Αλαλούμ δίχως τέλος στο στρατόπεδο Χριστοδουλίδη, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 6.12.2022
Αλαλούμ δίχως τέλος στο στρατόπεδο Χριστοδουλίδη, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ
Στη δίνη των θέσεων και αποφάσεων των κομμάτων που τον στηρίζουν, βρέθηκε εκ νέου ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης. Μετά το ζήτημα των εκποιήσεων και την απέλπιδα προσπάθεια να τους συντονίσει, τώρα τρέχει να συμμαζέψει τη διαφορετική γραμμή πλεύσης των κομμάτων του λεγόμενου κέντρου, στην όλη συζήτηση για τον Γρίβα στη Βουλή

Σε λιγότερο από έναν μήνα, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις στη δίνη ορισμένων θέσεων εντός Βουλής των κομμάτων τα οποία τον στηρίζουν, κάτι που φαίνεται να του δημιουργεί προβλήματα στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης με τους συνεργάτες του. Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ την τελευταία στιγμή χθες αποσύρθηκαν, μετά από προσωπική, όπως πληροφορείται ο «Π», παρέμβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη, από την κοινή τροπολογία που είχαν επεξεργαστεί με το ΑΚΕΛ, για αποκοπή κονδυλίων που αφορούν τον Γρίβα και προχωρούν σε δική τους πρόταση για σταύρωμα των κονδυλίων. Η αρχική πρόταση αφορούσε αποκοπή κονδυλίων για:

  • εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.
  • αποκοπή από τα κονδύλια του Υφυπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα τα κονδύλια - κοινωνικές παροχές ύψους €376.236, το μέρος των δαπανών που προορίζεται για το Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ. Γρίβα Διγενή, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις και εκδόσεις που αφορούν τον Γρίβα.

Η απόφαση για τις αποκοπές αυτές αποτέλεσε αρχικώς κοινή πρόταση πέραν του ΑΚΕΛ, και των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ. Παρά την τελική αλλαγή στάσης που οδηγεί πιθανώς στο σταύρωμα των κονδυλίων, η αρχική στάση των τριών κομμάτων μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική συνέχεια, αλλά και συνεπής με τη στάση των κομμάτων του λεγόμενου κέντρου, τα οποία ταυτίστηκαν προ ημερών με το ΑΚΕΛ στην έγκριση ψηφίσματος, με το οποίο καλείται η πολιτεία να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση μνημείων ή τιμών προς τον Γεώργιο Γρίβα, τον οποίο «η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε τιμής».

Καυτή πατάτα

Η συζήτηση στη Βουλή και κατ’ επέκταση στην ίδια την κοινωνία για τον Γρίβα αποτελεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», μια καυτή πατάτα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από τις ενστάσεις και παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», η διαφοροποίηση της στάσης των κομμάτων σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν τον Γρίβα, παρά τις εσωτερικές ενστάσεις που υπάρχουν στα κόμματα, κυρίως από ομάδες αντιστασιακών, αποτελεί μια κίνηση διευκόλυνσης Χριστοδουλίδη για να αντιμετωπίσει τον σκληρό πυρήνα οπαδών του. Ταυτοχρόνως, θεωρείται ότι η εξέλιξη και αυτού του ζητήματος με τη στάση των συνεργαζόμενων με τον υποψήφιο κομμάτων, αν και δεν επεδίωξαν μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή, ενισχύει την επιχειρηματολογία κυρίως του επιτελείου Αβέρωφ Νεοφύτου ότι το διμέτωπο Χριστοδουλίδη και πολιτικές παρατάξεις που συμπορεύονται, «αποτελούν ένα μνημείο κακοφωνίας και ένα πραγματικό αλαλούμ στη διαμόρφωση στοιχείων πολιτικής του υποψηφίου».

Η στάση των συνεργατών Χριστοδουλίδη στη Βουλή, κυρίως με το ψήφισμα για τον Γρίβα, δημιούργησε για τον υποψήφιο δυστοκία, γιατί αναγκάζεται να πάρει θέση για ένα θέμα διαχρονικό, το οποίο από τη μια έφεραν οι αντίπαλοί του, από την άλλη ωστόσο τονίζει την ανομοιογένεια που επικρατεί εντός των πλατιών στρωμάτων, τα οποία τον στηρίζουν.

