Στην υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων των μελών τους για δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Η προτροπή των ξενοδοχειακών συνδέσμων προς τα μέλη τους να εφαρμόζουν ό,τι υπέγραψαν τον Δεκέμβριο δεν κατάφερε να φέρει εργατική ειρήνη στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Όπως πληροφορείται ο «Π», οι δύο συντεχνίες ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ, που συνήλθαν χθες το απόγευμα για αξιολόγηση της κατάστασης μετά την κοινή ανακοίνωση των συνδέσμων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα, απαιτώντας την υλοποίηση των συμφωνηθέντων τον περασμένο Δεκέμβριο. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, την Τρίτη, σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι «η προτροπή προς τα μέλη μας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι δεδομένη, αφού ως θεσμικοί φορείς αναγνωρίζουμε την αξία της συμφωνίας για την ανανέωση της σύμβασης, που αποτελεί θετική εξέλιξη για τη βιομηχανία».
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η διαδικασία επίλυσης των εργασιακών διαφορών που εφαρμόζεται διαχρονικά από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων γίνεται από όλες τις πλευρές σεβαστή και επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση των όποιων διαφωνιών, ενώ ζητήθηκε η επίσπευση της εξέτασης μεμονωμένων εκκρεμοτήτων που βρίσκονται ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εντός του 2025 παραπέμφθηκαν έξι εργατικές διαφορές που αφορούν την ξενοδοχειακή βιομηχανία, εκ των οποίων εκκρεμούν οι τέσσερις, ενώ η εξέτασή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Ηθική διάσταση
Πέρα από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ο γενικός γραμματέας της Συντεχνίας Υπαλλήλων Δημοσίων Κέντρων και Ξενοδοχείων (ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ), Νεόφυτος Τιμινής, μιλώντας στον «Π», σημείωσε ότι για όσους ξενοδόχους δεν τηρούν την υπογραφή τους τίθεται και ηθικό ζήτημα αλλά και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού ως προς τους «καλούς» ξενοδόχους που εφαρμόζουν τις πρόνοιες της σύμβασης. «Γιατί να τις εφαρμόζουν όταν άλλοι δεν πράττουν το ίδιο;», διερωτήθηκε. «Βαριά ευθύνη για τη μη υπογραφή των συμφωνηθέντων αλλά και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που παρατηρούνται φέρουν οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι», τόνισε.
Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στον «Π», ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Κέντρων Αναψυχής (ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ), Μιχάλης Φράγκου, επεσήμανε ότι προκαλούν προβληματισμό οι κατά καιρούς αναφορές μερίδας ξενοδόχων ότι η σύμβαση θα εφαρμόζεται για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που καλύπτονται ήδη με συμβάσεις. Παράλληλα, τονίζει, «εμείς επιμένουμε ότι η σύμβαση είναι κλαδική και αφορά όλους τους εργαζομένους του κλάδου».
Δεν είναι δουλειά μας να ελέγχουμε
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Χρίστος Αγγελίδης, μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6 και στην εκπομπή «Πρωινή επιθεώρηση», ανέφερε ότι, μέσα στις συμβάσεις που υπογράφονται, υπάρχουν πρόνοιες που είναι κανονισμοί και αφορούν όλους τους εργαζομένους, τονίζοντας ωστόσο και το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται ελεύθερα με τους εργοδότες τους για τους όρους εργασίας τους. «Δεν θα το καταργήσουμε αυτό», υπέδειξε. «Εάν είναι να κάνουμε τη σύμβαση κανονισμό και νόμο του κράτους, δεν υπάρχει λόγος να συνομολογούμε συμφωνίες. «Όπου υπάρχουν καταγγελίες να γίνουν και να λάβει το κράτος μέτρα», ανέφερε. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι δεν γνωρίζουν ποια μέλη τους δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα, σημειώνοντας ότι δεν είναι δουλειά τους να ελέγχουν τα ξενοδοχεία. «Υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για να το κάνουν αυτό», υπέδειξε. Ίσως να υπάρχει διαφορετική ανάγνωση των συμφωνηθέντων από κάποια μέλη, παρατήρησε, και «θα πρέπει να παρέμβουμε, να βοηθήσουμε».