ΔΗΠΑ: Ποιοι βγαίνουν μπροστά και ο ρόλος του Μάριου Καρογιάν

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.4.2018
ΔΗΠΑ: Ποιοι βγαίνουν μπροστά και ο ρόλος του Μάριου Καρογιάν
Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν ο μοναδικός από τους επώνυμους συντελεστές που δεν υπέγραψε την αίτηση για την εγγραφή της Δημοκρατικής Παράταξης

Ώρα αποκαλυπτηρίων για τη Δημοκρατική Παράταξη που πήρε και επίσημα την περασμένη βδομάδα θέση (υπ’ αριθμόν 18 συγκεκριμένα) στο μητρώο κομμάτων, μετά και τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο για την κατοχύρωση του ονόματος Δημοκρατική Παράταξη, παρά την προσπάθεια του ΔΗΚΟ να βάλει εμπόδια στον δρόμο του νέου σχήματος.


Οι βασικοί συντελεστές πίσω από την «επανίδρυση του χώρου», όπως ονομάζουν τη διαδικασία ίδρυσης του νέου σχήματος και όχι τυχαία, βγαίνουν μπροστά εντός της εβδομάδας με συνέντευξη Τύπου. Δεν θα παρουσιαστούν ως η ηγεσία του Κινήματος, αλλά ως κάποιοι από τους πρωτεργάτες του όλου εγχειρήματος. Ο λόγος για στελέχη όπως ο Γιάννος Λακκοτρύπης, ο Χρήστος Φλουρέντζος, ο Μαρίνος Κλεάνθους και Σπύρος Παναγή. Ο Μάριος Καρογιάν για την ώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν θα βγει ακόμη μπροστά ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, παρόλο που είναι κοινό μυστικό στη Δημοκρατική Παράταξη ότι στο τέλος θα ηγηθεί του σχήματος. Συνειδητά πάντως ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν ο μοναδικός από τους επώνυμους συντελεστές που δεν υπέγραψε την αίτηση για την εγγραφή της Δημοκρατικής Παράταξης. Ουσιαστικά ο Μάριος Καρογιάν δίνει χώρο σε όποιον άλλον θα ήθελε να αναλάβει ως επικεφαλής, αν και γνωρίζει ότι άπαντες στη Δημοκρατική Παράταξη θέλουν τον ίδιο στο πηδάλιο. Προφανώς ο Μάριος Καρογιάν δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι προκύπτει ως ηγετική λύση με δική του απόφαση, αλλά με… απαίτηση των συντελεστών του σχήματος. Έτσι κι αλλιώς το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης αργεί, αφού προγραμματίζεται για μετά τις θερινές διακοπές, οπότε το θέμα της ηγεσίας μπορεί να περιμένει. Για την ώρα προέχουν πιο πρακτικά ζητήματα.


Καίει το οικονομικό


Όπως προαναφέραμε, εντός της εβδομάδας θα γίνει η πρώτη αποκάλυψη των συντελεστών της Δημοκρατικής Παράταξης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν πιο συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με τις αρχές, τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και τα επόμενα βήματα του σχήματος.


Εντός των ημερών θα λειτουργήσει και το διαδικτυακό σπίτι της Δημοκρατικής Παράταξης. Στόχος των συντελεστών είναι να μετατραπεί η ιστοσελίδα του σχήματος σε έναν χώρο ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της Δημ. Παράταξης. «Θα ανέβει στο διαδίκτυο το προσχέδιο του καταστατικού της Δημοκρατικής Παράταξης και θα έχουν τη δυνατότητα οι φίλοι του σχήματος να εκφράζουν απόψεις και εισηγήσεις για το πώς θα λειτουργεί το Κίνημα. Στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια», εξήγησε στον «Π» στέλεχος της Δημοκρατικής Παράταξης.


Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στη Δημοκρατική Παράταξη είναι το οικονομικό. Για να λειτουργήσει ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο δεν έχει ακόμη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και άρα δεν λαμβάνει κομμάτι από την πίτα της κρατικής χορηγίας, θα χρειαστεί οικονομικούς πόρους. Μέχρι στιγμής η Δημοκρατική Παράταξη έχει εγγράψει περισσότερα από 1.000 μέλη, τα οποία έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν και οικονομικά για να λειτουργήσει το κόμμα. Πλέον τα πράγματα έφθασαν σε ένα σημείο που θα πρέπει άπαντες να περάσουν από τα λόγια στην πράξη και να δεσμευτούν σε μία μηναία ελάχιστη προσφορά που θα επιτρέπει στο Κίνημα να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.


Νοείται ότι το νέο σχήμα θα πρέπει να αποκτήσει και στέγη στη Λευκωσία και στις υπόλοιπες επαρχίες. Εξάλλου, το στεγαστικό είναι και προϋπόθεση για την εγγραφή και τη λειτουργία ενός κόμματος. Η προσπάθεια είναι να βρεθούν σε αυτό το χρονικό σημείο λύσεις οικονομικές που να μπορεί να αντέξει το ταμείο του κόμματος και άρα δεν πρέπει να αναμένει κανείς μεγάλα κομματικά γραφεία στο πρότυπο των άλλων κομμάτων και στρατιές εμμίσθων. Στην περίπτωση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι υποχρεωμένοι σε αυτό το χρονικό σημείο να στηριχθούν κυρίως στον εθελοντισμό.


Μαζί με την ιστοσελίδα και τις αρχές λειτουργίας του νέου σχήματος θα παρουσιαστεί και το λογότυπό του. «Εκφράζει τις αρχές μας», ανέφερε στον «Π» ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Κλεάνθους, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι στη Δημοκρατική Παράταξη πήραν απάντηση για την εγγραφή του κόμματος την ίδια μέρα που ο Στέλιος Κυριακίδης κέρδισε τον διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης (20 Απριλίου 1946) κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και παρά το γεγονός ότι ήταν υποσιτισμένος, προερχόταν από πολυετή αποχή και χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να συμμετέχει στη διοργάνωση, λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα της Κατοχής.