Πυροσβεστικά

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά προς τους υποστηρικτές του εντός της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, οι οποίοι δεν έχουν απαλλαγεί από τη «Γριβολαγνεία» και οι οποίοι με διάφορους τρόπους εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των κομμάτων που τάσσονται προεκλογικά με τον υποψήφιο. Ωστόσο, οι αναφορές του για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος κατά την εκτίμησή του ήταν «ό,τι πιο σημαντικό έγινε σε τούτην τη χώρα και οφείλουμε να τον τιμούμε», αφού όπως διατείνεται «για να υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία οφείλεται στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ», δεν φαίνεται να ικανοποίησαν το σκληρό του ακροατήριο, από τη στιγμή που δεν «εξύμνησε» αμέσως τον Γρίβα. Η σπουδή να εξάρει τον αγώνα της ΕΟΚΑ σε μια προεκλογική του συγκέντρωση δημιούργησε ρήγματα όχι μόνο με τον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του, αλλά και με τα κόμματα τα οποία τον στηρίζουν, αφού θεώρησαν ότι τους επιτιμούσε για τη στάση τους εντός της Βουλής, επιχειρώντας να τους υποδείξει πώς θα πρέπει να επιδεικνύουν τον «ελάχιστον σεβασμό προς τον απελευθερωτικό αγώνα». Με λίγα λόγια, παρατηρείται πρόβλημα στην εκφορά των γενικών κατευθύνσεων εκείνων που στηρίζουν τον υποψήφιο, δηλαδή τα κόμματα, αλλά και τον πυρήνα των πολιτών που είναι έτοιμοι να τον ψηφίσουν.

Αλαλούμ

Η απόφαση για τον Γρίβα, είτε αυτή αφορά το ψήφισμα, είτε τη σταύρωση των κονδυλίων, δεν αποτελεί μονοσήμαντο ζήτημα το οποίο αναδεικνύει την ανομοιογένεια των δυνάμεων και πολιτών που στηρίζουν Χριστοδουλίδη. Ούτε και είναι το πρώτο αλαλούμ που παρατηρείται μεταξύ των κομμάτων που ενσωματώθηκαν στο άρμα του υποψηφίου όταν διαπίστωσαν τη θετική εικόνα του στις δημοσκοπήσεις, η οποία βεβαίως με βάση τους αριθμούς, παραμένει σταθερά θετική. Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, υπήρξε η συζήτηση και οι αποφάσεις στη Βουλή για το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση. Η διαδικασία στο σώμα επί του θέματος ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις του ΔΗΚΟ από τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ. Στην ανομοιογένεια των θέσεων των κομμάτων, προστίθεται και το αλαλούμ που είχε δημιουργηθεί σε σχέση με τις εκποιήσεις. Σε αυτό το ζήτημα, βεβαίως, επιχειρήθηκε κίνηση για συναίνεση των κομμάτων τα οποία στηρίζουν τον κύριο Χριστοδουλίδη, ωστόσο η απόπειρα του υποψηφίου να τους συντονίσει δεν απέδωσε. Αντιθέτως, αποτύπωσε την αντικειμενική δυσκολία του ιδίου να πετύχει κοινή γραμμή σε ζητήματα καίριας σημασίας. Η προσπάθεια εκείνη η οποία θεωρήθηκε αναγκαία για καλύτερο συντονισμό στα ζητήματα τα οποία τίθενται ενώπιον των κομμάτων στη Βουλή, αλλά και τα επεισόδια που ακολούθησαν, ανέδειξαν την πολιτική παραδοξότητα και τις παλινδρομήσεις σε σχέση με τις βασικές κοινές κατευθυντήριες γραμμές υποψηφίου και κομμάτων. Επιπλέον, η εικόνα στις σχέσεις Χριστοδουλίδη με τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες τον στηρίζουν, στην ουσία αποτυπώνει αυτό το οποίο φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού στη δημόσια σφαίρα και έχει να κάνει με την πρακτική της επόμενης ημέρας, αν και εφόσον ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίσει τις εκλογές του ’23.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β' γύρου

6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β' γύρου

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος
ΚΥΠΡΟΣ

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»
ΚΥΠΡΟΣ

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