Ο Δημήτρης Φεσσάς της Εταιρείας Υδρογονανθράκων στον «Π», για τις προοπτικές αξιοποίησης του φ. αερίου της κυπριακής ΑΟΖ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 10.4.2022
Ο Δημήτρης Φεσσάς της Εταιρείας Υδρογονανθράκων στον «Π», για τις προοπτικές αξιοποίησης του φ. αερίου της κυπριακής ΑΟΖ
«Οι ανακαλύψεις της Κύπρου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν μια εξαγωγική διαδρομή προς τις αγορές για να τις καταστήσουν επενδύσιμες».





Ουκρανικό, Ανατολική Μεσόγειος και κυπριακό φυσικό αέριο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναέφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τής Δύσης, τις πηγές, τους διαδρόμους και τους αγωγούς φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν, το συντομότερο δυνατόν, να απεξαρτήσουν την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για πολιτικές επιθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ -η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο την εβδομάδα που μας πέρασε- δήλωσε ότι οι χώρες σε αυτή την περιοχή έχουν κατανοήσει ότι η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο είναι κάτι εξαιρετικά κακό, και παρατηρείται σύγκλιση στο ενδιαφέρον που υπάρχει για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας [7/4/2022]. Ερωτηθείσα εάν ο αγωγός EastMed είναι τώρα μια ζωτική επιλογή για τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κα Νούλαντ απάντησε ότι «η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά σε διάστημα περίπου 10 ετών και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ ακριβό, μη οικονομικά βιώσιμο και θα καθυστερήσει πάρα πολύ». Εξήγησε πως σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες, οι επιλογές είναι για περισσότερο αέριο και πετρέλαιο, για μια σύντομη μεταβατική περίοδο. Υπογράμμισε δε τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως η ιδέα είναι να επωφεληθούν όλοι, γιατί υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας παντού. Επιπρόσθετα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος -που την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκε μαζί με αντιπροσωπεία την Άγκυρα- είπε πως η έντονη αίσθηση που αποκόμισε είναι πως και η Τουρκία επιδιώκει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας. Σημειώνεται πως η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, μετέδωσε την Παρασκευή ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε πως «θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες». Στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπλήρωσε ο κ. Ντονμέζ, «έχει αρχίσει να διαφαίνεται βούληση για λύση, η οποία περιλαμβάνει και την Τουρκία». Είπε, ακόμα, πως «η επίσκεψη στο Ισραήλ πιθανότατα θα γίνει τον Μάιο, οι συνομιλίες πάνε καλά». Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προανήγγειλε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων τής ΕΕ, στις 30 με 31 Μαΐου, με ατζέντα «άμυνα, ενέργεια και Ουκρανία».

Ποσότητες φ.α.


Μέσα σε αυτό το υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό, για τις προοπτικές αξιοποίησης τού κυπριακού φυσικού αερίου, μίλησε στον «Π» ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Δημήτρης Φεσσάς. Σε ότι αφορά τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Φεσσάς υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει τρεις σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτές είναι το "Αφροδίτη" στο τεμάχιο 12 το 2011 από την Noble Energy (τώρα Chevron), το "Καλυψώ" στο τεμάχιο 6 το 2018 από την ΕΝΙ, και ο "Γλαύκος" στο τεμάχιο 10 το 2019 από την Exxon Mobil. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ παράγει φυσικό αέριο από το 2004 και τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου περιλαμβάνουν το "Tamar" που ανακαλύφθηκε το 2009, το "Leviathan" που ανακαλύφθηκε το 2010 και το "Karish" που ανακαλύφθηκε το 2013. Η Αίγυπτος παράγει φυσικό αέριο από το 1970, με το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου να βρίσκονται τώρα στη Μεσόγειο, με κύριο παραγωγό το κοίτασμα "Zohr" που ανακαλύφθηκε το 2015».

