Συντηρείται η κόντρα για τις μυστικές συμφωνίες - Έκανε πίσω το ΔΗΚΟ και δεν κινείται νομικά κατά του «Π»

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 30.11.2022
Συντηρείται η κόντρα για τις μυστικές συμφωνίες - Έκανε πίσω το ΔΗΚΟ και δεν κινείται νομικά κατά του «Π»
Συνεχίζεται η κόντρα για τις μυστικές συμφωνίες στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη τις οποίες συνομολόγησε με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ. Το ΔΗΚΟ, παρά την προσπάθεια να απαξιώσει το έγγραφο το οποίο αποκάλυψε ο «Π», αποφάσισε χθες να μην κινηθεί νομικά κατά της εφημερίδας

Τα κόμματα του λεγόμενου κεντρώου χώρου, με δικολαβισμούς αλλά και προσπάθεια αλλοίωσης των πραγματικών δεδομένων αναφορικά με τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, επιχειρούν να αποφύγουν τα κραυγαλέα ερωτήματα τα οποία τίθενται στην προεκλογική συζήτηση και αφορούν τo πλαίσιο εντός του οποίου έχουν συνομολογήσει τη στήριξή τους στον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Tο ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και ολιγότερον η ΔΗΠΑ, δεν μπορούν στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας να αποφεύγουν ζητήματα στην πορεία επιλογής τους να στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Εκ των απαντήσεων που δίνουν τις τελευταίες ημέρες μετά την αποκάλυψη του ad hoc σημειώματος, το οποίο κυκλοφόρησε σε κάποια στελέχη του ΔΗΚΟ και αφορούσε τον βασικό προσανατολισμό και επιχειρηματολογία για την πιθανότητα στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούνται επιπλέον ερωτηματικά για το περιεχόμενο των συμφωνιών και το κατά πόσον αυτές έχουν ξεχωριστό βάρος ανάλογα με τις θέσεις και απόψεις του κάθε πολιτικού σχηματισμού.

«Είμαστε υπερβατικοί»

Τo ΔΗΚΟ το οποίο αναζητούσε τρόπους να οδηγήσει σε ποινικοποίηση την παρουσίαση από τον «Π» του εγγράφου, το οποίο θεωρούν μάλιστα ότι αποτελεί «προϊόν πλαστογραφίας» όσο και η ΕΔΕΚ, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι «δεν υπάρχει δική της μυστική συμφωνία με τον υποψήφιο», επιχειρούν να παρουσιαστούν ως κόμματα με ανεπτυγμένη την υπερβατική προσέγγιση στις έως τώρα πολιτικές πρακτικές αλλά και να πείσουν την κοινή γνώμη ότι στηρίζουν εν λευκώ έναν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία μαζί του. Αν ωστόσο επιμένουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς, τα δύο κόμματα θα πρέπει να παραδεχθούν ότι είτε έχουν συρθεί στη στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, είτε έχουν μαζί του ξεχωριστές ή μυστικές συμφωνίες, γραπτές ή προφορικές.

Από την πλευρά τους, στελέχη της ΔΗΠΑ σημειώνουν αναφορικά με τα σχετικά ερωτήματα του «Π» ότι στη ροή των συζητήσεων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη «δόθηκαν ξεχωριστά έγγραφα με θέσεις της παράταξης, τόσο για το Κυπριακό όσο και ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως η οικονομία, η ενέργεια, η οικιστική πολιτική, το μεταναστευτικό. Σε σχέση με το Κυπριακό, οι πηγές στη ΔΗΠΑ υποστήριξαν ότι με βάση την ανταλλαγή των εγγράφων των δυο πλευρών, διαπιστώθηκε «ευρύτατη συναντίληψη».

Στη βάση των όσων υποστηρίζει η ΔΗΠΑ, είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έστω και αν δηλώνει το «υπερφίαλο» πως «μία και μοναδική συμφωνία έχει και αυτή είναι με τον κυπριακό λαό», αντάλλαξε παρόμοια έγγραφα και έδωσε απαντήσεις και στους άλλους συνεταίρους του. Αυτά τα έγγραφα, ωστόσο, τόσο οι αποστολείς όσο και ο αποδέκτης, έχουν υποχρέωση να τα κοινοποιήσουν προς την κοινωνία. Αν δεν θέλουν να το πράξουν τα κόμματα, τότε θα πρέπει να το κάνει ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Διαφορετική υποψηφιότητα»

