Αυξάνεται από τα 940 στα 1000 ευρώ ο κατώτατος μισθός, μετά από 6 μήνες συνεχούς απασχόλησης. Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.
H Κυβέρνηση αποφάσισε την έκδοση του Διατάγματος Περί Κατώτατου Ορίου Μισθών του 2023 σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο προνοεί ότι ο μηνιαίος κατώτατος μισθός για πλήρη απασχόληση μετά από τη συμπλήρωση έξι μηνών συνεχούς απασχόλησης, αυξάνεται από τα 940 ευρώ στα 1000 ευρώ.
Ερωτηθείς για το πόσοι θα επηρεαστούν από την αλλαγή στον εθνικό κατώτατο μισθό, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 25.000 εργαζόμενοι οι οποίοι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευάλωτοι επειδή είναι εργαζόμενοι χαμηλής εξειδίκευσης που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι επιπλέον θα προωθηθεί η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τον χρόνο εργασίας επισημαίνοντας ότι για την επιτυχία αυτού του στόχου σημαντική είναι η καλύτερη ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με το ωράριο εργασίας και η ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών που θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των ρυθμίσεων.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, υποστηρίζει τη σταδιακή βελτίωση της επάρκειας των απολαβών των εργαζομένων σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας.
Επεσήμανε ότι στο επίκεντρο των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών βρίσκονται οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι πλέον χαμηλόμισθοι που προστατεύονται αποκλειστικά μέσα από την έκδοση κυβερνητικών διαταγμάτων για αύξηση των μισθών τους, με απώτερο στόχο, όπως είπε, να περιοριστεί η έκθεσή τους στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, η Κυβέρνηση λειτουργεί σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης οικονομίας στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, με συνέπεια στην δημοσιονομική πειθαρχία και την κοινωνικοοικονομική υπευθυνότητα.
Πρόσθεσε ότι με ορίζοντα πενταετίας η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη υιοθετεί ως σημείο αναφοράς το 60% του ακαθάριστου εθνικού διάμεσου μισθού, και προωθεί την προσέγγιση αυτού του στόχου ανάλογα με τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας θέτοντας συγκεκριμένα όρια έτσι ώστε οι αυξήσεις που τελικά αποφασίζονται για τον κατώτατο μισθό να είναι στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων.
Σημείωσε ακόμη ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός της πενταετίας εξελίσσεται σταδιακά, συνεκτιμώντας τις οικονομικές και τις κοινωνικές εξελίξεις. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για όλους», είπε.
Σε ερώτηση για το εάν στο διάταγμα θα περιλαμβάνεται η ωριαία καταβολή του κατώτατου μισθού, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι δεν προνοείται ωριαία απόδοση σημειώνοντας ότι η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού σε σχέση με τον χρόνο εργασίας περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι το επόμενο διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί μετά από δύο χρόνια και το μεθεπόμενο μετά από τέσσερα χρόνια.
ΠΕΟ: Μη ικανοποιητικό το ύψος αύξησης κατώτατου μισθού
Δεν ικανοποιεί την ΠΕΟ η απόφαση της Κυβέρνησης για το ύψος του κατώτατου μισθού με τη συντεχνία να υποδεικνύει πως παρά τη βελτίωση που επέρχεται στον κατώτατο μισθό εντούτοις το ύψος που ανακοινώθηκε υστερεί.
Σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ αναφέρει ότι η αύξηση κατά 1,7% στον κατώτατο μισθό πρόσληψης και κατά 6,4% μετά από εξάμηνη υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη δεν αποκαθιστά πλήρως την αγοραστική αξία του κατώτατου μισθού αφού με βάση τα στοιχεία που η ΠΕΟ κατάθεσε στην επιτροπή αξιολόγησης, η διάβρωση του κατώτατου μισθού από τον πληθωρισμό είναι πέραν του 14% (2021 – 2023).
«Αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κατώτατος μισθός χρησιμοποιείται καθ’ ολοκληρία για κάλυψη των βασικών, μίνιμουμ αναγκών ενός εργαζόμενου. Το ύψος που καθορίστηκε δεν αντικατοπτρίζει την μεγάλη αύξηση στο κόστος διαβίωσης» εξηγεί στην ανακοίνωση της η συντεχνία.
Προσθέτει δε πως ακόμη δυσμενέστερα είναι τα δεδομένα για τον κατώτατο μισθό πρόσληψης ο οποίος με βάση την απόφαση δεν αυξάνεται στο ίδιο ποσοστό όπως ο μισθός μετά από εξάμηνη υπηρεσία.
Κατά την ΠΕΟ έπρεπε να γίνει η ίδια ποσοστιαία αύξηση ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι για τους οποίους είναι αναγκαίος ένας αξιοπρεπής μισθός.
Βασικό πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί για την ΠΕΟ, συνεχίζει η συντεχνία, ο μη καθορισμός ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού, κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εντοπίσει προεκλογικά ως σοβαρή αδυναμία στο διάταγμα που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η ΠΕΟ σημειώνει επ’ αυτού πως η παρούσα Κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει σε ρύθμιση αυτού του ζητήματος και επαναλαμβάνει πως όσο δεν υπάρχει ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού, διαβρώνεται η ίδια η στόχευση και η αποτελεσματικότητα του.
Η ΠΕΟ αναφέρει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για βελτίωση του πλαισίου που διέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για συμπλήρωση του με τις αναγκαίες ρυθμίσεις όπως ΑΤΑ, ωριαία απόδοση και για εξάλειψη των εξαιρέσεων από τον κατώτατο μισθό με στόχο να καταστεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ αξιοπρεπούς εργασίας για τους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Ξεκαθαρίζει ωστόσο, «για ακόμα μια φορά ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι πάντα κατώτατος», υποδεικνύοντας ότι η αποτελεσματική βελτίωση των μισθών και όρων απασχόλησης περνά μέσα από την οργάνωση και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Καλεί ως εκ τούτου τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα για επίτευξη αυτών των στόχων.
Αναφέρεται τέλος ότι η ΠΕΟ αναμένει από την Κυβέρνηση να αποφασίσει δράσεις για να ενθαρρύνει την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συμβάσεις εργασίας όπως είναι η υποχρέωση της από την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.