Αξιοποίηση - Δυσκολίες


Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κυπριακά κοιτάσματα;
Για τις ανακαλύψεις της Κύπρου υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα. Αυτές περιλαμβάνουν το μέγεθος, και την τοποθεσία της ανακάλυψης, τις επιλογές για την ανάπτυξή τους και τη διαδρομή του παραγόμενου φυσικού αερίου στις προορισμένες αγορές τους. Οι ανακαλύψεις μας μέχρι σήμερα βρίσκονται σε βαθιά ύδατα (>1500μ), χωρίς υπάρχουσες υποδομές, και με αποστάσεις από τις ακτές μεγαλύτερες των 200 χιλιομέτρων. Για να αναπτυχθεί ένα νέο έργο φυσικού αερίου σε βαθιά ύδατα, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, από τις οποίες στη συνέχεια θα παραχθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για να γίνει το έργο ανάπτυξης οικονομικά εφικτό. Μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για τον καθορισμό της βιωσιμότητας ενός έργου ανάπτυξης κοιτασμάτων είναι η πρόσβαση στις αγορές φυσικού αερίου. Η ζήτηση της κυπριακής αγοράς φυσικού αερίου προβλέπεται να είναι μικρότερη από 1 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ετησίως για το προσεχές μέλλον. Η ζήτηση αυτή υπολογίζεται να είναι περίπου το ένα πέμπτο της ετήσιας παραγωγής που απαιτείται για να καταστεί ένα έργο βιώσιμο. Ως εκ τούτου, οι ανακαλύψεις της Κύπρου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν μια εξαγωγική διαδρομή προς τις αγορές για να τις καταστήσουν επενδύσιμες. Έχοντας εξασφαλίσει μια αγορά για την εξαγωγή και πώληση ποσοτήτων από ένα κοίτασμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε μπορεί να ακολουθήσει και η προώθηση ποσοτήτων προς στην κυπριακή αγορά. Για άλλες περιφερειακές χώρες ισχύει το αντίθετο, όπου η ζήτηση φυσικού αερίου για τις ανάγκες της χώρας τους είναι αρκετή για να υποστηρίξει τις αρχικές τους επενδύσεις. Για το κοίτασμα "Αφροδίτη", σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την κυβέρνηση Σχέδιο Ανάπτυξης, το πλάνο είναι η εξαγωγή φυσικού αερίου με αγωγό προς την Αίγυπτο, με την Αίγυπτο να διαθέτει σημαντική εγχώρια αγορά (60bcm ετησίως) και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) για εξαγωγή.

Διάδρομος Α. Μεσογείου


Σε πόσα χρόνια μπορεί να γίνει πραγματικότητα ο «διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου»; Και σε τι ποσοστό μπορεί να αντικαταστήσει αυτός ο διάδρομος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη;
Η πραγματικότητα είναι ότι ο «διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου» υπάρχει από τότε που κατασκευάστηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις εξαγωγής ΥΦΑ στην Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με σημαντικές ποσότητες να εξάγονται στην ΕΕ και ιδίως στην Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δύο εγκαταστάσεις εξαγωγής ΥΦΑ στην Αίγυπτο είναι το Idku (2x τρένα συνδυασμένης χωρητικότητας 7,2 mtpa – (εκατομμύρια τόνους ετησίως), και η εγκατάσταση Damietta (χωρητικότητας ενός τρένου 5 mtpa (εκατομμύρια τόνους ετησίως), που συνδεδεμένα μπορούν να εξάγουν 17bcma (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως) φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές από αυτές τις εγκαταστάσεις κορυφώθηκαν το 2009, ακολούθησε μείωση μέχρι το 2015 όπου σταμάτησαν εντελώς, ενώ στη συνέχεια το 2017 ξεκίνησαν πάλι. Η ικανότητα εξαγωγής καθορίζεται από την περιφερειακή παραγωγή και ζήτηση. Μελετούνται διάφορα σενάρια και παραδοχές, όπου υπάρχει δυνατότητα επίτευξης έως και 40 bcma (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως) περιφερειακών εξαγωγών έως τη δεκαετία του 2030. Για την εξαγωγή περισσότερων ποσοτήτων από την περιοχή, μπορούν να κατασκευαστούν πρόσθετα τρένα υγροποίησης στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον όγκο εξαγωγών. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν μικρότερες πλωτές μονάδες ΥΦΑ ή περιφερειακούς αγωγούς. Θεωρούμε δεδομένο ότι οι περιφερειακές συνέργειες στις υποδομές είναι απαραίτητες για την πιο ανταγωνιστική εξαγωγή του παραγόμενου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαδρόμου της περιοχής (Ανατολική Μεσόγειος).

