Τους βασικούς άξονες της στεγαστικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, με στόχο την προσιτή στέγη για όλες τις εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στο 17ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Κτηρίων.
Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για ολιστική, ρεαλιστική, αλλά και πιο κοινωνική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και τις συγκυρίες της εποχής.
Οι κύριες παραμέτροι της πολιτικής, μεταξύ άλλων, είναι:
1) Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στέγασης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της συγκέντρωσης και διαχείρισης όλων των στεγαστικών προγραμμάτων και σχεδίων του κράτους μέσα από ένα ενιαίο πλαίσιο. Ο Ενιαίος Φορέας Στέγασης θα αξιοποιεί κίνητρα και κρατική γη για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών πολιτών στη βάση των οικονομικών και οικογενειακών τους δεδομένων.
2) Ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση του κτηριακού αποθέματος που διατίθεται προς ενοίκιο, σε περιοχές με αυξημένο στεγαστικό πρόβλημα. Θα εξεταστεί η παροχή πολεοδομικών και φορολογικών κίνητρων για μεγάλες αναπτύξεις οικιστικών μονάδων που θα διατεθούν προς ενοικίαση για συγκεκριμένη καθορισμένη χρονική περίοδο.
3) Διεύρυνση των επιτρεπόμενων αναπτύξεων σε επιλεγμένες περιοχές και παροχή πολεοδομικών κινήτρων σε όσους ιδιώτες συμπεριλάβουν την κοινωνική στέγη στις αναπτύξεις τους.
«Μέσω της αύξησης του συνολικού δομήσιμου εμβαδού της ανάπτυξης, προσβλέπουμε στη δημιουργία πρόσθετων οικιστικών μονάδων για διάθεσή τους για κοινωνικούς σκοπούς και παράλληλα στην ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιλογών στον τομέα των κατασκευών και συνακόλουθων θέσεων εργασίας», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.
4) Αναθεώρηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την αξιοποίηση σύγχρονων πολεοδομικών εργαλείων, όπως ο αστικός αναδασμός, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών κέντρων, Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, καθώς και τη Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις των κοινωνικών αναγκών, των οικονομικών τάσεων, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της κλιματικής αλλαγής μέσα και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Προσφυγικοί οικισμοί
Τέλος, ο ΥΠΕΣ έκανε αναφορά στο νέο πρόγραμμα διαχείρισης των Οικισμών Στέγασης Εκτοπισθέντων, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να παρακαφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι οι προσφυγικοί οικισμοί έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές. Θα αξιοποιηθεί η γνώση και η κατάρτιση ενός ευρέως φάσματος ειδικοτήτων, όπως πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, εργολάβων οικοδομών και άλλων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.