Μέχρι και τη δωδεκάτη φαίνεται ότι θα κρατήσει η αγωνία των επιτελείων για το ποιο θα είναι το δίδυμο που θα διεκδικήσει την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι θα κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο την ερχόμενη Κυριακή και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του. Έχει όμως σημασία για τον Πρόεδρο όχι απλώς ποιος θα είναι ο αντίπαλός του, αλλά με ποιο ποσοστό και με ποια διαφορά από αυτόν θα εκκινήσει την προσπάθεια επαναδιεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας ενόψει δεύτερου γύρου.
Οι δημοσκοπήσεις δημιούργησαν μια εικόνα περίπου βέβαιης νίκης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού όλες έδειξαν να έχει μεγάλη διαφορά από τους δύο βασικούς του αντιπάλους στον πρώτο γύρο. Μάλιστα και στα σενάρια του β’ γύρου τον δείχνουν να κερδίζει και τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Σταύρο Μαλά, αν και με τον Νικόλα Παπαδόπουλο το εγχείρημα φαίνεται να έχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Είναι όμως τόσο άνετος ο Νίκος Αναστασιάδης; Αδιαμφισβήτητα είναι το φαβορί, κάτι που αναγνωρίζεται από όλους. Όμως, στις προεδρικές εκλογές κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος. Υπάρχει και το προηγούμενο του Γιώργου Βασιλείου το 1993 που από βέβαιος νικητής έχασε μέσα από τα χέρια του την προεδρία από τον Γλαύκο Κληρίδη. Υπάρχουν όμως και πιο πρόσφατα παραδείγματα. Θυμίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΔΗΣΥ πολύ υψηλότερα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του 2016 από αυτά που πήρε τελικά στην κάλπη, μετρώντας μάλιστα και απώλεια εδρών, κάτι που ουδείς περίμενε στην Πινδάρου. Για αυτό και στο επιτελείο Αναστασιάδη έλεγαν όλο αυτό το διάστημα ότι ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός και απαγορεύεται αυστηρά. Η τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ, θυμίζουμε, έδειξε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ικανό να κινηθεί στο 42%, όμως την ίδια στιγμή κατέγραψε απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που σήμανε συναγερμό στο προεδρικό στρατόπεδο. Φαίνεται ότι κάποια λάθη των τελευταίων εβδομάδων στοίχισαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κάποιοι αμφισβητούν ότι τα ποσοστά του Προέδρου θα ξεπεράσουν το 40% στον πρώτο γύρο και υποστηρίζουν ότι η εξουσία «φουσκώνει» τα ποσοστά του Προέδρου στις μετρήσεις. Το σίγουρο είναι ότι στο Προεδρικό και στον ΔΗΣΥ δεν εφησυχάζουν και δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη. Διόλου τυχαία επιστρατεύτηκε για εξορμήσεις στην Πάφο ο Αβέρωφ Νεοφύτου για ένα διήμερο την περασμένη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι με βάση τη δημοσκόπηση της Noverna για τον «Πολίτη» η Πάφος φαίνεται να είναι η πιο «αδύνατη» επαρχία για τον Πρόεδρο, αφού εμφανιζόταν στην έρευνα να προηγείται ο κ. Παπαδόπουλος με 24%, έναντι 23% του κ. Αναστασιάδη και 20% του κ. Μαλά.
Οι 43 χιλιάδες του ΑΚΕΛ
Την κρυφή ψήφο φοβούνται στο επιτελείο Μαλά, παρότι τρεις σοβαρές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες δέκα μέρες τον δείχνουν να περνά σχεδόν άνετα στη δεύτερη θέση με απόσταση 2-4% από τον Νικόλα. Το ΑΚΕΛ πλήρωσε την κρυφή ψήφο στις βουλευτικές εκλογές και το φαινόμενο της αποχής περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα. Το κόμμα της Αριστεράς κατέγραψε στην κάλπη πολύ χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που προέβλεπε η ηγεσία του ΑΚΕΛ με βάση τις δημοσκοπήσεις και έλαβε στις βουλευτικές το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας του.
Στις βουλευτικές εκλογές, πάντως, η αποχή είθισται να είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις προεδρικές εκλογές. Οπότε το ζητούμενο για το ΑΚΕΛ, και όχι μόνο, είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι που απείχαν στις βουλευτικές αλλά θα πάνε στην κάλπη στις προεδρικές εκλογές. Οι περισσότερες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες δίνουν στον Σταύρο Μαλά τον πρώτο λόγο για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον δεύτερο γύρο, κάποιες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη διαφορά έναντι του κ. Παπαδόπουλου. Παράλληλα, η μαζική συμμετοχή των πολιτών στην τελική προεκλογική συγκέντρωση Μαλά τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στο «Ελευθερία», εν αντιθέσει με τη χαμηλή συμμετοχή στη συγκέντρωση Παπαδόπουλου την επόμενη μέρα, δημιούργησε κλίμα ευφορίας. Στο επιτελείο Μαλά, όμως, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αυτοί οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εκλογές. Απλώς κέρδισαν την περασμένη βδομάδα σε επίπεδο εντυπώσεων.
Στελέχη του ΑΚΕΛ επεσήμαναν στον «Π» ότι έχει δύο στοιχήματα να κερδίσει ο Σταύρος Μαλάς για να περάσει στον δεύτερο γύρο:
- Να πάρει το μέγιστο της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ, κάτι που φαίνεται να πετυχαίνει
- Να πείσει σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς που προτίμησαν την αποχή στις προηγούμενες αναμετρήσεις να πάνε αυτήν τη φορά στην κάλπη και να ενισχύσουν τον ίδιο διά της ψήφου τους.
