Αρχίζουν σύντομα, πάντα εκτός απροόπτου, οι εργασίες στη νεκρή ζώνη μεταξύ των σημείων διέλευσης της κάθε πλευράς στο οδόφραγμα της Δερύνειας και στο οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τον απολογισμό του έργου του υπουργείου του.
Αν ο σχεδιασμός υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τα οδοφράγματα θα μπορούν να ανοίξουν κάποια στιγμή την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. Τη διάνοιξη δύο νέων οδοφραγμάτων είχαν συμφωνήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τον Μάιο του 2015, λίγο μετά την έναρξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.
Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο κ. Κασουλίδης, πρόσφατα προκηρύχθηκαν προσφορές για κοινοπραξίες ε/κ και τ/κ εταιρειών για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, με τη λήξη της προθεσμίας να έχει οριστεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Άνοιγμα μετ’ εμποδίων
Εφόσον επιλεγούν οι προσφορές, οι εργασίες στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και να διαρκέσουν περίπου 10 εβδομάδες, και της Λεύκας να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και να διαρκέσουν περίπου 16 εβδομάδες.
Αυτό σημαίνει πως, αν όλα πάνε καλά και δεδομένου πάντα πως θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, το οδόφραγμα Δερύνειας θα μπορεί να ανοίξει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ενώ το οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου θα μπορεί να ανοίξει τον Ιούνιο.
Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ωστόσο, θα εξαρτηθεί και από την ολοκλήρωση των εργασιών. Στη Δερύνεια, η ε/κ πλευρά χρειάζεται μόνο να διευθετήσει κάποιες τελικές λεπτομέρειες, ενώ η τ/κ πλευρά πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες στον δρόμο που συνδέει το οδόφραγμα με την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στη Λεύκα, ο δρόμος από την κατεχόμενη πλευρά έχει ολοκληρωθεί, ενώ η έναρξη των εργασιών στην ε/κ πλευρά έχει καθυστερήσει αρκετά λόγω του ότι χρειάστηκε να προηγηθεί η πραγματοποίηση περιβαλλοντικής μελέτης.
Και πολιτικές έγνοιες...
Το χρονοδιάγραμμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων επηρεάζεται και από πολιτικά ζητήματα, καθώς η ε/κ πλευρά θεωρεί πως μπορούν να ανοίγουν όταν ολοκληρώνονται, ενώ κύκλοι στην τ/κ πλευρά (και ιδιαίτερα στην τ/κ «κυβέρνηση») θέλουν για πολιτικούς λόγους η διάνοιξη να γίνει ταυτόχρονα, κάτι που σημαίνει ακόμα περισσότερη καθυστέρηση για τη Δερύνεια, η οποία οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως ωφελεί περισσότερο τους Ε/Κ.
Από την άλλη, και όσον αφορά τη Δερύνεια έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις από κύκλους της τοπικής κοινότητας στην υπόλοιπη ελεύθερη Αμμόχωστο που θεωρούν πως θα επηρεαστεί ο τουρισμός. Ωστόσο, οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες Ε/Κ και Τ/Κ έχουν ταχθεί υπέρ της διάνοιξης.
Οι εργασίες αφορούν την αναβάθμιση ή και την ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος, σε κάποια σημεία ακόμα και την κατασκευή νέου δρόμου στα σημεία της νεκρής ζώνης όπου δεν έχει πρόσβαση ούτε η κυπριακή κυβέρνηση ούτε οι «αρχές» του ψευδοκράτους, αλλά τα οποία ελέγχει η UNFICYP.