Με ένα οριακό αποτέλεσμα τέθηκε «εκτός μάχης» η πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις, μια πρόταση νόμου που δεν την ήθελαν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα καθώς έβλεπαν σοβαρούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Καθοριστική, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια, αποδείχθηκε η αποχή του κ. Σιζόπουλου.
Η εξέλιξη της ψηφοφορίας έδειξε ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να πατήσει σε πολλαπλές βάρκες, εγχείρημα που αναδεικνύει μια εικόνα ανομοιομορφίας και τακτικισμών για να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Και το Προεδρικό και τα κόμματα της συμπολίτευσης.
Η ΔΗΠΑ (εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου) άλλαξε στάση και καταψήφισε την πρόταση νόμου και η ΕΔΕΚ (επίσης εισηγητής) την ψήφισε. Αυτό που έκρινε τη στάση της ΕΔΕΚ ήταν η υπερψήφιση προφορικής τροπολογίας στην πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει το πάγωμα του τοκισμού δανείου όταν έχει ανασταλεί η εκποίηση και μέχρι να κριθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επέμεινε να αναβληθεί η ψηφοφορία για τον Σεπτέμβριο. Η ΔΗΠΑ, αιτιολογώντας την αλλαγή στάσης, διά του Αλέκου Τρυφωνίδη, θεωρεί ότι η πρόταση νόμου πέτυχε τον σκοπό της, με την κυβέρνηση να φέρνει ένα πακέτο μέτρων επτά σημείων και να είναι θετική στην κοινή δήλωση πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ για τις εκποιήσεις.
Αυτή η πρόταση νόμου βοήθηκε παρά πολύ, ενεργοποίησε τους πάντες για να φέρουν προτάσεις, σημείωσε.
H ισοψηφία 27 - 27 οδήγησε στην απόρριψη της πρότασης νόμου. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ που υπέγραφαν την πρόταση νόμου (Παύλος Μυλωνάς, Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Ορφανίδης, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του ΔΗΚΟ την καταψήφισαν. Από την ολομέλεια απουσίαζε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Συνολικά κατά ψήφισαν ΔΗΣΥ (17), ΔΗΚΟ (έξι), ΔΗΠΑ (τέσσερις) και υπέρ ΑΚΕΛ (14), ΕΔΕΚ (τρεις), ΕΛΑΜ (τρεις), Κίνημα Οικολόγων (τρεις) και οι βουλευτές Κωστής Ευσταθίου, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Ορφανίδης και Παύλος Μυλωνάς. Στη ν πρώτη ψηφοφορία απείχε ο κ. Θεμιστοκλέους και στη δεύτερη ψηφοφορία ο κ. Σιζόπουλος, εξέλιξη που οδήγησε στην ισοψηφία.
(Το κείμενο έχει διορθωθεί ως προς τη ψήφο των κ.κ. Μυλωνά, Σιζόπουλου και Θεμιστοκλέους. Ο κ. Μυλώνας δεν απείχε από την ψηφοφορία όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη σημερινή έντυπη έκδοση).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαιρέτησε το αποτέλεσμα, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και σύνεση, με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση ως προς τη συνολική αντιμετώπιση του χρόνιου ζητήματος των εκποιήσεων και των ΜΕΔ».
Η επόμενη μέρα
Πράγματι, το θέμα των εκποιήσεων δεν έκλεισε και η συζήτηση θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο με όχημα το νομοσχέδιο για τη σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας στα δικαστήρια για την εκδίκαση διαφορών σε δανειακές συμβάσεις εξασφαλισμένες με πρώτη κατοικία αξίας έως 350.000 ευρώ. Η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου αναβλήθηκε.
Απο όλη αυτή την επίπονη διαδικασία των τελευταίων εβδομάδων, το μόνο που μένει σε πρακτικό επίπεδο είναι η αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων πρώτης κατοικίας αξίας έως 350.000 ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, χρονικό διάστημα στο οποίο καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να το αξιοποιήσουν. Εκ των πραγμάτων, ο χρόνος μέχρι τη σύγκληση της ολομέλειας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι μια περίοδος εντατικής εργασίας.
Βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής είναι η ειδική δικαιοδοσία στα δικαστήρια, ο μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας και η σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στον οποίο σχεδιάζεται (με βάση την Κοινή Δήλωση των τριών κομμάτων) να δοθεί αρμοδιότητα εξωδικαστική επιβεβαίωση του δανείου. Πρακτικά, από όσα ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ένας εξωδικαστικός μηχανισμός αναδεικνύεται πως αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.
Μένει να φανεί τι μορφή θα λάβουν τα παραπάνω (ο Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για τροπολογίες και εμπλουτισμό του νομοσχεδίου για τα δικαστήρια) και αν θα τα αποδεχθεί η κυβέρνηση. Η εμπειρία από την προηγούμενη προσπάθεια εισαγωγής ειδικής δικαιοδοσίας στα δικαστήρια οδήγησε σε ένα κείμενο που έφερνε αποτελέσματα ανάλογα με την πρόταση νόμου που καταψηφίστηκε. Επίσης, έχει ήδη διατυπωθεί η απόψη όπως ο προτεινόμενος μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας να μην αφορά μόνο ακίνητα πρώτης κατοικίας αξίας έως 350.000 ευρώ, αλλά και επαγγελματική στέγη και γεωργική γη. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την πρόταση νόμου για τον μηχανισμό χωρίς να έχει τοποθετηθεί αρνητικά, αλλά ούτε και θετικά.
Βολές ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ
Η πρόταση νόμου τέθηκε σε συζήτηση και ψηφοφορία μετά την απόφαση του ΔΗΣΥ να μην υποστηρίξει το αίτημα για αναβολή που είχαν ζητήσει τα κόμματα της συμπολίτευσης. Η διεξαγωγή της συζήτησης και η ψηφοφορία αποκάλυψε και την εικόνα διχασμού στο κυβερνητικό μέτωπο.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, επιχειρηματολογόντας για τη στάση που κράτησαν στην ψηφοφορία, ανέφεραν ότι υπάρχει πλέον η προοπτική για να υπάρξει ένα πληρέστερο πλαίσιο για τη διαχείριση των ΜΕΔ.
Με διαφορετική αφετηρία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα για τον χειρισμό της υπόθεσης των εκποιήσεων και αμφότερα θεωρούν ότι η πρόταση επτά σημείων της κυβέρνησης και η κοινή δήλωση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ δεν συνιστούν μια ουσιαστική πολιτική για τη διαχείριση των ΜΕΔ.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε η κυβέρνηση δεν έφερε αυτά για τα οποία καλλιεργούσε προσδοκίες, ότι δηλαδή θα λύσει το ζήτημα σφαιρικά, ενώ ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει καμία πρόταση, παρά μόνο εξαγγελίες και προθέσεις.
Αναταραχή με Θεμιστοκλέους
Μία ώρα μετά την ψηφοφορία, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους έθεσε θέμα ορθής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος ψηφορορίας, υποστηρίζοντας ότι στην πρώτη ψηφοφορία, για την κατ΄ άρθρον διαδικασία, ψήφισε υπέρ, αλλά η ψήφος του δεν καταγράφηκε.
Η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απέρριψε τα περί αλλοίωσης αποτελέσματος, λέγοντας ότι έλεγξε το σύστημα, δεν βρήκε πρόβλημα και δήλωσε θετική στο να διενεργούνται οι ψηφοφορίες με τον παραδοσιακό τρόπο, διά ανάτασης της χειρός, όταν αυτό ζητείται.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.