Είναι πάντως ενδιαφέρον και κρίσιμο σημειολογικά το γεγονός ότι στη Δημοκρατική Παράταξη δεν μιλούν για ίδρυση νέου κόμματος, αλλά για επανίδρυση του χώρου, οπότε το έμβλημα της Παράταξης θα κινείται σε αυτήν τη λογική, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της ανανέωσης και της επανεκκίνησης του χώρου. Ο κ. Κλεάνθους, αναφερόμενος στην παρουσίαση των θέσεων του σχήματος, επεσήμανε στον «Π» ότι στη Δημοκρατική Παράταξη δεν έχουν πρόβλημα ταυτότητας και οι θέσεις τους είναι γνωστές, προαναγγέλλοντας ότι το σχήμα θα κινηθεί στις ράγες της μετριοπάθειας και της σύνθεσης, αναζητώντας ρόλο ρυθμιστικό.


Πανηγυρικό κλίμα


Πάντως η εγγραφή της Δημοκρατικής Παράταξης, αν και τυπική διαδικασία, αντιμετωπίστηκε με πανηγυρικό κλίμα από τα στελέχη του σχήματος. Παραθέτουμε μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις:  • Ο Γιάννος Λακκοτρύπης κοινοποίησε το πιστοποιητικό εγγραφής του σχήματος και έστειλε μήνυμα στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος προ μερικών εβδομάδων είχε μιλήσει για κόμμα φάντασμα: «Η Δημοκρατική Παράταξη είναι πλέον γεγονός αφού το "φάντασμα" πήρε τελικά σάρκα και οστά! Καλοτάξιδοι να είμαστε, για τον τόπο μας, την Κύπρο μας, το μέλλον των παιδιών μας».

  • «Σήμερα 20.04.2018, εμείς οι μετριοπαθείς και υγιώς σκεπτόμενοι κεντρώοι της Κύπρου, επανιδρύσαμε τον πολιτικό και ιδεολογικό μας χώρο, επανιδρύσαμε την "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ"».

  • «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, αναγεννήθηκε. Πιστοποιημένη τώρα από ένα άλλο Κυπριανού, όπως δηλώνει και η επίσημη υπογραφή», έγραψε ο Τάκης Γαβριηλίδης, παραθέτοντας αντίγραφο του πιστοποιητικού εγγραφής του νέου σχήματος στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

  • Απάντηση στον Άθω Αντωνιάδη, που έκανε λόγο για το φτύσιμο που ακολουθεί μετά το χωστό, έδωσε ο Γιάννης Κωνσταντίνου: «Κάποιοι άρχισαν τα κλαψουρίσματα... κάποιοι δεν τον παίζουν χωστό... Κάποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος... που λέει και ο Τάσος Τρύφωνος!!!».

  • Ο Μαρίνος Κλεάνθους μίλησε για ένα ρυάκ που γίνεται χείμαρρος, καλώντας τους πολίτες για να συμβάλουν στην όλη προσπάθεια με τις απόψεις και εισηγήσεις τους.


Αναμένοντας τον Άγγελο


Σημειωτέον ότι στη Δημοκρατική Παράταξη δεν αποκλείουν και νέα εισροή στελεχών από το ΔΗΚΟ, ειδικά μετά το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Άγγελου Βότση, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο νεότερο αυτήν τη στιγμή, αφού ο βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΚΟ δεν θέλει να κάνει βήματα στο κενό και αναμένει να δει πώς θα κινηθεί στην πολιτική σκακιέρα η Δημοκρατική Παράταξη. Το σίγουρο είναι ότι δεν διεκδικεί κομματικό αξίωμα στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ στις 10 Ιουνίου, με ό,τι αυτό σημαίνει.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
12χρονος και 13χρονος πίσω από την πυρκαγιά στη Τριμίκλινη - Παραδέχθηκαν ενοχή
ΚΥΠΡΟΣ

12χρονος και 13χρονος πίσω από την πυρκαγιά στη Τριμίκλινη - Παραδέχθηκαν ενοχή

12χρονος και 13χρονος πίσω από την πυρκαγιά στη Τριμίκλινη - Παραδέχθηκαν ενοχή

Τούρκος ΥΠΕΞ για απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Το νησί μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων κατά της Γάζας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος ΥΠΕΞ για απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Το νησί μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων κατά της Γάζας

Τούρκος ΥΠΕΞ για απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Το νησί μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων κατά της Γάζας

Υπέστη έμφραγμα ο Μάριος Καρογιάν – Επιτυχής η επέμβαση στο Απολλώνειο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέστη έμφραγμα ο Μάριος Καρογιάν – Επιτυχής η επέμβαση στο Απολλώνειο

Υπέστη έμφραγμα ο Μάριος Καρογιάν – Επιτυχής η επέμβαση στο Απολλώνειο

Eλεύθερος o Τζούλιαν Ασάνζ - Κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη
ΚΟΣΜΟΣ

Eλεύθερος o Τζούλιαν Ασάνζ - Κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη

Eλεύθερος o Τζούλιαν Ασάνζ - Κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη

Χύθηκαν σκυρόδεμα και χαλίκια στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού: Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
ΚΥΠΡΟΣ

Χύθηκαν σκυρόδεμα και χαλίκια στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού: Συστήνει προσοχή η Αστυνομία

Χύθηκαν σκυρόδεμα και χαλίκια στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού: Συστήνει προσοχή η Αστυνομία