Με το μυαλό στον β’ γύρο ο Νικόλας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 18.11.2017
Με το μυαλό στον β’ γύρο ο Νικόλας
Διόλου τυχαία το ΑΚΕΛ απευθύνθηκε στους δικούς του ψηφοφόρους που γλυκοκοιτάζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να το πιστεύει ότι η σιωπή είναι χρυσός, έχοντας προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού του και τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Παρά την πίεση των αντιπάλων του, εσωκομματικών και εξωκομματικών, επιμένει να μην ξεκαθαρίζει ο ίδιος τη θέση του για το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θέλοντας να μην δυσαρεστήσει το πολυσυλλεκτικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν σκέφτεται μόνο τους ψηφοφόρους των κομμάτων και κινήσεων που τον στηρίζουν. Σκέφτεται και τους αριστερούς ψηφοφόρους στους οποίους απροκάλυπτα έχει στήσει παραγάδι το τελευταίο διάστημα, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι μόνο ο ίδιος κερδίζει τον Νίκο Αναστασιάδη.


Διόλου τυχαία το ΑΚΕΛ απευθύνθηκε στους δικούς του ψηφοφόρους που γλυκοκοιτάζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όπως ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, έτσι θα αποφύγουν και οι ψηφοφόροι να κάνουν επιλογές που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν τον τόπο σε περιπέτειες και θα ενταφιάσουν κάθε πιθανότητα απαλλαγής από τη διχοτόμηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέδειξε ότι ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μοναδικός υποψήφιος που συγκεντρώνει σωρευτικά τα χαρακτηριστικά της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της διεκδικητικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, ο Σταύρος Μαλάς με την κατάθεση ενός ρεαλιστικού οδικού χάρτη θα διασφαλίσει την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν και τη σωστή αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που απομένουν για λύση, απελευθέρωση, επανένωση.


Στη συζήτηση παρενέβη και το επιτελείο Μαλά, που κατηγόρησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι συνεχίζει το κρυφτούλι και αποφεύγει να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα, αν δηλαδή αποδέχεται τη θέση ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Σύμφωνα με το επιτελείο Μαλά, η λεγόμενη νέα στρατηγική ισοδυναμεί με μια νέα περιπέτεια όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.


Μα, δεν αλλάξαμε


Ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση του και οι συνεργάτες του περιγράφουν ως ψευδοδίλημμα τη συζήτηση περί διζωνικής παραπέμποντας στη νέα στρατηγική όπου απορρίπτεται εμμέσως, αλλά όχι καθαρά η ΔΔΟ, ο Μάρκος Κυπριανού ανέλαβε χθες να ξεκαθαρίσει o ίδιος την κατάσταση. Υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 ότι «παραμένουμε στις ίδιες θέσεις που είχαμε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ουδέποτε άλλαξε θέσεις». Ο κ. Κυπριανού υιοθέτησε βεβαίως το βασικό επιχείρημα που προτάσσουν οι συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι «οφείλουμε να μην παραγνωρίζουμε πως σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι ο τίτλος της λύσης». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, στο όνομα ενός οδυνηρού συμβιβασμού έχουμε παρασυρθεί σε βαθμό που στις διαπραγματεύσεις συζητείται κάθε άλλο παρά η ομοσπονδία.


Απαρνήθηκε ο Τάσσος τη ΔΔΟ;


