«Μάχη» Λάρνακας - Πάφου στο ΚΕΒΕ για την προεδρία του επιμελητηρίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ

Header Image

Τη νέα τους ηγεσία εκλέγουν τα μέλη του ΚΕΒΕ τη Δευτέρα, με τους τέως προέδρους των ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρο Σταύρου και ΕΒΕ Πάφου Ανδρέα Δημητριάδη να διεκδικούν τη θέση του προέδρου.

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ολοκληρώνει τη θητεία του στην ηγεσία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και τη Δευτέρα, στη 96η γενική συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia, θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΕΒΕ για θέματα οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Στη συνέλευση απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και θα παρευρεθούν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, το διπλωματικό σώμα και εκπρόσωποι όλων των οργανωμένων ομάδων του κυπριακού λαού.

Τον επόμενο πρόεδρο του ΚΕΒΕ θα εκλέξει σώμα 105 εκλεκτόρων σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης.

Οι δύο υποψήφιοι έχουν μακρά παρουσία στα δρώμενα του επιμελητηριακού κόσμου και μίλησαν για τους στόχους της υποψηφιότητάς τους στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη 107.6 & 97.6.

Σταύρος Σταύρου

O Σταύρος Σταύρου έχει συμμετοχή στα επιμελητηριακά δρώμενα τα τελευταία περίπου 15 χρόνια και διετέλεσε πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας τα τελευταία 6 χρόνια.

«Το ΚΕΒΕ είναι ένας θεσμός που προωθεί το καλώς νοούμενο επιχειρείν για να γίνει πιο δυνατή η οικονομία μας μέσα σε μια υγιή κοινωνία. Θέλω να πιστεύω ότι έχω τις εμπειρίες και τις γνώσεις, και με τη βοήθεια της ομάδας επιχειρηματιών που με υποστηρίζει, να βάλω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι», είπε μιλώντας για την υποψηφιότητά του.

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το πρώτο αίτημα που θα θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση εκλογής του, ζήτησε να εκδηλωθεί μια πρωτοβουλία συλλογικής διαβούλευσης.

Θα του ζητούσα, είπε, «να καλέσει όλους τους θεσμούς να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια, το πώς και τι πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς. Να συντονιστούμε για να πάμε όλοι μπροστά. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει από μόνος του είτε ο πρόεδρος, είτε το ΚΕΒΕ, είτε η ΟΕΒ, είτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συνυπάρχουμε και για να πετύχουμε πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, να βρούμε τα ισοζύγια της συνύπαρξής μας. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας περιέγραψε ένα περιβάλλον προκλήσεων με τις κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν αλλεπάλληλες κρίσεις: την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα τις αναταράξεις στην περιοχή μας. 

«Τα πράγματα δεν είναι όσο ρόδινα θα θέλαμε όλοι να είναι. Υπάρχουν δυσκολίες με τον πληθωρισμό, με τις τιμές της ενέργειας, τα επιτόκια», είπε, και αναφέρθηκε και σε δυσκολίες στο εσωτερικό περιβάλλον: γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έλλειψη εργατικού προσωπικού (εξειδικευμένο και μη).

Η διαχείριση όλων των παραπάνω προβλημάτων απαιτεί, επανέλαβε, συλλογική προσπάθεια.

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό του 2024, τονίζει ότι δεν μπορεί παρά να είναι πλεονασματικός. «Είμαστε καταδικασμένοι», σχολίασε, «να παράγουμε πλεονάσματα», για να προσθέσει ότι υπάρχουν δράσεις που πρέπει να γίνουν για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

Όσον αφορά τα μισθολογικά, την ΑΤΑ και τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταύρου θεωρεί απαραίτητη την εκπόνηση μελετών που θα υποδείξουν τις κατάλληλες λύσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήματα όπως αν πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Ειδικότερα για την ΑΤΑ, σημείωσε ότι βρέθηκε μια χρυσή τομή για να υπάρξει εργασιακή ειρήνη, αλλά τόνισε την ανάγκη ο θεσμός να κινηθεί πάνω σε μια νέα βάση. Αυτό που θέλουμε, είπε, είναι να βρούμε μια φόρμουλα ώστε η ΑΤΑ να δίνεται με πιο ορθολογικό τρόπο και ένας από τους τρόπους είναι και η σύνδεση με την παραγωγικότητα.

 

Ανδρέας Δημητριάδης

Ο Ανδρέας Δημητριάδης κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του ΚΕΒΕ, είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων και μετρά 40 χρόνια παρουσίας στα δρώμενα του επιμελητηρίου.

«Στα 40 αυτά χρόνια έχω συσσωρέψει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία και κατέχω και έχω βαθιά γνώση των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Γι' αυτό, εάν με τιμήσει ο επιχειρηματικός κόσμος, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτήν τη γνώση και εμπειρία προς όφελος και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της κοινωνίας και της οικονομίας γενικότερα», είπε

Προτεραιότητά του, αν εκλεγεί, θα αποτελέσει και η αύξηση των υπηρεσιών που παρέχει το ΚΕΒΕ προς τα 10.000 μέλη του, αλλά και στους πέραν των 100 συνδέσμων που έχει υπό τη σκέπη του.

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το πρώτο αίτημα που θα θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση εκλογής του, απάντησε ότι θα ζητήσει να συμφωνηθεί μια μεθοδολογία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος είναι η έλλειψη εξειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού» που δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης.

«Επιχειρηματίας στην παραγωγή φαρμάκων μου μετέφερε ότι αν είχαμε περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό οι πωλήσεις ενδεχομένως να ήταν 10 φορές μεγαλύτερες», πρόσθεσε.

Για την πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι «πρώτο μέλημα είναι να την κρατήσουμε σε καλή κατάσταση γιατί με όσα συμβαίνουν γύρω μας και με τη Ρωσία, την Ουκρανία και με το Ισραήλ υπάρχουν αρκετά μεγάλοι κίνδυνοι».

Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρεί απαραίτητη την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο επιχειρηματικός κόσμος και η χώρα, μεταξύ των οποίων ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η αποκέντρωση, η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας της δημόσιας υπηρεσίας για να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις και οι πολίτες και η ταχύτερη αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Ο επιχειρηματικός κόσμος λειτουργεί σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πολύπλοκο, χρονοβόρο και δαπανηρό, τόνισε.

Ταυτόχρονα με την επίλυση προβλημάτων θεωρεί σημαντική προτεραιότητα την ανάπτυξη επιχειρηματικών κλάδων στους οποίους η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η παροχής υψηλών ιατρικών υπηρεσιών, η τεχνολογία, η καινοτομία και η πληροφορική.

«Να καταστεί», είπε, «η Κύπρος ένα κέντρο περιφερειακής επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Σε παρατήρηση ότι με τα παραπάνω όλοι συμφωνούν, αλλά παρατηρείται δυστοκία στην υλοποίηση, ο κ. Δημητριάδης συμφώνησε.

«Συζητούμε με τους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας και συμφωνούμε σε συγκεκριμένα μέτρα δράσης, αλλά δεν υλοποιούνται από την κρατική μηχανή. Σε αρκετές περιπτώσεις η κρατική μηχανή αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και πραγματικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο τόπος».

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό και ειδικότερα για το κρατικό μισθολόγιο, εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε να υπάρξει συγκράτηση.

Τέλος, την ΑΤΑ τη χαρακτήρισε απαρχαιωμένη.

«Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα. Και πρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση να συνεργαστούμε με τις συντεχνίες ώστε να βρούμε μια μεθοδολογία η οποία να είναι αντικειμενική και δίκαιη».

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play