Μοχλός ανάπτυξης, τόσο για τον τομέα της παροχής υπηρεσιών όσο και για την κυπριακή οικονομία γενικότερα, επιδιώκει να καταστεί ο τομέας των επενδυτικών ταμείων.
«Οι δυνατότητες των στελεχών και εταιρειών που έχουμε στην Κύπρο είναι απεριόριστες και θεωρούμε ότι είναι ώρα να προσελκύσουμε και επενδύσεις από το εξωτερικό προς την Κύπρο και από την Κύπρο προς το εξωτερικό», αναφέρει στον «Π» η νέα πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA), Μαρία Παναγιώτου.
Εκλεγήκατε τον Φεβρουάριο στην προεδρία του CIFA. Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε τη θέση; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Και προσωπικά, αλλά και ως νέο συμβούλιο;
Κατ’ αρχάς αποτελεί τιμή για εμένα η εκλογή μου στην προεδρία του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου. Έχοντας υπηρετήσει και στο προηγούμενο συμβούλιο του CIFA γνωρίζω, τόσο τα ζητήματα που προκύπτουν όσο και τη δυναμική και τις προοπτικές του τομέα. Οι στόχοι μας, ως Συμβούλιο, επικεντρώνονται σε γενικές γραμμές στην περαιτέρω ενδυνάμωση και βιώσιμη μεγέθυνση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων και των παρεμφερών υπηρεσιών στην Κύπρο, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος το οποίο θα ενισχύσει, τόσο τον τομέα παροχής υπηρεσιών όσο και την κυπριακή οικονομία γενικότερα. Αυτό θα το πετύχουμε με επικέντρωσή μας αρχικά σε δύο άξονες.
Ο πρώτος είναι η χρηματοοικονομική παιδεία των πολιτών. Οι λογικές των προηγούμενων δεκαετιών ως προς τη διαχείριση του οικογενειακού και προσωπικού εισοδήματος δεν μπορούν να αποδώσουν πλέον. Θα βοηθήσουμε λοιπόν στην πληροφόρηση του κοινού ούτως ώστε να είναι δυνατόν να αξιοποιήσουν εργαλεία που προσφέρονται από τα επενδυτικά ταμεία.
Ο δεύτερος άξονας είναι να καταστήσουμε τον τομέα μας ουσιαστικότερο. Μέχρι σήμερα αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου για προσέλκυση ταμείων στην Κύπρο από το εξωτερικό, τα οποία συνήθως διατηρούν επενδυτές από το εξωτερικό και επενδύουν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Οι δυνατότητες όμως των στελεχών και εταιρειών που έχουμε στην Κύπρο είναι απεριόριστες και θεωρούμε ότι είναι ώρα να προσελκύσουμε και επενδύσεις από το εξωτερικό προς την Κύπρο και από την Κύπρο προς το εξωτερικό.
Η φορολογία
Ειναι σε εξέλιξη η φορολογική μεταρρύθμιση. Προς ποια κατεύθυνση προτείνετε να κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον δικό σας τομέα;
Έχουμε ήδη συναντηθεί με την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο της φορολογικής μεταρρύθμισης, κι ανταλλάξαμε ιδιαίτερα εποικοδομητικές απόψεις. Επειδή τα Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν ιδιαίτερες περιπτώσεις οργανισμών και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν κάποια από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρουμε ως προορισμός, για να μην βρεθούμε σε δυσμενέστερη θέση από άλλους ανταγωνιστικούς μας προορισμούς. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των φορολογικών προνοιών και τα επίπεδα φορολογίας σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ιρλανδία. Με απλά λόγια, εμείς πιστεύουμε ότι τουλάχιστον πρέπει να διατηρηθεί η χαμηλή γενική εταιρική φορολογία για εταιρικά επενδυτικά ταμεία, να καταργηθεί η εισφορά για την άμυνα και να καταστεί ανταγωνιστική με άλλους προορισμούς η φορολογία των παραδοσιακών επενδυτικών ταμείων της Κύπρου (κοινά και συνεταιριστικά).
Από το μηδέν
Στις πρώτες σας δηλώσεις είπατε ότι ο CIFA έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη της κυπριακής Πολιτείας. Τι έχετε πετύχει ως φορέας;
Από μόνο του το γεγονός ότι σε περίπου μία δεκαετία κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε από το μηδέν έναν νέο τομέα, ο οποίος έχει φτάσει σήμερα να διαχειρίζεται κάποια δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια, λέει πολλά. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνεργασία των εκάστοτε κυβερνήσεων, της Βουλής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και των επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα.
Κατά την ομιλία του στην πρόσφατη γενική συνέλευση του CIFA, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήρε την ανάπτυξη και τις προοπτικές του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο, εξηγώντας ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία, πέραν των άμεσων εσόδων από τη φορολογία, όπως η δημιουργία εξειδικευμένων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, αλλά και η δυνατότητα ενίσχυσης της εναλλακτικής χρηματοδότησης.
Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, τόνισε ότι η συνεχής ανάπτυξη και η ενίσχυση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο παραμένει μεταξύ των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η οποία μέσω του Υπουργείου Οικονομικών έχει χαράξει πολιτικές για τη συνεχή ανάπτυξη και αποτελεσματική εποπτεία του τομέα.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, το ότι κατορθώσαμε και πείσαμε τον παγκόσμιο σύνδεσμο για τα Επενδυτικά Ταμεία, τον International Investments Funds Association (IIFA) να πραγματοποιήσει στην Κύπρο την ετήσιά του γενική συνέλευση και να φέρουμε στη χώρα μας μερικούς από τους κορυφαίους επαγγελματίες του τομέα διεθνώς, αποτελεί μία ιδιαίτερη επιτυχία η οποία αναβάθμισε όχι μόνο τον τομέα αλλά και την Κύπρο γενικότερα.
Το πρόβλημα της φήμης
Τα ζητήματα φήμης, για τα οποία υπάρχει μεγάλη συζήτηση και ανησυχία, πόσο σας απασχολούν; Τα βρίσκετε μπροστά σας; Τι παραπάνω χρειάζεται να γίνει;
Σίγουρα πρόκειται για ζητήματα τα οποία δεν βοηθούν γενικότερα στην προσέλκυση επενδύσεων και στη γενικότερη εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος γενικότερα. Θα ήταν άδικο όμως αν δεν επισημαίναμε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου. Ειδικά από τις ανεξάρτητες εποπτικές Αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες έχουν αυστηροποιήσει ιδιαίτερα το σχετικό εποπτικό πλαίσιο. Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα, επίσης συμμορφώνεται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς.
Χρειάζεται όμως χρόνος και πράξεις. Χρόνος κυρίως για να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους ότι τα δεδομένα στην Κύπρο πλέον είναι διαφορετικά και πράξεις για να αποδείξουμε ότι όσοι αμαυρώνουν ή δρουν με τρόπο που μπορεί να εκθέσει τη χώρα μας και τη φήμη της υπόκεινται και τις ανάλογες κυρώσεις.
Να σας πω όμως και κάτι άλλο στο οποίο θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε, διότι αυτά που όλοι αναφέρουμε για τη φήμη σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης πρέπει να υπάρχουν, αλλά δεν είναι με αυτά που θα αναπτυχθεί περαιτέρω ο τομέας μας. Στην ουσία των επενδύσεων, δύο είναι τα κύρια ζητήματα αξιοπιστίας. Οι αποδόσεις και η επαγγελματική μεταχείριση των επενδυτών. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε εμείς ως τομέας.
Γενικότερα, το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται προσαρμογές;
Όσον αφορά τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι διαρκής. Αναμένουμε, για παράδειγμα, ότι σύντομα η Βουλή θα ψηφίσει τον νόμο που διέπει τις διοικητικές υπηρεσίες (Administration) των Επενδυτικών Ταμείων και σε εποπτικό επίπεδο ότι θα εισαχθούν οι απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης που πρόκειται να επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία για την εγγραφή νέων RAIF. Μια άλλη τροποποίηση που χρειάζεται και αναμένουμε, είναι τα συνεταιριστικά ταμεία που σήμερα δυστυχώς λειτουργούν με την απλή νομοθεσία των συνεταιρισμών.
Στην Κύπρο έχουμε πλέον ένα μεγάλο διεθνές οικοσύστημα διαχείρισης επενδυτικών ταμείων. Αυτό το οικοσύστημα επενδύει στην Κύπρο;
Ναι, επενδύει, όχι όμως όσο θα θέλαμε. Τα τελευταία χρόνια το ποσό που επενδύθηκε στην Κύπρο είναι σταθερά πάνω από €2 δισ. και αντιστοιχεί σε περίπου 25%-30% του συνολικού ενεργητικού υπό διαχείριση. Ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του κάθε ταμείου και την επενδυτική του πολιτική, εφόσον υπάρχουν ευκαιρίες επένδυσης στην Κύπρο, τότε πραγματοποιούνται. Όπως είπα όμως και πριν, τόσο μέσω της φορολογίας αλλά και μέσω της βελτίωσης των προνοιών της νομοθεσίας, θα πρέπει να είναι στοίχημά μας τα ταμεία να αποτελέσουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας στην Κύπρο.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε ταμείο που επενδύει στην Κύπρο είναι ένας πρεσβευτής της Κύπρου απέναντι στους επενδυτές του και κάθε επενδυτής σε ένα κυπριακό επενδυτικό ταμείο είναι ένας δυνητικός επενδυτής στην Κύπρο. Έτσι πρέπει να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τα ταμεία από τώρα και στο εξής.