Στην επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αναφέρεται σε δήλωση του ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης προειδοποιεί ότι η πορεία της χώρας μας, που οδεύει "με μαθηματική ακρίβεια" προς την διχοτόμηση, είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για όλη την Κύπρο, "γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε".
Η δήλωση του Αχιλλέα Δημητριάδη:
Συμπληρώνονται σήμερα, 14 Αυγούστου, 48 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974 που οδήγησε στην κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Η Αμμόχωστος, η Μόρφου, η Μεσαορία, η Καρπασία προστέθηκαν στον κατάλογο των κατεχομένων περιοχών, μαζί με την Κερύνεια και τα χωριά της επαρχίας της.
Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την τραγωδία εκείνων των ανθρώπων που χάθηκαν και των δεκάδων χιλιάδων που ξεσπιτώθηκαν. Ο πόνος παραμένει ζωντανός στους συνοικισμούς και στη μνήμη μας.
Η γραμμή κατοχής που χωρίζει την πατρίδα μας, βαθαίνει.
Σαν πρώτη μας προτεραιότητα είναι ο αγώνας για την μία και ενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα.
Μέσα στη διαδρομή του χρόνου πολλά άλλαξαν και μερικά από αυτά έχουν ανησυχητικές διαστάσεις. Το τελευταίο διάστημα κάποιοι πιστεύουν ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα προτεραιότητας και έχουν κουραστεί να ασχολούνται με το ζήτημα. Δυστυχώς αυτό οδηγεί τη χώρα μας με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια της διχοτόμησης και την εκχώρηση στην Τουρκία του 37% της Κύπρου.
Αυτή η εξέλιξη είναι η χειρότερη δυνατή για όλη την Κύπρο. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε.
Η Αμμόχωστος δέχεται νέες, πιο μεγάλες πιέσεις με το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Άστοχες εκτιμήσεις, ουτοπικές αναφορές σε «πυροτεχνήματα», δείχνουν πως η διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Η τουρκική αδιαλλαξία συνάντησε τη δική μας απραξία και το αποτέλεσμα φαίνεται από την παράλυση των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για πέντε χρόνια.
Με τα ίδια πρόσωπα, μόνο τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε.
Να γιατί υποστηρίζω πως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με αλλαγή προσώπων στην ηγεσία, ώστε η Κύπρος,
Να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη
Να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επανάληψη των συνομιλιών βασισμένη στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ,
και
Να αγωνιστεί για να κάνουμε την χώρα μας ένα κανονικό κράτος-μέλος της ΕΕ, κοινή πατρίδα για όλους τους Κυπρίους.
Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.