Εντείνονται οι προσπάθειες για συνέχιση και ολοκλήρωση του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, μετά την εγκατάλειψη του έργου από την κινεζική κοινοπραξία CPP και την ανάληψή του από την ΕΤΥΦΑ.
Η κυπριακή πλευρά, και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Ενέργειας και η ΕΤΥΦΑ, επικεντρώνεται στην παραλαβή της πλωτής μονάδας FSRU (πλοίο «Προμηθέας) από το ναυπηγείο της Cosco στη Σαγκάη και για τον σκοπό αυτό βρίσκονται σε συζητήσεις με την Cosco, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η κινεζική πλευρά είναι διατεθειμένη να το παραδώσει τελικά. Ως εκ τούτου, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η ΕΤΥΦΑ, σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η παράδοση του «Προμηθέα» στον ιδιοκτήτη του (ΕΤΥΦΑ), είναι η ενοικίαση πλοίου FSRU για εισαγωγή LNG. Ανάλογη πρακτική ακολουθεί και η Αίγυπτος, η οποία λόγω μειωμένης παραγωγής στα δικά της κοιτάσματα ενοικίασε δύο πλωτές μονάδες (πλοία) FSRU με τις οποίες εισάγει LNG και έχει βρει εναλλακτικούς τρόπους εκφόρτωσης, όπως είναι οι αποβάθρες.
Προσφορά-ζήτηση
Μιλώντας στον «Π», ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου ανέφερε ότι υπάρχουν τέτοια πλοία διαθέσιμα στην αγορά, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι τιμές θα είναι αυξημένες λόγω προσφοράς-ζήτησης αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοιες πλωτές μονάδες σε χώρες όπως η Πολωνία και η Νορβηγία».
Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ένα τέτοιο πλοίο, ο καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα πρόσδεσης σε αποβάθρα και τις πρόνοιες να συνδεθεί με αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού στο Βασιλικό. Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται χερσαίες δεξαμενές αποθήκευσης, «αφού το πλοίο FSRU λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ενοικίαση πλοίου δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βασιλικό, «τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν». Για παράδειγμα, είπε ο καθηγητής, πρέπει να ολοκληρωθεί η αποβάθρα πάνω στην οποία θα προσδένουν τα πλοία που θα προμηθεύουν με αέριο, είτε τον «Προμηθέα» είτε οποιοδήποτε άλλο ενοικιαζόμενο πλοίο.
Μιλώντας στον «Π», ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας συμφώνησε με τον καθηγητή ότι το κόστος ενοικίασης θα είναι αυξημένο λόγω μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στην αγορά και πρόσθεσε ότι, εκτός από το κόστος της ενοικίασης, υπάρχει και το κόστος της διαχείρισης του πλοιίου, του προσωπικού που θα το στελεχώνει κ.λπ.
Μέχρι πρότινος, οι τιμές ενοικίασης τέτοιων πλωτών μονάδων ανέρχονταν σε περίπου €300.000 ημερησίως, είπε ο ειδικός, αλλά πλέον οι αγορές κινούνται με διαφορετικό τρόπο λόγω ακριβώς της μεγάλης ζήτησης και συνεπώς το ποσό θα είναι μεγαλύτερο, ίσως και μισό εκατ. ευρώ την ημέρα».
Παρόλα αυτά, ο ειδικός ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες κόστους-οφέλους πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση.