*Γράφουν οι Γιάννης Σεϊτανίδης και Γιώργος Πυρίσιης
Την αρχική έκπληξη για την παρουσία μιας τουρκικής τράπεζας στην Κύπρο -και συγκεκριμένα στη Λάρνακα- διαδέχεται η καχυποψία, η οποία και επιβεβαιώνεται στην πορεία της δημοσιογραφικής έρευνας.
Η «Turkish International Investment Bank», η οποία στον ιστότοπό της αναφέρει ότι διαθέτει γραφείο αντιπροσωπείας στην Κύπρο, έχει παρουσία στον κόσμο του διαδικτύου (με δική της μάλιστα σελίδα και στο LinkedIn όπου παρουσιάζονται και τα μέλη του προσωπικού της), η οποία δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν πολυσχιδή οικονομικό οργανισμό. Στην Κύπρο δεν υπάρχει αδειοδοτημένο ίδρυμα με το συγκεκριμένο όνομα, όπως επιβεβαιώνει και έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η οποία προβαίνει σε όλες τις ενέργειες, σε συνεργασία με την Αστυνομία, για να «κατέβει» ο ιστότοπος. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και σχετική ενημέρωση προς το ευρύ κοινό.
Ο «Π» πληροφορείται ότι η «επενδυτική τράπεζα» είχε εμφανιστεί πέρυσι για πρώτη φορά και ο ιστότοπΌς της «κατέβηκε» με ενέργειες της αστυνομίας. Σε επιτόπιο έλεγχο στην εμφανιζόμενη διεύθυνση δεν υπήρχε κάποια «τράπεζα».
Ο ιστότοπος, που μοιάζει με αυτόν που είχε εμφανιστεί πέρυσι, έχει εκδόσεις σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά και ρώσικα) και εμφανίζεται να προσφέρει τραπεζικές εργασίες, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, υπηρεσίες υποστήριξης ηλεκτρονικού εμπορίου, κάρτες πληρωμών (με το σήμα της Visa της Union Pay) και λογαριασμούς καταθέσεων, με το προσφερόμενο επιτόκιο να ανέρχεται στο 7%!
Ο «Π» επικοινώνησε ως πελάτης, ενώ στην τελευταία επαφή γνωστοποιήσαμε τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα, δόθηκε email για την αποστολή των νομιμοποιητικών εγγράφων της «επενδυτικής τράπεζας», αλλά μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρξε απάντηση.
Η επαφή
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης «επενδυτικής τράπεζας» και μιλώντας με λειτουργό εξυπηρέτησης, μας ανέφερε πως η «τράπεζα» είναι αδειοδοτημένη στη Δυτική Σαχάρα. Η Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας, γνωστή ως Δυτική Σαχάρα, είναι ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος από 45 κράτη μέλη του ΟΗΕ, που βρίσκεται στο δυτικό Μαγκρέμπ, το οποίο διεκδικεί το μη αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, αλλά ελέγχει μόνο το ανατολικότερο ένα πέμπτο του εδάφους αυτού.
Ο λειτουργός εξυπηρέτησης, μας ανέφερε πως η τράπεζα δεν εφαρμόζει οποιεσδήποτε διαδικασίες, όπως είναι το CRS και το FATCA. Στη συνέχεια, όταν θέσαμε το ζήτημα ότι αυτό είναι αναγκαίο από τη στιγμή που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, ο λειτουργός μας ανάφερε πως η τράπεζα είναι διαδικτυακή και ο μόνος λόγος που έχουν κυπριακή διεύθυνση στην ιστοσελίδα τους είναι για να κάνουν απλά συναντήσεις.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία (καλέσαμε κυπριακό αριθμό που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα και μας απάντησαν με κλήση από κινητό κυπριακό τηλέφωνο) με υπάλληλο πωλήσεων (εμφανίζεται ως υπαρκτό πρόσωπο στο LinkedIn), μας ενημέρωσε ότι μέτοχοι της «τράπεζας» είναι Τούρκοι και ότι έχουν παρουσία στα κατεχόμενα, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Ο ίδιος μας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας βρίσκονταν στη Λιθουανία. Μας εξήγησε ότι η «τράπεζα» προσφέρει στους πελάτες της διάφορες επιλογές για την αξιοποίηση των χρημάτων τους, λειτουργώντας ως ατζέντης, και απέφυγε να αναφέρει ότι η «Turkish International Investment Bank» είναι η ίδια τράπεζα.