Στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η έκδοση Διατάγματος για την αύξηση των κατώτατων μισθών για 19 επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας κατά 3.54% με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, στη βάση της συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου, σε συνέχεια του αντίστοιχου Διατάγματος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2023 και προνοούσε αυξήσεις ύψους 7.12%.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι συνολικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την τελευταία διετία ανέρχονται πλέον σε 10.66%, ενισχύοντας την επάρκεια των μισθολογικών απολαβών για χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους που προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.
Πρόσθεσε ότι εντός του 2025 η προσπάθεια για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης θα συνεχιστεί, ώστε η ανεργία να περιοριστεί σε ποσοστά χαμηλότερα του 5% και η απασχόληση να ξεπεράσει το 80%.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, επεσήμανε, θα δοθεί έμφαση στην στοχευμένη ενίσχυση της απασχόλησης συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού και στην στοχευμένη αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και έλαβε αποφάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επάρκειας των μισθολογικών απολαβών, στην διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης και στην κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών στελέχωσης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.
Σύμφωνα με τον υπουργο, η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής είναι αποτελεσματική και επιφέρει θετικά αποτελέσματα που είναι αμοιβαία επωφελή για την οικονομική ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή.
Επεσήμανε ότι κατά την τελευταία διετία βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση της αγοράς εργασίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία περιορίστηκε στο 5%, η απασχόληση προσέγγισε το 80%, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 8.5% και η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης αυξήθηκε κατά 27%, ενώ μέσα από τον κοινωνικό διάλογο οι μεγάλες συλλογικές συμβάσεις ανανεώθηκαν με ορίζοντα μακράς πνοής μέχρι το τέλος του 2027.
Τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα θα συνεχιστούν και οι στόχοι για πλήρη απασχόληση και πλήρη στελέχωση θα επιτευχθούν, συνδράμοντας ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας που επιτρέπει την βελτίωση των όρων εργασίας, την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών, και την αναβάθμιση της ευημερίας των πολιτών.
Ταυτόχρονα, είπε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αυξημένες ανάγκες στελέχωσης, που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και καθιστούν αναγκαία την συμπληρωματική αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, διενεργήθηκαν κατά την τελευταία διετία σημαντικές βελτιώσεις σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων εργοδότησης αλλοδαπών εργαζομένων και εντός Μαρτίου προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής και διαχείρισης των σχετικών αιτημάτων.
Παράλληλα, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή οι κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την διεύρυνση της πρόσβασης των αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας και την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, με την αξιοποίηση των δυνατότητων κινητικότητας που παρέχει η Μπλε Κάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.