής δαπάνης που δικαιούται να κάνει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εν αναμονή των σχολίων σας

Ευχαριστώ πολύ

Διονύσης Διονυσίου

Δ/ντής «Πολίτη»

Απαντήσεις από όλους

Ως εφημερίδα, απαιτούμε απαντήσεις από όλους. Ζητούμε προς αυτήν την κατεύθυνση να καταθέσουν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές λεπτομερή στοιχεία των εξόδων τους όλοι οι υποψήφιοι. Μέχρι στιγμής, το έχει κάνει ο κ. Κολοκασίδης. Αναμένουμε στο όνομα της διαφάνειας ότι θα το κάνουν όλοι οι υποψήφιοι. Και ο κ. Αβέρωφ και ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Χριστοδουλίδης, γιατί το ζήτημα αφορά όλους. Αφορά την επίδειξη σεβασμού στους πολίτες και ταυτίζεται με διακηρύξεις όλων για χρηστή διοίκηση και ενός νέου ήθους το οποίο επικαλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»
ΚΥΠΡΟΣ

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει