Στο πειθαρχικό η Έφη Ξάνθου - Έντονος αναβρασμός στο εσωτερικό των Οικολόγων

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 24.11.2022
Στο πειθαρχικό η Έφη Ξάνθου - Έντονος αναβρασμός στο εσωτερικό των Οικολόγων
Ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης δεν συμμετέχει σε κοινοβουλευτικές δραστηριότητες όπου εμπλέκεται η κ. Έφη Ξάνθου

Έντονος αναβρασμός επικρατεί στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά και την απόφαση της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας του του κόμματος να ενταχτεί στο εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στελέχη και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος θεωρούν ότι η κ. Έφη Ξάνθου όφειλε να σεβαστεί την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος που συνήλθε στις 31 Οκτωβρίου και «αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης να μην έχουν δημόσια συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψηφίου/οποιασδήποτε υποψήφιας για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές». Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η κ. Ξάνθου δεν έπρεπε να στηρίξει δημόσια συγκεκριμένο υποψήφιο και να εμπλακεί ενεργά στον εκλογικό αγώνα, αναλαμβάνοντας ρόλο σε εκλογικό επιτελείο. Σημειώνεται ότι η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος συνεδρίασε πέντε ημέρες μετά που η Έφη Ξάνθου εκδήλωσε δημόσια υποστήριξη προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στις 26 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Εκλογική Συνδιάσκεψη του Κινήματος ώστε να λάβει απόφαση για το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από την ψηφοφορία έλαβαν o Ανδρέας Μαυρογιάννης 41%, o Νίκος Χριστοδουλίδης 25%, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 16% και ο Γιώργος Κολοκασίδης 16%. Επειδή κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε το 60% όπως προνοεί το καταστατικό του κόμματος, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποφάσισε ψήφο κατά βούληση στον πρώτο γύρο των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. Ακολούθησαν δηλώσεις του προέδρου του Κινήματος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που τον φέρουν να κάλεσε πρωτοκλασάτα στελέχη να μην βγουν και να υποστηρίξουν δημόσια κάποιο υποψήφιο. Ο κ. Θεοπέμπτου είχε πει ότι αυτός είναι ένα κώδικας δεοντολογίας που καλείται να αποφασίσει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, ενώ αποκάλυψε ότι έγινε συζήτηση επί τούτου, χωρίς όμως να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Ακολούθως είπε ότι το Κίνημα θα καταρτίσει έναν απλό κώδικα δεοντολογίας που θα σταλεί στα μέλη και τα προβεβλημένα στελέχη για να τον έχουν υπόψιν τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθεί ο κώδικας αυτός. Τελικά, ένας απλός κώδικας δεοντολογίας αποφασίστηκε 8 ημέρες μετά την Εκλογική Συνδιάσκεψη και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου όπου συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή και αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης να μην έχουν δημόσια συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψηφίου. Από τα 14 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής 9 ψήφισαν υπέρ, 2 τήρησαν αποχή και 2 τάχθηκαν εναντίον της απόφασης για κώδικα δεοντολογίας.

Πειθαρχικό

Πληροφορίες του politis.com.cy αναφέρουν ότι έγινε καταγγελία στην Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας και την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συνέλθει ως πειθαρχικό σώμα για να εξετάσει το θέμα. Του πειθαρχικού σώματος θα προεδρεύσει ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας Γιώργος Περδίκης και θα κληθεί ο νομικός σύμβουλος του Κινήματος να γνωματεύσει στη βάση του καταστατικού και σχετικών αποφάσεων συλλογικών οργάνων.

Πάντως, η κ. Έφη Ξάνθου, σε συνέντευξή της στη «Χαραυγή» (20 Νοέμβρη), ρωτήθηκε αν έχει το ελεύθερο να δηλώσει δηµόσια την υποστήριξή της προς κάποιον υποψήφιο ή να ενταχθεί στο επιτελείο του και απάντησε ότι: «Η εκλογική συνέλευση έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση για να τεθεί οποιοσδήποτε περιορισµός στα στελέχη του Κινήµατος, αν και υπήρξε µια αρχική σκέψη να παρουσιαστεί ένας κώδικας δεοντολογίας. Εφόσον το άρθρο 53 του καταστατικού του Κινήµατος τονίζει πως µόνο η εκλογική συνέλευση µπορεί να λάβει αποφάσεις και καταγράφει και πιθανό κώδικα δεοντολογίας, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κανένας περιορισµός στα στελέχη να δηλώσουν τη στήριξή τους και να εργαστούν για την ανάδειξη του επόµενου Προέδρου της ∆ηµοκρατίας επιλέγοντας ελεύθερα το άτοµο που τους έχει κερδίσει. Επιπλέον, το άρθρο 10 του καταστατικού µας αναφέρει πως “κάθε µέλος … έχει δικαίωµα δηµόσιας διαφοροποίησης από τη θέση του Κινήµατος εάν έχει τη σύµφωνη γνώµη του συλλογικού οργάνου που έλαβε την απόφαση ή η άποψή του έχει λάβει στη σχετική ψηφοφορία τουλάχιστον το 40% των έγκυρων ψήφων”. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως το κάθε στέλεχος έχει δικαίωµα τοποθέτησης εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση στήριξης συγκεκριµένου υποψηφίου από το συλλογικό σώµα, αλλά ειδικά τα στελέχη που θέλουν να στηρίξουν Ανδρέα Μαυρογιάννη έχουν και επιβεβαιωµένο δικαίωµα να το πράξουν, αφού η επιλογή του έλαβε το 41% των ψήφων από το αρµόδιο συλλογικό σώµα µας».

Το 2013

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 το Κίνημα Οικολόγων αντιμετώπισε παρόμοια κατάσταση, όπου και πάλι το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας στην Εκλογική Συνδιάσκεψη δεν έδωσε την απαιτούμενη από το καταστατικό, πλειοψηφία του 60%. Τότε υπήρχε μια τριχοτόμηση μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη, του Γιώργου Λιλλήκα και της μη τοποθέτησης του Κινήματος υπέρ κάποιου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές. Ακολούθησε η δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή του Κινήματος, Γιώργου Περδίκη, υπέρ του Γιώργου Λιλλήκα με άρθρο στον Τύπο υπό τον τίτλο «Ο υποψήφιος της καρδιάς μου» το οποίο προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων μελών του κόμματος. Μετά από λίγες ημέρες συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή και αποφάσισε ότι τα προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος δεν δικαιούνται να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου μετά την απόφαση της Εκλογικής Συνδιάσκεψης για κατά βούληση ψήφο στις προεδρικές εκλογές. Την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής σεβάστηκε και εφάρμοσε τελικά ο Γιώργος Περδίκης ο οποίος δεν τοποθετήθηκε ξανά υπέρ του κ. Λιλλήκα.

4385477085514304 image

Κρατά αποστάσεις ο Παπαδούρης

Οι πληροφορίες του politis.com.cy αναφέρουν ότι πλέον ο βουλευτής του Κινήματος Σταύρος Παπαδούρης δεν συμμετέχει σε κοινοβουλευτικές δραστηριότητες όπου εμπλέκεται η κ. Έφη Ξάνθου, εκφράζοντας δυσπιστία προς το πρόσωπο της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας του κόμματος. Ο λόγος είναι ότι η κ. Ξάνθου έχει εμπλακεί ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία υποψηφίου που στηρίζεται από άλλο κόμμα. Βέβαια κάποια στελέχη του Κινήματος βλέπουν με καχυποψία τη στάση του κ. Παπαδούρη, θεωρώντας ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής του Κινήματος αντιδρά με τρόπο ώστε να ευνοείται η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Κάτι που διαψεύδει ο κ. Παπαδούρης σε δηλώσεις του στο politis.com.cy, λέγοντας ότι δεν προτίθεται να δηλώσει ποιο υποψήφιο στήριξε στην Εκλογική Συνδιάσκεψη, αφού, όπως είπε, η ψήφος είναι μυστική. Ενώ δικαιολόγησε τη στάση του, λέγοντας ότι το κοινοβουλευτικό έργο είναι εντελώς ανεξάρτητο από οτιδήποτε άλλο και δεν πρέπει να επηρεάζεται από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.

4385477784078646 image

Υπέρ Μαυρογιάννη και η Ατταλίδου

Πάντως σήμερα τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη και η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου με δημόσια δήλωση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η βουλεύτρια των Οικολόγων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι γνωρίζει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη 31 χρόνια. «Σε όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε, «έχω εκτιμήσει την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την τιμιότητα, την αγάπη του για την Κύπρο, την αφοσίωση του στην υπηρεσία αυτού του τόπου, την πείρα και τις γνώσεις του, την καλλιέργεια του πνεύματος του, αλλά πάνω από όλα τις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν τη ζωή του. Για τους λόγους αυτούς θα στηρίξω ενεργά την προσπάθεια του στη διεκδίκηση της Προεδρίας του τόπου μας».

Οι πληροφορίες του politis.com.cy αναφέρουν ότι η κ. Ατταλίδου είχε ενημερώσει χθες τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής για την πρόθεση της να εκφράσει δημόσια υποστήριξη προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια καταγγελία στην Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας για την απόφαση της κ. Ατταλίδου να εκφράσει δημόσια στήριξη προς κάποιο υποψήφιο.

Έγκυρη πηγή του επιτελείου Ανδρέα Μαυρογιάννη άφησε να νοηθεί ότι ο ενεργός ρόλος στον οποίο αναφέρθηκε η κ. Ατταλίδου σήμερα θα είναι η θέση του εκπροσώπου Τύπου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κατατέθηκε πριν από λίγο από το Γενικό Εισαγγελέα η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή - Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο...
ΚΥΠΡΟΣ

Κατατέθηκε πριν από λίγο από το Γενικό Εισαγγελέα η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή - Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο...

Κατατέθηκε πριν από λίγο από το Γενικό Εισαγγελέα η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή - Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο...

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά στην αίτηση για παύση του: Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες και τα στοιχεία
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά στην αίτηση για παύση του: Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες και τα στοιχεία

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά στην αίτηση για παύση του: Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες και τα στοιχεία

Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί από την ΕΔΕΚ - «Μόρφωμα» μετέτρεψαν το κίνημα ο Σιζόπουλος και η κουστωδία του, καταγγέλλει σε δημόσια...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί από την ΕΔΕΚ - «Μόρφωμα» μετέτρεψαν το κίνημα ο Σιζόπουλος και η κουστωδία του, καταγγέλλει σε δημόσια...

Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί από την ΕΔΕΚ - «Μόρφωμα» μετέτρεψαν το κίνημα ο Σιζόπουλος και η κουστωδία του, καταγγέλλει σε δημόσια...

Περιοδεία Ολγκίν στην Ευρώπη – Νέος κύκλος επαφών στην Κύπρο τον Μάιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδεία Ολγκίν στην Ευρώπη – Νέος κύκλος επαφών στην Κύπρο τον Μάιο

Περιοδεία Ολγκίν στην Ευρώπη – Νέος κύκλος επαφών στην Κύπρο τον Μάιο

Γλίτωσαν από τα ΜΕΜΟ των τραπεζών, όχι όμως και του φόρου - Συνεχίζεται η δέσμευση περιουσιών προσφύγων στα κατεχόμενα
ΚΥΠΡΟΣ

Γλίτωσαν από τα ΜΕΜΟ των τραπεζών, όχι όμως και του φόρου - Συνεχίζεται η δέσμευση περιουσιών προσφύγων στα κατεχόμενα

Γλίτωσαν από τα ΜΕΜΟ των τραπεζών, όχι όμως και του φόρου - Συνεχίζεται η δέσμευση περιουσιών προσφύγων στα κατεχόμενα