Αμετάβλητα διατήρησε, όπως άλλωστε αναμενόταν, τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου.
Ως εκ τούτου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκιά της καθώς τα νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμηση του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Ενώ ορισμένοι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότεροι δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο, αναφέρει η ΕΚΤ και προσθέτει ότι, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ο πληθωριστικός αντίκτυπος της υψηλής αύξησης των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη.
Η νομισματική πολιτική διατηρεί τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές ενώ, ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο και το επόμενο έτος.
Eurostat
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο υποχώρησε οριακά στο 2,5% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Πρόσφατα η διευθύντρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει ότι το έργο της μάχης κατά του πληθωρισμού «δεν έχει τελειώσει και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση». Έκανε λόγο για «διάφορες αβεβαιότητες» σε σχέση με τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί το πλέγμα των κερδών, των μισθών και της παραγωγικότητας και για το κατά πόσον η οικονομία θα επηρεαστεί από νέους κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.«Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι κίνδυνοι ο πληθωρισμός να υπερβεί τον στόχο έχουν περάσει», τόνισε.
H γερμανική Berenberg economics εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, την οποία θα ακολουθήσει μια παύση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025 και ακολούθως δύο μειώσεις πάλι κατά 25 μονάδες βάσης, που θα μειώσουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3% μέχρι τα μέσα του 2025.