Τις έδρες της Συμμαχίας πίσω που πήραν φεύγοντας από το Κίνημα οι Παύλος Μυλωνάς και Άννα Θεολόγου διεκδικεί ο Γιώργος Λιλλήκας, επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε ο «Π» τις προηγούμενες μέρες για την καθοριστική στάση της Συμμαχίας ως προς το πού θα καταλήξει η συζήτηση για το ζήτημα της μη καταληφθείσας έδρας της Αλληλεγγύης.
Σήμερα στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα της κενής έδρας νέα σύσκεψη αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία του γενικού εισαγγελέα, ενώ ενώπιόν τους οι αρχηγοί θα έχουν και τις νομικές απόψεις των δικηγόρων με τους οποίους συνεργάζεται η Βουλή. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη σύσκεψη επί του θέματος την περασμένη Παρασκευή, απόντος του Λιλλήκα ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε δώσει μάχη εναντίον όλων επιμένοντας στην ανάγκη διεξαγωγής αναπληρωματικής εκλογής στη Λεμεσό. Ο κ. Νεοφύτου είχε προειδοποιήσει τους άλλους αρχηγούς ότι δεν περνά η τροποποίηση του Συντάγματος, αφήνοντας να νοηθεί ότι σε αυτήν τη μάχη θα έχει στο πλευρό του και τον Γιώργο Λιλλήκα.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σε χθεσινές του δηλώσεις συνέδεσε ανοικτά τη στάση του κόμματός του στο θέμα της κενής έδρας με την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το νομοθετικό κενό για το πού ανήκουν οι έδρες. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λιλλήκας επανέλαβε ότι θέση της Συμμαχίας είναι ότι η έδρα πρέπει να παραμείνει στην Αλληλεγγύη, όπως ήταν η απόφαση των πολιτών όταν ψήφιζαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016. «Αυτήν την αρχή και αυτήν τη θέση εξ όσων γνωρίζω την υποστηρίζουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς λέμε ότι εάν ισχύσει αυτή η αρχή, την οποία εμείς σεβόμαστε και ασπαζόμαστε, τότε θα πρέπει να ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις», δήλωσε με νόημα και μπήκε στη συνέχεια στο ψητό: «Η απλή αναλογική καθόρισε τις έδρες που πήρε το κάθε κόμμα. Εάν ο λαός έδωσε 10 έδρες σε ένα κόμμα, τότε παραβιάζεται η λαϊκή εντολή εάν αυτό το κόμμα με αποσκίρτηση βουλευτή από άλλο κόμμα κατέχει πλέον 11 έδρες. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Πρέπει να τερματιστεί η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Θα πρέπει επιτέλους εάν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι έναντι της κοινωνίας και των πολιτών να πάψουμε να προσαρμόζουμε τις αποφάσεις και τις θέσεις μας με βάση τα μικροκομματικά κριτήρια και τα συμφέροντα. Να καθοριστούν αρχές και αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται για όλες ανεξάρτητα τις περιπτώσεις. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή είναι και η πρόταση που θα καταθέσουμε και στη σύσκεψη των αρχηγών για τροποποίηση του Συντάγματος», προανήγγειλε. Αυτά είχε προφανώς υπ’ όψιν του ο Αβέρωφ Νεοφύτου όταν έλεγε στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης την περασμένη βδομάδα ότι δεν θα δώσει μόνος τη μάχη. Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας θα κληθεί να γνωματεύσει στη σημερινή σύσκεψη ποια είναι η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για αλλαγή του Συντάγματος, με δεδομένο ότι τα δύο τρίτα των 56 είναι 38 βουλευτές και σήμερα η Βουλή διαθέτει 55 βουλευτές, λόγω της απόφασης του Ανωτάτου για ακύρωση της εκλογής του Γ. Παπαδόπουλου. Θυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ διαθέτει 18 έδρες, ενώ η Συμμαχία είναι πλέον μονοεδρικό κόμμα. Και το ΑΚΕΛ διά του γ.γ. Άντρου Κυπριανού τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της θέσης ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.