Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα στην Κύπρο;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 28.1.2023
Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα στην Κύπρο;
Το τι θα γίνει με το Κυπριακό που βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, κανείς δεν ξέρει. Ούτε το πώς θα βγει ο τόπος από τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς που προκάλεσε η απερχόμενη διακυβέρνηση

Σε μια εβδομάδα θα πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην Κύπρο και το ερώτημα πλανάται: ποιο, τελικά, είναι το διακύβευμα για την Κύπρο κατά την εκλογή του νέου Προέδρου που θα διαδεχθεί τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη; Η εκλογική αναμέτρηση μετατράπηκε εδώ και μήνες σε μια διαπάλη εξουσίας χωρίς διακριτές πολιτικές προτάσεις. Ο κομματικός χάρτης μπορεί να αλλάξει, αλλά τι σημασία έχει αν η πολιτική παραμείνει η ίδια; Στη «νέα τάξη πραγμάτων», δύσκολα μπορεί να προσδιορίσει κανείς το καθαρό διακύβευμα.

Στο παιχνίδι της εξουσίας, ο προεδρικός υποψήφιος και πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέκτησε προβάδισμα εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες των βασικών αντιπάλων του, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Χριστοδουλίδης κατάφερε να έχει πίσω του τον Νίκο Αναστασιάδη που τον πριμοδοτεί με σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Αντίθετα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δίνει μάχη να περάσει στον β’ γύρο με την ελπίδα, όχι τόσο ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά ότι θα μπορεί να κρατηθεί στην ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Η αντιπολίτευση, τι κάνει; Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΚΕΛ κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του για να αποφύγει το χειρότερο σενάριο. Θέλει να περάσει τον πρώην πρέσβη Μαυρογιάννη στον β’ γύρο για να μην βρεθεί στο ολέθριο δίλημμα του β’ γύρου: να τοποθετηθεί, ακόμα και έμμεσα, υπέρ Χριστοδουλίδη, αφού αποκλείεται να στηρίξει Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νικητές και ηττημένοι

Αν οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη, θα πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο παραμόρφωσης του εκλογικού διακυβεύματος. Το τι θα γίνει με το Κυπριακό που βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, κανείς δεν ξέρει. Ούτε το πώς θα βγει ο τόπος από τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς που προκάλεσε η απερχόμενη διακυβέρνηση. Όλα έγιναν μάχες οπισθοφυλακών και κομματικού γοήτρου, με πρώτο κερδισμένο τον Χριστοδουλίδη.

Σε αυτό το κλίμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τη δική του «απολογιστική» εκστρατεία για να διαφυλάξει την υστεροφημία του. Αφενός για να εδραιώσει το αφήγημά του για το Κυπριακό και αφετέρου για να μείνουν στα συρτάρια οι φάκελοι με τα «χρυσά» διαβατήρια. Γι’ αυτό όσο πλησιάζει η κάλπη, ο Αναστασιάδης εντείνει τις παρεμβάσεις του, δήθεν «μοιράζοντας εντολές» στους προεδρικούς υποψηφίους. Με πλήρες πρόγραμμα από δραστηριότητες, εγκαίνια και τελετές, στην ουσία επιδιώκει να καθοδηγήσει έμμεσα τους ψηφοφόρους προς Χριστοδουλίδη για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του στο Κυπριακό. Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης (25/1) έστησε μία ακόμα εκδήλωση – τιμή στους εθελοντές των δικοινοτικών ταραχών 1963 – 64 – για να διακηρύξει από το βήμα της: «Δε θα δεχθούμε και δε θα επιτρέψουμε την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χάριν της όποιας λύσης. Είμαι βέβαιος ότι όποιος και να με διαδεχθεί στο αξίωμα, συμμερίζεται την ίδια άποψη, την ίδια θέση και το ίδιο καθήκον…».

Παραπλάνηση και συσκότιση

Τα λόγια Αναστασιάδη είναι εύηχα για όσους στηρίζουν τον Χριστοδουλίδη και αποσκοπούν στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Για σχεδόν έξι χρόνια η ε/κ ηγεσία δεν έχει μπροστά της κάποια πρόταση για την επίλυση του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διατρέχει… κίνδυνο να καταργηθεί, επειδή θα δεχθεί ή να απορρίψει κάτι. Κατ’ ακρίβεια, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περιγράφει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι καμία προοπτική για λύση δεν υπάρχει στο προβλεπτό μέλλον.

