Χαμόγελα σε Προεδρικό και Υπουργείο Οικονομικών έφερε η αναβάθμιση της Κύπρου από S&P's

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 15.6.2024
Χαμόγελα σε Προεδρικό και Υπουργείο Οικονομικών έφερε η αναβάθμιση της Κύπρου από S&P
Συνεχίζουμε την οικονομική μας πολιτική, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Η αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor's αντανακλά την πρόοδο της Κύπρου, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρέτισε τη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, "της 5ης κατά σειρά από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, αυτή τη φορά από τον διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s, η οποία επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας".

Παράλληλα, τόνισε πως "η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να εφαρμόζει εκείνη την οικονομική πολιτική η οποία της επιτρέπει να στηρίζει αποτελεσματικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενισχύοντας, ταυτόχρονα τόσο τη μεσαία τάξη όσο και τις επιχειρήσεις".

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "είναι σημαντικό ότι οι S&P’s προβλέπουν έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ κατά την περίοδο 2024-2027. Και αυτό παρά τις σοβαρές προκλήσεις που προκύπτουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή".

Το γεγονός, τόνισε, ότι ο διεθνής Οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ+ διατηρώντας ταυτόχρονα την προοπτική σε θετική, αποδεικνύει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης που βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος ανέφερε, ακόμη, ότι η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι, ανάμεσα σε άλλα, απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία.

Την πρόοδο της Κύπρου αντανακλά η αναβάθμιση από S&P, λέει το ΥΠΟΙΚ

Η αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor's αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, εν μέσω ανθεκτικής ανάπτυξης, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο 'Χ' ότι στις 14 Ιουνίου 2024, ο οίκος SPGlobalRatings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΒΒΒ+ από ΒΒΒ διατηρώντας ταυτόχρονα την προοπτική της σε θετική, το Υπουργείο σημειώνει πως "η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, εν μέσω ανθεκτικής ανάπτυξης".

Προσθέτει ότι "η βελτιωμένη εκτίμησή τους αντανακλά και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης των κυπριακών τραπεζών και της προόδου που σημείωσαν στην εξισορρόπηση του προφίλ χρηματοδότησής τους τα τελευταία χρόνια όπως και της μείωσης του δημόσιου χρέους καθώς και της προσδοκίας ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 60%".

"Να σημειωθεί ότι οι S&P είναι ο 3ος οίκος στη σειρά που αναβαθμίζει την Κύπρο πρόσφατα (αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από τους FITCH στις 7 Ιουνίου και αλλαγή προοπτικής σε θετική από τους Moody’s στις 24 Μαΐου)", καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών.

Στήριξη οικονομικής δραστηριότητας με υπεύθυνο τρόπο, λέει ο ΥΠΟΙΚ μετά την αναβάθμιση

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει κατά τρόπο υπεύθυνο, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση όσο και τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σε γραπτή του δήλωση για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον Οίκο Standard & Poor’s, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σημειώνοντας πως ο διεθνής Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «ΒΒΒ+» από «ΒΒΒ» διατηρώντας ταυτόχρονα την προοπτική της σε θετική (positive outlook), ο κ. Κεραυνός σημειώνει πως ο Οίκος "αιτιολογεί την απόφασή του, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση της προόδου που έχει επιτευχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, εν μέσω μιας ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους εξωτερικούς κλυδωνισμούς".

Προσθέτει ότι η αναβάθμιση, αντανακλά επίσης, την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης των κυπριακών τραπεζών και της προόδου που σημείωσαν στην εξισορρόπηση του προφίλ χρηματοδότησής τους τα τελευταία χρόνια, της μείωσης του δημόσιου χρέους καθώς επίσης και της προσδοκίας ότι το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 60% που είναι το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ, από το 2027.

Επιπλέον, ο Οίκος υποστηρίζει ότι, παρά τις πιέσεις στο σκέλος των δαπανών, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διατηρήσει κατά μέσο όρο πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της τάξης του 2.1% την περίοδο 2024-2027, που αποτελεί την ισχυρότερη πρόβλεψη ανάμεσα στα 20 κράτη μέλη της ευρωζώνης, σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως ο Οίκος επισημαίνει ότι η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι τα δημοσιονομικά και οικονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από αυτά χωρών της ίδιας κατηγορίας/επιπέδου (peer countries) ασκώντας ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η θέση του Οίκου είναι ότι η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση των συνθηκών εγχώριας χρηματοδότησης με εκείνες της ευρωζώνης, με πιθανό θετικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ.

Στα ίδια πλαίσια, προσθέτει, ο Οίκος Standard & Poor’s τονίζει ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μελλοντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την περαιτέρω βελτίωση στην ανθεκτικότητα του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο εξακολουθεί να επιβαρύνεται με τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την συρρίκνωση του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και των συνολικών ακαθάριστων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης των κατοίκων, περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες του οίκου σχετικά με την εξωτερική μόχλευση.

Σημειώνει ακόμη ο κ.Κεραυνός ότι ο Οίκος τονίζει ότι η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει μεσοπρόθεσμο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2.5% κατά την περίοδο 2024-2027 υποστηριζόμενος από την περαιτέρω επέκταση του τουρισμού και του τομέα “Ενημέρωση και Επικοινωνίες» (Information and Communication Sector), με τις σχετικές μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων να έχουν θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στον τομέα των ακινήτων. Επίσης, αναφέρει την επιτυχή εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

"Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει (συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, πληθωριστικές πιέσεις) κατά τρόπο υπεύθυνο, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση (συγκράτηση της ανεργίας), όσο και τα δημόσια οικονομικά", τονίζει ο κ. Κεραυνός.

Αναφέρει, ακόμη, ότι "για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο και προωθώντας, παράλληλα, τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων και ιδιαίτερα της χρηματοδοτικής στήριξης μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας".

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρκαγιά κοντά στο Φασούρι, κινδυνεύει καταφύγιο γάτων - Στη μάχη με τις φλόγες και 5 πτητικά μέσα
ΚΥΠΡΟΣ

Πυρκαγιά κοντά στο Φασούρι, κινδυνεύει καταφύγιο γάτων - Στη μάχη με τις φλόγες και 5 πτητικά μέσα

Πυρκαγιά κοντά στο Φασούρι, κινδυνεύει καταφύγιο γάτων - Στη μάχη με τις φλόγες και 5 πτητικά μέσα

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό
ΚΥΠΡΟΣ

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό

Επεκτείνεται η Εθνική Στρατηγική για ορεινές περιοχές - Ένταξη ακόμη 50 κοινοτήτων αποφάσισε το Υπουργικό

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό
ΚΥΠΡΟΣ

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο

Αννίτα Δημητρίου: Δεν αναμένω εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο

Μπομπ Μενέντεζ: Με 222 χρόνια φυλακή μπορεί να καταδικαστεί ο γερουσιαστής - Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η ποινή
ΚΟΣΜΟΣ

Μπομπ Μενέντεζ: Με 222 χρόνια φυλακή μπορεί να καταδικαστεί ο γερουσιαστής - Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η ποινή

Μπομπ Μενέντεζ: Με 222 χρόνια φυλακή μπορεί να καταδικαστεί ο γερουσιαστής - Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η ποινή