Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) κινείται με γοργούς ρυθμούς όσον αφορά την εξέταση, αλλά και τις τελικές εγκρίσεις νέων δανειοδοτήσεων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Χριστόφορο Καπλάνη, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι το 2024 σημειώθηκε αύξηση 26%.
Μιλώντας στον «Π», ο κ. Καπλάνης διευκρίνισε ότι όπως αναφέρθηκε και στις απαντήσεις σε ερωτήματα των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο ΟΧΣ κατά τα τρία τελευταία χρόνια (2022-2024), κινήθηκε σε ανοδικούς ρυθμούς στην εξέταση, αλλά και στις τελικές εγκρίσεις νέων δανειοδοτήσεων.
Ο κ. Καπλάνης παραχώρησε στον «Π» στοιχεία για τα δάνεια που έχει εγκρίνει ο ΟΧΣ, στο πλαίσιο των διαφόρων αιτημάτων, τα οποία όπως εξηγεί, αξιολογούνται στη βάση των δικών τους χρηματοοικονομικών δεικτών, και κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια της δανειοδοτικής πολιτικής του ΟΧΣ, η οποία είναι πάντα σε συμμόρφωση με τις σχετικές οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αλλά και στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΧΣ ως αυτή καθορίζεται από τον σχετικό νόμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 δόθηκαν εγκρίσεις για 261 δάνεια ύψους €29,3 εκατ., το 2023 εγκρίσεις για 370 δάνεια ύψους €54,6 εκατ. και για το 2024 για 445 ύψους €68,8 εκατ. Η ετήσια αύξηση το 2024 ανήλθε στο 26%, η οποία αφορά τις νέες εγκρίσεις, όχι τις νέες εκταμιεύσεις. Τους δύο πρώτους μήνες του έτους εγκρίθηκαν 63 δάνεια συνολικά ύψους €9,6 εκατ.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά δανειοδοτήσεις με κεφάλαια του ΟΧΣ, και όχι δανειοδοτήσεις με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ ή/και κυβερνητικά κεφάλαια, για τις οποίες δανειοδοτήσεις ο ΟΧΣ ενεργεί ως διαχειριστής, και τα οποία είναι επιπρόσθετα των πιο πάνω.
«Θεωρούμε ότι και το 2025 κινείται και πάλι σε αρκετά υψηλούς ρυθμούς, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρώτος μήνας έχει πάντα απώλειες κάποιων ημερών λόγω εορταστικής περιόδου», τονίζει στον «Π» ο κ. Καπλάνης.
Ο γενικός διευθυντής του ΟΧΣ εξηγεί ότι η αυξημένη ροή κατά τα τελευταία 2-3 χρόνια ήταν απότοκο και της οικονομικής συγκυρίας των πολύ υψηλών επιτοκίων του ανταγωνισμού, κάτι που οδήγησε σε αυξημένο αριθμό αιτημάτων για νέα δάνεια, αλλά και για μεταφορά υφιστάμενων στεγαστικών δανείων από άλλα τραπεζικά ιδρύματα προς τον ΟΧΣ.
«Νοείται ότι ο ΟΧΣ παρακολουθεί τις εξελίξεις, διαμορφώνοντας αναλόγως τη στρατηγική του, και πάντα με γνώμονα την εκπλήρωση της αποστολής του, ως αυτή ορίζεται και από τον νόμο του ΟΧΣ», τονίζει.
Σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα του ΟΧΣ στη Βουλή, τα ενεργά αιτήματα, σε οποιοδήποτε στάδιο αξιολόγησης και διεκπεραίωσης, ανέρχονται σε περίπου 340 για δάνεια ύψους €50 εκατ. Με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών, τα ποσοστά έγκρισης κυμαίνονται γύρω στο 50% των αιτημάτων.
Οι καταθέσεις
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, το 2024 έκλεισε με υπόλοιπο €862 εκατ. στον ισολογισμό του ΟΧΣ, «διαθέτοντας κατά την άποψή μας στη φαρέτρα του ελκυστικά καταθετικά προϊόντα», σύμφωνα με τον κ. Καπλάνη.