Πιάνει την Κύπρο ο φόρος 15% για πολυεθνικές

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Header Image

Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς για να στείλουν στη Βουλή νομοσχέδιο για την επιβολή ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή ύψους 15% για τις παγκόσμιες δραστηριότητες μεγάλων πολυεθνικών συγκροτημάτων, όπως προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία

Με ταχύ ρυθμό προχωρά η νομοτεχνική επεξεργασία των νομοσχεδίων για την εναρμόνιση της Κύπρου με την Οδηγία 2022/2523 που προνοεί την επιβολή ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή ύψους 15% για τις παγκόσμιες δραστηριότητες μεγάλων πολυεθνικών συγκροτημάτων (φορολογία του Πυλώνα ΙΙ). 

Αριθμός υπόχρεων εταιρειών υπάρχει και στην Κύπρο, με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να χαρτογραφούν το τοπίο για να παρέχουν τη σχετική πληροφόρηση στη Βουλή. Συνεπώς, αναμένονται πρόσθετα έσοδα και για τη Δημοκρατία. Η Τράπεζα Κύπρου στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024 γνωστοποιεί ότι αναμένει ότι θα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του προκαταρτικού νομοσχεδίου και έχει προβεί σε εκτίμηση της έκθεσης σε φορολογία του Πυλώνα ΙΙ, η οποία επί του παρόντος αναμένεται να κυμαίνεται μέχρι το 2% των κερδών πριν τη φορολογία. Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα προέκυπτε μια πρόσθετη φορολογία ύψους €3 εκατ. Η Τράπεζα Κύπρου αναμένει η νομοθεσία στην Κύπρο θα τεθεί σε ισχύ φέτος.

 

Αιτιολογημένη γνώμη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί στην εφαρμογή των αποφάσεων σε επίπεδο ΟΟΣΑ/G20, τη συμφωνία - ορόσημο 140 χωρών το 2021 για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπιση των κερδών (ΒEPS) ως αποτέλεσμα επιθετικών φορολογικών πρακτικών. Η συμφωνία αποτελείται από δύο πυλώνες και ο δεύτερος προβλέπει την εφαρμογή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% σε πολυεθνικές 

Ο πρώτος πυλώνας είναι πιο πολύπλοκος και αφορά την απόδοση της φορολογίας των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη. 

Η οδηγία για την εφαρμογή του δεύτερου πυλώνα εγκρίθηκε το 2022 με στόχο να ενσωματωθεί από τα κράτη μέλη το 2023 και να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, κάτι που δεν έχει συμβεί σε όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Στις 23 Μαΐου η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ παρέλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή με την οποία καλείται να ενημερώσει εντός δύο μηνών για τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας. Ανάλογη επιστολή έλαβαν η Ισπανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία. 

Στο Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται με στόχο την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για να αποφύγει η Κύπρος τον κίνδυνο παραπομπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος είναι εκπρόθεσμη και με μια άλλη παράλληλη υποχρέωση: την εναρμόνιση στην οδηγία για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα. 

Η οδηγία για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα έχει στόχο την ενίσχυση της εταιρικής διαφάνειας και την ενδυνάμωση του δημόσιου ελέγχου των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η οδηγία προβλέπει κανόνες για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος από ορισμένες πολυεθνικές επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μη ενωσιακών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα υπονομεύσουν τον στόχο της ενίσχυσης της εταιρικής λογοδοσίας σχετικά με τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι εταιρείες σε κάθε κράτος μέλος, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον στόχο της διατήρησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη των εθνικών φορολογικών συστημάτων. Πέραν της Κύπρου, αιτιολογημένη γνώμη εστάλη σε Βέλγιο, Ιταλία, Σλοβενία, Αυστρία και Φινλανδία, που έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα εναρμόνισης.

 

Διεθνής φορολογική συνεργασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G7, στην οποία μετείχε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώθηκε η πολιτική δέσμευση για ένα πιο σταθερό και πιο δίκαιο διεθνές φορολογικό σύστημα. Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή μιας νέας πολυμερούς σύμβασης έως τα τέλη Ιουνίου 2024.  

Οι G7 δηλώνουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε φορολογικά θέματα, με βάση τα υφιστάμενα επιτεύγματα, με ευρεία συμμετοχή των αναπτυσσόμενων και των αναπτυγμένων χωρών. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με τη βραζιλιάνικη Προεδρία της G20 για την προώθηση της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας. Θα εργαστούμε για την αύξηση των προσπαθειών μας με στόχο την προοδευτική και δίκαιη φορολόγηση των φυσικών προσώπων», τονίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play