Τους αρχηγούς των κομμάτων για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος παρέδωσε στα μέλη του Εθνικού, έγγραφα με τις προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ, που αναμένεται να γίνει στις 8 Οκτωβρίου, θα συγκληθεί εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο σήμερα συνήλθε σε μια σύντομη συνεδρία, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στη Νέα Υόρκη.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σήμερα δόθηκαν έγγραφα που ζητήθηκαν από πλευράς κομμάτων, ζητήθηκαν και κάποια άλλα που θα αποσταλούν, θα μελετηθούν από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αναμένοντας και την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ που εκτιμάται να γίνει στις 8 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΓΓ, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «ως καταρχήν αντίδραση εκείνο που προκύπτει είναι ότι ο ΓΓ, όπως ανέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα επιχειρήσει και επιχειρεί να αφήσει ανοικτή την προοπτική συνέχισης αυτής της προσπάθειας, η οποία έχει φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, δεν οδήγησε στον τελικό στόχο, αλλά έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά σημαντικότατες εξελίξεις και αφήνει μέσα από την έκθεσή του αυτή την προοπτική, όταν οι συνθήκες είναι έτοιμες, μάλιστα εκφράζει την ελπίδα αυτό να είναι στο σύντομο μέλλον».
Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο ΓΓ δεν αναφέρεται σε πλήρη συμφωνία, αλλά αναφέρεται τηλεγραφικά στα θέματα των πέντε κεφαλαίων που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και δίνει περισσότερη σημασία στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και αναφέρεται στη γνωστή δήλωση της 4ης Ιουνίου ότι η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι που θα καθορίσει, το τελικό αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
Μάλιστα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο ΓΓ προχωρεί κι ένα βήμα περισσότερο και για πρώτη φορά σε έκθεσή του καταγράφεται η θέση ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων -και συγκεκριμένα το άρθρο 4 που επικαλέστηκε η Τουρκία για να προχωρήσει στην τουρκική εισβολή το 1974- δεν είναι βιώσιμη.
«Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη, θεωρούμε ότι αυτοί που επέμεναν στη συνέχιση τέτοιου είδους δικαιωμάτων είναι αυτοί που ευθύνονται για τη μη κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ΓΓ δεν επιρρίπτει ευθύνες, κάτι το οποίο η Κυβέρνηση ανέμενε για πολλούς λόγους. «Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι δεν έχει ρόλο επιδιαιτησίας για να μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από τη διαδικασία του 2004, και δεύτερον γιατί επιθυμεί να αφήσει ανοιχτή την προοπτική συνέχισης αυτής της διαδικασίας που έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εσωτερικών ζητημάτων και το κείμενο που έχει δοθεί και στον ΓΓ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «σε αυτό το κείμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει ξανά γραπτώς ότι οι θέσεις του επί των εσωτερικών ζητημάτων δεν ισχύουν. Αυτό είναι δεδομένο, το έχει αναφέρει και στον Κραν Μοντανά, το έχει αναφέρει και δημόσια, επαναλαμβάνεται και στο συγκεκριμένο έγγραφο», είπε.
Σε παρατήρηση ότι ο ΓΓ το θεωρεί περίπου δεδομένο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν το θεωρεί σε καμία απολύτως περίπτωση δεδομένο», σημειώνοντας πως στην έκθεση του ΓΓ παρόλο που η σημασία είναι στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στις εσωτερικές πτυχές δεν αναφέρεται ότι είναι όλα συμφωνημένα, αλλά ότι υπάρχει πρόοδος. «Ναι υπάρχει σαφώς περισσότερη πρόοδος απ’ ό,τι στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη ή υπάρχει συμφωνία», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση επανέλαβε ότι οι πρωθυπουργοί δεν μετέβησαν στον Κραν Μοντάνα επειδή δεν υπήρχε συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων λόγω της τουρκικής στάσης, για να έρθουν οι πρωθυπουργοί να συζητήσουν το θέμα της παραμονής στρατευμάτων, των αριθμών και κατά πόσον θα υπήρχε ρήτρα τερματισμού ή ρήτρα αναθεώρησης.
Σε παρατήρηση ότι στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής ΜΟΕ, ωστόσο η τ/κ πλευρά δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «στην πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παράλληλα με την περίοδο προετοιμασίας της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να προωθηθούν και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία είναι αμοιβαία αποδεκτά και εξυπηρετούν το στόχο των διαπραγματεύσεων, όχι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που στόχο έχουν να παγιώσουν την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων».
Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος ζήτησε τη μεσολάβηση του ΓΓ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως τα ΗΕ είναι ενοχλημένα με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το κατοχικό καθεστώς, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα.
«Παρόλο που την πλειοψηφία αυτών των ενεργειών τις έχουμε δει και στο παρελθόν, εμείς προσεγγίζουμε τέτοιες εξελίξεις ως ιδιαίτερα αρνητικές, μας προβληματίζουν, προβληματίζουν τα ΗΕ» είπε, προσθέτοντας πως σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη και σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την ΕΕ, οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά από λίγες μέρες, για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το κατοχικό καθεστώς τις τελευταίες ημέρες.
Ανέφερε ακόμα ότι στο προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ υπάρχουν πέραν της μίας ή δύο παραγράφων για το ρόλο της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γίνεται αναφορά στο ότι η ανάγκη η λύση να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο με την ΕΕ, έχει οδηγήσει στο να επιλυθούν πολλά προβλήματα, να υπάρξει πρόοδος και συγκλίσεις σε αρκετά θέματα των διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν ήταν εφικτό σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Σε σχέση με το θέμα της επιβολής δασμών στα προϊόντα που μεταφέρονται στους εγκλωβισμένους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή την ενόχληση των ΗΕ από τη συγκεκριμένη ενέργεια, πρωτοβουλία από πλευράς ΗΕ και στη Λευκωσία και στη Νέα Υόρκη για να μην υιοθετηθεί μια τέτοια ενέργεια. «Την ίδια στιγμή, αναμένουμε από εκείνες τις ομάδες των Τ/κ συμπατριωτών μας που πραγματικά επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού να αντιδράσουν στη συγκεκριμένη ενέργεια, που στόχο έχει ανάμεσα σε άλλα να απομακρύνει και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού αλλά και να δημιουργήσει εμπόδια στις σχέσεις Ε/κ και Τ/κ», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η περίοδος περισυλλογής στο Κυπριακό θα ολοκληρωθεί όταν η Τουρκία είναι έτοιμη για συνέχιση της διαπραγμάτευσης. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο γραπτό κείμενο που υπέβαλε στο ΓΓ εκφράζει την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, όταν δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες, για συνέχιση της προσπάθειας» επεσήμανε.
Τέλος, σε σχέση με Τούρκο υπήκοο που έχει φτάσει με σκάφος στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.