Συνολικά το ΑΚΕΛ μέτρησε απώλειες 43 χιλιάδων ψηφοφόρων από το 2011. Αυτοί οι ψηφοφόροι κρατάνε ουσιαστικά το κλειδί για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Δεν ήταν τυχαία που έστω και τη δωδεκάτη έκανε βήμα το ΑΚΕΛ επανασυγκόλλησης με τον Νίκο Κατσουρίδη. Επιπρόσθετα, στην από πόρτα σε πόρτα εκστρατεία του το κόμμα της Αριστεράς στόχευσε στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του και εκείνους που προτίμησαν την αποχή στις αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων.
Η γεωγραφία για το β’ εισιτήριο
Από γεωγραφικής άποψης έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΑΚΕΛ η επίδοση Μαλά στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Αν ο κ. Μαλάς είναι μπροστά στη Λευκωσία όπως έδειξαν κάποιες δημοσκοπήσεις (του ΡΙΚ μάλιστα έδινε προβάδισμα 4% στον κ. Μαλά στη Λευκωσία έναντι του προέδρου του ΔΗΚΟ, ενώ η Noverna του έδωσε προβάδισμα 2% στη Λευκωσία), τότε κλειδώνει το εισιτήριο του β’ γύρου. Αν βρεθεί λίγο πίσω στη Λευκωσία από τον Νικόλα Παπαδόπουλο όπως έδειξαν άλλες μετρήσεις (όπως της GPO), τότε η Λεμεσός θα είναι το κλειδί για τον κ. Μαλά, λόγω της χαμηλής επίδοσης του κ. Παπαδόπουλου σε Λάρνακα και Αμμόχωστο. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εμφανίζεται ισχυρός στην Πάφο και στην Κερύνεια, όμως είναι μικρές επαρχίες. Αντίθετα, καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά σε Αμμόχωστο και Λάρνακα (σ.σ. στη Λάρνακα είναι πολύ δυνατός ο κ. Μαλάς). Ως εκ τούτου, αν η διαφορά είναι μικρή ανάμεσα στους δύο στη Λευκωσία, όλα θα κριθούν στη Λεμεσό. Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Λευκωσίας ψηφίζει το 40% του εκλογικού σώματος.
Στη δημοσκόπηση της Noverna ο κ. Μαλάς φαινόταν να κινείται στη Λεμεσό στο 15%, έναντι 14% του προέδρου του ΔΗΚΟ. Η επίδοση Μαλά στη Λεμεσό είναι και στοίχημα για τα τοπικά στελέχη που, θυμίζουμε, πριν από έναν χρόνο έχασαν μια μεγάλη μάχη, που φαινόταν μάλιστα και σίγουρη, τη μάχη της επανεκλογής του Ανδρέα Χρίστου. Όπως καταγράψαμε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η Λεμεσός ήταν που έκρινε την είσοδο Χριστόφια στον δεύτερο γύρο σε βάρος του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2008. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εμφανιζόταν να προηγείται μέχρι τη δωδεκάτη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Όταν το ΑΚΕΛ κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα στη Λεμεσό, έχασε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.
Η δεξαμενή του Νικόλα
«Ο Σταύρος Μαλάς έχει εξαντλήσει τη δεξαμενή του, ενώ ο Νικόλας έχει ακόμη περιθώριο να αντλήσει από τις δικές του δεξαμενές», επιχειρηματολογούν στο επιτελείο Παπαδόπουλου, παραπέμποντας και στο γεγονός ότι το ΑΚΕΛ παρουσιάζει την υψηλότερη συσπείρωση από όλα τα κόμματα, κάτι που εξηγεί και την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι μετρήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων έχει κεντροδεξιά προέλευση. Βέβαια, η δημοσκόπηση της Noverna για τον «Πολίτη» κατέδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων, το 43% συγκεκριμένα, είτε είχε ρίξει λευκό είτε δεν ψήφισε καθόλου στις βουλευτικές. 20% δεν δήλωσε κόμμα προέλευσης, μόλις 5% δήλωσε ΑΚΕΛ, 4% ΔΗΚΟ, 16% ΔΗΣΥ, 3% από την ΕΔΕΚ, 2% από την Αλληλεγγύη, 1% από τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ 7% δήλωσε άλλο κόμμα. Το σίγουρο είναι ότι για να αντλήσει το μέγιστο από τις δικές του δεξαμενές ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει το επιτελείο του να εργαστεί πολύ σκληρά. Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, είναι γνωστό ότι αρκετά παραδοσιακά στελέχη δεν εργάζονται για την εκλογή Παπαδόπουλου, αντίθετα κάποιοι φανερά ή κρυφά δουλεύουν για τους αντιπάλους του προέδρου του κόμματος. Στην ΕΔΕΚ ποτέ η συσπείρωση δεν έφθασε σε υψηλά επίπεδα, ενώ είναι κάτι περισσότερο από ευδιάκριτη η απουσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από το πλευρό του Νικόλα Παπαδόπουλου. Η Αλληλεγγύη φαίνεται να έχει αλωθεί από τον ΔΗΣΥ, ενώ το εκλογικό σώμα των Οικολόγων κυριολεκτικά τριχοτομείται. Βέβαια ο Ν. Παπαδόπουλος έχει εισροές από άλλες κατευθύνσεις και φαίνεται ότι το επιτελείο του επενδύει ιδιαίτερα σε αυτές τις εισροές, τις οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα κεφαλαιοποιήσει στην κάλπη.