Το παραδοσιακό ΔΗΚΟ συνέχισε και χθες από την πλευρά του το σφυροκόπημα σε βάρος του Νικόλα Παπαδόπουλου για τη μετακίνησή του στο Κυπριακό. Ο Άγγελος Βότσης με νέα ανάρτηση στο facebook επεσήμανε ότι αρκετοί που βλέπουν αρνητικά τη ΔΔ δικαιολογούν την άρνησή τους επειδή της δίνουν το περιεχόμενο όπως κατά τη γνώμη τους προκύπτει είτε μέσα από τις συνομιλίες είτε τις παραμέτρους που ο καθένας πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει μια πιθανή πρόταση για λύση του Κυπριακού. «Διαφωνούν δηλαδή με το περιεχόμενο (όπως προβλέπουν ότι θα καταλήξει) και απορρίπτουν τη ΔΔΟ. Πώς συμπεριφέρθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην αντίστοιχη συγκυρία; Είχε μπροστά του ένα σχέδιο που έλεγε στο προοίμιό του ότι ήταν ΔΔΟ αλλά με τέτοιο περιεχόμενο που και ο Τάσσος Παπαδόπουλος και όλοι εμείς και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας το απέρριψε. Τι έκανε μετά ο αείμνηστος ηγέτης μας; Απέρριψε τη ΔΔΟ; Τη θεώρησε τη χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης; Βεβαίως ΔΕΝ το έκανε. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ. Σύναψε με τον Ταλάτ τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου στην οποία επαναβεβαιώνεται η μορφή της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και από τότε όλοι στο Δημοκρατικό Κόμμα εργαζόμαστε για να πετύχουμε μια λύση ΔΔΟ με τέτοιο περιεχόμενο ώστε να τερματιστεί η κατοχή του τόπου μας», κλιμάκωσε την επίθεση προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο Άγγελος Βότσης. Σημείωσε ακόμη ότι η υπαναχώρηση από τη ΔΔΟ, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία μιλά για άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσαμε να κάνουμε. «Θα δίναμε στην Τουρκία τη χρυσή ευκαιρία που ψάχνει για να ολοκληρώσει το έγκλημά της σε βάρος της Κύπρου. Αυτό το γνώριζαν διαχρονικά και οι αείμνηστοι ηγέτες μας και όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό δεν έπεσαν στην παγίδα. Και δεν θα πρέπει ούτε τώρα να πέσουμε στην παγίδα», παρατήρησε.


Στην αντεπίθεση με... ΔΗΣΑΚΕΛ


Το τελευταίο που ήθελαν στο επιτελείο Παπαδόπουλου ήταν να ανοίξει και μάλιστα με δική τους ευθύνη συζήτηση για το αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποστηρίζει ή όχι λύση διζωνικής ομοσπονδίας. Η ΕΔΕΚ, εξ υπαιτιότητας της οποίας άνοιξε η συζήτηση αυτή, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα και πέρασε στην αντεπίθεση με… ΔΗΣΑΚΕΛ. Η ΕΔΕΚ με αφορμή δηλώσεις του Σταύρου Μαλά κατήγγειλε ότι οι υποψήφιοι που επέλεξαν ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ στο Κυπριακό ταυτίζονται πλήρως αφού: συνεχίζουν με την πενταμερή διάσκεψη, από την οποία απουσιάζει εμφαντικά η Κυπριακή Δημοκρατία, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες τις οποίες είδαμε, αποδέχονται την εκ περιτροπής προεδρία, αποδέχονται τις εγγυημένες πλειοψηφίες, αποδέχονται την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, αποδέχονται την παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους, αποδέχονται την κατοχύρωση της προτεραιότητας διεκδίκησης των περιουσιών στους χρήστες, αποδέχονται τον εθνοτικό διαχωρισμό του λαού. Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, οι δύο υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων αποδέχονται όλες αυτές τις πρόνοιες λύσης του Κυπριακού που θα καταστήσουν την Κύπρο ένα τουρκικό προτεκτοράτο. «Σκόπιμα αποφεύγουν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να τοποθετηθούν ως προς τις ευθύνες που είχαν για τη λανθασμένη τακτική που ακολούθησαν εδώ και δέκα χρόνια και η οποία οδήγησε στο ’φιάσκο’ του Κραν Μοντανά», κατήγγειλε η ΕΔΕΚ.


Προς ενίσχυση του Νικόλα Παπαδόπουλου βγήκε στην αντεπίθεση και η Αλληλεγγύη, υπενθυμίζοντας ότι ούτε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης Αναστασιάδη υπήρχε σαφής αναφορά σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Κατηγόρησε μάλιστα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για υποχωρήσεις, λογής-λογής μεταλλάξεις και... κωλοτούμπες.


Επίθεση σε Πρόδρομο


Σε δεύτερη ανακοίνωσή της αργότερα χθες το απόγευμα η ΕΔΕΚ κάλεσε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάληξη της πενταμερούς στο Κραν Μοντανά και τις επικίνδυνες υποχωρήσεις που έκαναν. Μάλιστα, επιτέθηκε προσωπικά στον Πρόδρομο Προδρόμου για τη στάση του την περίοδο 2003-2004. «Αντί ο κ. Προδρόμου να διερωτάται ποια είναι η θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ας πει ο ίδιος ποια ήταν η θέση του για τον Νίκο Αναστασιάδη το 2003-2004. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις και οι ενέργειες των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι αποτέλεσμα πανικού διότι επανειλημμένα οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο επικρατέστερος να περάσει στον δεύτερο γύρο και γι’ αυτό ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μη επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη», υποστήριξε η ΕΔΕΚ.


Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας