Καρότο το δικαστήριο για εκποιήσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Header Image

H κυβέρνηση ποντάρει στη σύσταση ειδικών δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών για την αποφυγή του ενδεχόμενου μιας μαζικής αναστολής των εκποιήσεων

Η έναρξη της συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών των τριών προτάσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, μεταξύ των οποίων και η απόδοση δυνατότητας αναστολής των εκποιήσεων σε περιπτώσεις προσφυγής στο δικαστήριο, επιβεβαίωσε τα δύο διαφορετικά αφηγήματα για το θέμα των εκποιήσεων.

Στη μέση βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία ποντάρει στη σύσταση ειδικών δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών για την αποφυγή του ενδεχόμενου μιας μαζικής αναστολής των εκποιήσεων, με το σχετικό νομοσχέδιο να εγκρίνεται την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και να προωθείται άμεσα στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

Το οπλοστάσιο της κυβέρνησης, για να απαντήσει στις ανησυχίες για τις εκποιήσεις, συμπληρώνεται από το Σχέδιο Ενοίκιο Εναντι Δόσης. Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι είναι στα τελικά στάδια η έγκριση του σχεδίου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την έγκριση θα ακολουθήσει η προώθηση τροποποιητικών νομοσχεδιών για την εφαρμογή του σχεδίου.

Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι στη συζήτηση των τριών προτάσεων νόμων των κομμάτων θα πρέπει να προστεθεί το νομοσχέδιο για τη θέσπιση δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας.

«Ενδεχομένως», είπε, «να ακυρώνει την αναγκαιότητα κάποιων από αυτές τις προτάσεις, καθώς πιστεύουμε ότι πολλές από αυτές τις ανησυχίες αντικατοπτρίζονται σε αυτό το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι, όπως έχει εξαγγελθεί ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά τη γρήγορη εκδίκαση χρηματοοικονομικών διαφορών ενυπόθηκων δανειοληπτών με κύρια κατοικία μέχρι συγκεκριμένης αξίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, νοουμένου ότι αυτή θα γίνεται σε διάστημα κάποιων μηνών και όχι κάποιων ετών», κατέληξε η κ. Ερωτοκρίτου.

Η πρόταση νόμου που ακυρώνεται με τη συγκρότηση των ειδικών δικαστηρίων είναι αυτή για την αναστολή των εκποιήσεων, η οποία συγκεντρώνει πλειοψηφία και υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος των κομμάτων που στηρίζει την κυβέρνηση (ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και τριών από τους εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ: Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Ορφανίδης και Παύλος Μυλωνάς). 

 

Τα δύο αφηγήματα

Η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, και στόχος είναι το όλο θέμα με τις εκποιήσεις να κλείσει πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής. Στη χθεσινή διαδικασία έγιναν τοποθετήσεις από την κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα και εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων (Σύνδεσμος Τραπεζών, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, δανειολήπτες κ.λπ.) και επαναλήφθησαν θέσεις για το ζήτημα των εκποιήσεων που διατυπώνονται από το 2015. 

Από τη μια πλευρά υπάρχει μια ορθολογική προσέγγιση που στηρίζεται στη διεθνή εμπειρία και θεωρεί τις εκποιήσεις εργαλείο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ΥΠΟΙΚ, Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος Τραπεζών προειδοποίησαν με σειρά κινδύνων για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση εφαρμογής της πρότασης νόμου που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να εξασφαλίζουν δικαστικό διάταγμα παραμερισμού της διαδικασίας εκποίησης προκειμένου να εξεταστούν θέματα, όπως ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών χρεώσεων ή το ύψους του οφειλόμενου ποσού. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο προτάσεις νόμου (η μια του ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ για την παροχή αναλυτικής πληροφόρησης σε δανειολήπτες και εγγυητές και η δεύτερη του ΑΚΕΛ που προνοεί πως σε περίπτωση ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους, να επιλέγεται η τιμή της αγοραίας αξίας του ακινήτου, αντί της τιμής καταναγκαστικής πώλησης) ΥΠΟΙΚ και Κεντρική Τράπεζα δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις, υπό την αίρεση της μη διαπίστωσης συνταγματικών κωλυμάτων για τη δεύτερη.

Η δεύτερη προσέγγιση είναι πιο συναισθηματική, προτάσει την ανάγκη να μην βρεθούν δανειολήπτες χωρίς στέγη, αλλά πίσω από αυτή την προσέγγιση μπορούν να κρυφτούν δανειολήπτες με μεγάλα υπόλοιπα που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των υποχρέωσεών τους, ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα. Ωστόσο, η συζήτηση για τις εκποιήσεις αφορά παλιές υποθέσεις και εγείρονται ερωτήματα για την αδράνεια που έχουν επιδείξει οι δανειολήπτες ακόμη και για μια δεκαετία.

Όλες οι περιπτώσεις, πάντως, δεν είναι ίδιες. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου επικαλέστηκε την εμπειρία του από τον χειρισμό αιτημάτων αναστολής εκποιήσεων, με το 43% των αιτημάτων να γίνεται δεκτά, με 160 περιπτώσεις να αφορούν εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας των εκποιήσεων.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play