Ακόμα πιο παραπλανητική είναι η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη περί αποδοχής της «όποιας λύσης», υπονοώντας, όπως κάνουν συχνά οι πιο αντιδραστικοί πολιτικοί στην Κύπρο, κάποια λύση προδοτική. Όμως, την τελευταία φορά στο Κραν Μοντάνα ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δεν παρουσίασε την «όποια λύση», όπως ισχυρίζεται ο Αναστασιάδης. Παρουσίασε το πλαίσιό του από 6 σημεία για κατάληξη σε στρατηγική συμφωνία που κάλυπταν σε σημαντικό βαθμό τις στρατηγικές επιδιώξεις της ε/κ πλευράς για μια βιώσιμη λύση ομοσπονδίας. Όμως, ο Αναστασιάδης προτίμησε να φύγει από το Κραν Μοντάνα και λίγους μήνες αργότερα απέρριψε δημόσια την πρόταση Μ. Ακιντζί να συνυπογράψουν τα έξι σημεία ως στρατηγική συμφωνία.

Ρήξη με τον ΟΗΕ

Ο Νίκος Αναστασιάδης αφήνει μια βαριά κληρονομιά στο Κυπριακό που δεν επιτρέπει σε κανέναν να είναι αισιόδοξος: θα υπάρξει ξανά διεθνής πρωτοβουλία και ποιος θα την προκαλέσει; Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται η εντεινόμενη ρήξη με τον ΟΗΕ. Η ε/κ πλευρά βρίσκεται κάτω από συνεχείς επικρίσεις για την αρνητική συμβολή της στο Κυπριακό. Ο Γκουτέρες αποδίδει στον Αναστασιάδη σοβαρές ευθύνες για ακαμψία, εχθρική ρητορική και παρεμπόδιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εξισώνοντάς τον με τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Το Προεδρικό και το Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για όσα γράφονται από ΟΗΕ παραμονές των εκλογών. Ο Κόλιν Στιούαρτ, που ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες ως ειδικός στην Κύπρο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα και πολιτικός προϊστάμενος της Ειρηνευτικής Δύναμης, βρίσκεται συνεχώς στο μάτι του κυκλώνα, ότι μεροληπτεί σε βάρος της ε/κ πλευράς. Εσχάτως, φέρεται να απέδωσε ρητώς ευθύνες για την επιδεινούμενη κατάσταση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε κλειστή συνάντηση στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλους διπλωμάτες, περιέγραψε τη δεινή θέση που βρίσκεται το προοδευτικό τμήμα της τ/κ Κοινότητας, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν κάνει τίποτε εκτός από να καταγγέλλει και να διαμαρτύρεται. Όμως, οι αναφορές Στιούαρτ δεν πολυδιαφέρουν από τα γραφόμενα στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, που δυσπιστεί για την ειλικρίνεια των προθέσεων και των δύο πλευρών.

Καμία πρωτοβουλία

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δεν πρόκειται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, ούτε θέλει να ξοδέψει άλλο διπλωματικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό και η προσέγγισή του είναι αυστηρή: πρώτον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να αποδείξουν την ειλικρινή βούλησή τους με έργα και πράξεις (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αλλαγή κλίματος) εντός της νήσου και δεύτερον, να αποταθούν στη συνέχεια από κοινού στον ίδιο για να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Είναι άγνωστο πώς ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα διορθώσει τις σχέσεις του με τον ΟΗΕ. Ο Γκουτέρες θα στείλει τον Μάρτιο στην Κύπρο τη βοηθό ΓΓ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντικάρλο, αλλά η βασική αποστολή της είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης επί του εδάφους, ιδίως εντός της νεκρής ζώνης, όπου η κατάσταση γίνεται πολύ ανησυχητική: με φράχτες, drones, κάμερες επιτήρησης, νέες θέσεις βολής μεταξύ των αντιμαχομένων, ένα κανονικό «σκληρό σύνορο».

*Το άρθρο δημοσιεύεται ταυτόχρονα στην Εφημερίδα των Συντακτών (Ελλάδα)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»
ΚΥΠΡΟΣ

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει