Τζον Φέτερμαν: Ως Γερουσιαστής θα στηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθόδοξων - Να γίνει Μουσείο η Αγιά Σοφιά

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ο νικητής στην Πενσιλβάνια που επικράτησε του Τούρκου Dr. Oz ζητά να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Σε μια ισχυρή και καθαρή δήλωση αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, τη μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας απέναντι στην «Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» προέβη τον περασμένο μήνα, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια και υποψήφιος -τότε- Γερουσιαστής, Τζον Φέτερμαν, στηρίζοντας σε υπέρτατο βαθμό τις θέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο μεγάλος νικητής των ενδιάμεσων εκλογών στην Πενσυλβάνια δεν δίστασε να πάρει ανοιχτά θέση, περιγράφοντας την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας» για τον ίδιο και εκφράζοντας την αγωνία του για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.

 

 

Από την Πενσυλβάνια στο… Φανάρι

Ο Τζον Φέτερμαν συντάχθηκε πλήρως με τα αιτήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τη στιγμή που αντίπαλός του σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας στην Πενσυλβάνια ήταν ο Μεχμέτ Οζ, γνωστός τηλεαστέρας, ο οποίος έχει διπλή -αμερικανική και τουρκική- υπηκοότητα, υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή στήριξη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσωπο του υποψήφιου Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Μεχμέτ Οζ, αλλά και τους στενούς δεσμούς του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο Πρόεδρο, η χθεσινή νίκη του Τζον Φέτερμαν, σε συνδυασμό με την πλήρη σύμπλευσή του με τις θέσεις της ελληνικής ομογένειας, προσθέτουν άλλον ένα φιλέλληνα στο νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ -και μάλιστα Γερουσιαστή-, αλλά και μια νέα διάσταση στην προεκλογική σύγκρουση Φέτερμαν-Οζ, στην οποία εκτός από την ατζέντα της Πενσυλβάνια, αναμετρήθηκαν τα δικαιώματα των Ελλήνων Ορθόδοξων στην Τουρκία.

Αναλυτικά, η δήλωση του Τζον Φέτερμαν:

«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο εμένα όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play