Η ΕΔΕΚ, στην ανακοίνωσή της, αφού απορρίπτει την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας πίσω από κλειστές πόρτες, σημειώνει ότι αυτό είναι και η πιστοποίηση της «διαφορετικότητας της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη». Απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα του «Π», με το οποίο καλούνται τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δημοσιοποιήσουν τις όποιες συμφωνίες έχουν μαζί τους, η ΕΔΕΚ σημειώνει πως είναι κατανοητή η ερώτηση η οποία «τίθεται σε ένα πολιτικό σκηνικό που έμαθε να κάνει συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες». Ωστόσο, όπως σημειώνει, «όλα γίνονται στο φως και όλα με διαφάνεια». Η ΕΔΕΚ, μάλιστα, ζητά από την εφημερίδα να ασχοληθεί με τα δικά της: «Κατανοούμε πλήρως πού αποσκοπούν τα τελευταία δημοσιεύματα της εφημερίδας 'Πολίτης'. Εμείς, την προτρέπουμε να ασχοληθεί με τα του οίκου της»... χωρίς φυσικά να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί.

Εκ νέου σκληρή επίθεση

Τη συζήτηση για τις ξεχωριστές συμφωνίες συνεχίζει να συντηρεί το επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου, το οποίο καλεί τους συνεταίρους του Νίκου Χριστοδουλίδη «να συνεννοηθούν μεταξύ τους». Σύμφωνα με το επιτελείο:

  • «Χτες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι τα 18 σημεία της μυστικής συμφωνίας που ετοίμασε η γραμματεία του ΔΗΚΟ δεν υπάρχουν.
  • Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, από την άλλη πλευρά, έχει δημόσια δηλώσει ότι συμφώνησαν σε όλα, χωρίς να αλλάξει ούτε τελεία.
  • Η κρυφή συμφωνία υπάρχει στα συρτάρια του. Ο πολίτης απαιτεί από τους υποψηφίους του διαφάνεια και ειλικρίνεια. Τι θα κάνουν για την οικονομία και για το Κυπριακό».

Στην ανακοίνωση του επιτελείου γίνεται αναφορά στη «μυστική συνεννόηση του κ. Χριστοδουλίδη με το ΔΗΚΟ ενώ ήταν ακόμα υπουργός, στη λογοκλοπή της ομιλίας Κασουλίδη, στους ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα». Υπενθυμίζουν ακόμη τη διάψευση του κ. Χριστοδουλίδη από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις διάφορες κρυφές συμφωνίες με τα κόμματα που τον στηρίζουν. Όλα αυτά, αναφέρει η ανακοίνωση του επιτελείου Νεοφύτου, «αποδεικνύουν ένα γεγονός: Ο κ. Χριστοδουλίδης λέει για άλλη μια φορά ψέματα». Όπως μάλιστα εκτιμούν στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ποτέ στην ιστορία των προεδρικών εκλογών δεν υπήρξαν ανάλογες κρυφές συμφωνίες. Κανένας υποψήφιος δεν συνωμοτούσε πίσω από την πλάτη του λαού».

ΔΗΚΟ: Δεν προχωρά με μέτρα!

Επί τρία σχεδόν εικοσιτετράωρα, το ΔΗΚΟ διά του Προέδρου του αλλά και άλλων στελεχών, χαρακτήριζαν το ad hoc έγγραφο το οποίο δημοσιοποίησε την Κυριακή ο «Π» ως πλαστό. Πρόκειται περί ενός εγγράφου το οποίο αποτέλεσε τη βάση συζήτησης για τη σύνταξη συμφωνίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε. Η γραμματεία του ΔΗΚΟ αποφάσισε ωστόσο χθες να μην κινηθεί στη λήψη νομικών μέτρων κατά του «Π». Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει ώς αργά το απόγευμα, αν και το ΔΗΚΟ επιμένει ότι το έγγραφο είναι πλαστό και αποκύημα φαντασίας, πήραν νομική συμβουλή πως δεν είναι παραγωγικό να κινηθούν νομικά προβαίνοντας και σε καταγγελία στην Αστυνομία. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τη συνεδρία της γραμματείας, η ηγεσία του κόμματος προτίμησε να κάνει πίσω και να μην εισέλθει σε νομική κόντρα με την εφημερίδα, από τη στιγμή που ουδείς δύναται διά της νομικής οδού να εξαναγκάσει την εφημερίδα να αποκαλύψει την πηγή του εγγράφου το οποίο δημοσιοποίησε. Ωστόσο, συνεχίζουν χωρίς αποδείξεις να κάνουν λόγο στο ΔΗΚΟ για κατασκευασμένο έγγραφο το οποίο απορρίπτουν. Ο λόγος της αντίδρασης, κατανοητός, αλλά οι συνειρμοί που επιμένουν να δημιουργούν σε σχέση με το δημοσίευμα του «Π» είναι απαράδεκτοι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β' γύρου

6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β' γύρου

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος
ΚΥΠΡΟΣ

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»
ΚΥΠΡΟΣ

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