Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, στην πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του απηύθυνε έκκληση για υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας τις χαρακτήρισε θετικές, με υγιή οικονομική ανάπτυξη, υγιή δημόσια οικονομικά, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ισχυρή ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα.
Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον ζήτησε "επίσπευση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας για ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της σε μελλοντικούς κινδύνους και κραδασμούς". Η οικονομία, εξήγησε, κάνει κύκλους και δεν σημαίνει ότι η σημερινή θετική εικόνα θα διατηρηθεί και στο μέλλον.
Σε ότι αφορά τους μελλοντικούς κινδύνους ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε στις εμπορικές εντάσεις (de-globalisation), την κυβερνοασφάλεια, τις ψηφιακές πληρωμές, την τεχνητή νοημοσύνη με κορυφαία την κλιματική αλλαγή.
Η EKT έχει δημιουγήσει κέντρο για την κλιματική αλλαγή για να συντονίσει όλες τις ενέργειές της σχετικά με αυτό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της στην τραπεζική εποπτεία, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη σταθερότητα των τιμών.
Στην Κύπρο η ΚΤΚ συγκρότησε θεματική ομάδα εργασίας και συγκροτήθηκε επιτροπή στο Διοικητικό Συμβούλιο για να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Τα επιτόκια
Σε ότι αφορά το ζήτημα των επιτοκίων και τη μεγαλή διαφορά δανειστικών και καταθετικών ο κ. Πατσαλίδης δεν έκρυψε ότι υπάρχει αυτή η διαφορά την οποία απέδωσε στην υπερβάλουσα ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
"Η μικρή οικονομία της Κύπρου οδηγεί συχνά σε μη βέλτιστες ισορροπίες", είπε.
Εκτίμησε, πάντως, ότι η ψαλίδα αυτή θα σμικρυνθεί και βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 0,25%.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για την επιβολή φορολογίας σε μη αναμενόμενα κέρδη των τραπεζών τη θεωρεί σοβαρή, αλλά δεν την αποδέχεται καθώς εκτιμά ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία
«Άκουσα πολύ προσεκτικά τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας που διακατέχει την κάθε πολιτική δύναμη, μία προσέγγιση η οποία είναι ευπρόσδεκτη. Δεν είναι καλή αυτή η ιδέα. Όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα», είπε.
Εξήγησε ότι όπου εφαρμόστηκαν έκτακτες φορολογίες τελικά αποσύρθηκαν και κατά την εφαρμογή τους έφεραν αυξημένες χρεώσεις.
Ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου, που έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις, εξήγησε ότι είναι απαραίτηση η σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου για να νοιώθουν ασφάλεια οι επενδυτές.