Ανταγωνιστικό;


Πόσο ανταγωνιστικό μπορεί να είναι το κυπριακό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου;
Οι τιμές του κυπριακού ή φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι αποτέλεσμα του κόστους παραγωγής του και του κόστους μεταφοράς του. Το φυσικό αέριο που παράγεται σε βαθιά ύδατα μπορεί να είναι ακριβότερο από το χερσαίο παραγόμενο αέριο, ωστόσο με κατάλληλες συνέργειες και υπεράκτιες αναπτύξεις με δυνατότητα κλίμακας, το υψηλότερο κόστος παραγωγής μπορεί να μετριαστεί. Όσον αφορά στο κόστος μεταφοράς, η ύπαρξη εγκαταστάσεων εξαγωγής ΥΦΑ στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό στοιχείο έναντι νέων εγκαταστάσεων εξαγωγής ΥΦΑ σε άλλες περιοχές. Ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο από τα 8/mmbtu δολάρια (εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες) τον Ιανουάριο του 2021 σε πάνω από 30/mmbtu δολάρια (εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες) για μια σειρά από λόγους, με αποκορύφωμα την κρίση στην Ουκρανία. Παρόλο που σε βάθος χρόνου οι σημερινές υπέρογκες τιμές θα υποχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό, δεν αναμένουμε ότι θα υποχωρήσουν πλήρως, και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των δικό μας πόρων.

Γιατί στην Αίγυπτο


Ποιοι τρόποι ανάπτυξης είναι οι πιο ελκυστικοί αναφορικά με την αξιοποίηση τού κυπριακού φυσικού αερίου; (EastMed, πλοίο, αγωγός προς Αίγυπτο, χερσαίο τερματικό, αγωγός προς Τουρκία).
Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και δεδομένα και εξετάζοντας τις ανακαλύψεις, βλέπουμε την εξαγωγή φυσικού αερίου της Κύπρου προς στην Αίγυπτο με αγωγό (είτε για εξαγωγή σε υγροποιημένη μορφή σε άλλες αγορές είτε και για εγχώρια χρήση από την Αίγυπτο), να είναι η πιο ελκυστική. Το χερσαίο ΥΦΑ στην Κύπρο θα εξακολουθούσε να θεωρείται στην παρούσα φάση λιγότερο ελκυστικό, λόγω των μικρών ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχουμε ανακαλύψει μέχρι σήμερα και του σημαντικά υψηλού νέου κεφαλαίου που απαιτείται για μια τέτοια υποδομή. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί, όμως, ότι μια μικρότερης κλίμακας πλωτή μονάδα εξαγωγής ΥΦΑ θα μπορούσε να έχει κάποια πλεονεκτήματα. Για τον αγωγό East Med δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας, επομένως θα ήταν σημαντικό να αναμένουμε τα αποτελέσματά. Θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια για τον αγωγό, επομένως πρέπει να αξιολογηθεί πώς χρηματοδοτείται και πώς αυτό μεταφράζεται σε κόστος μεταφοράς. Όσον αφορά αγωγό προς την Τουρκία, οποιοσδήποτε επενδυτής θα αναζητούσε την εξασφάλιση μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών, κάτι που θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί με τις υφιστάμενες γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εξαγωγική οδός προς Τουρκία είναι κάτι που απαιτεί νέους αγωγούς και επιπρόσθετες επενδύσεις για να φτάσει το φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές αγορές.

Ευρωκονδύλια


Υπάρχει ευρωπαϊκό κονδύλι για υποδομές, σε περίπτωση που η Κύπρος αποφασίσει να φέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στον τόπο μας για τις εγχώριες ανάγκες;
Η Κύπρος επωφελήθηκε πρόσφατα από επιχορηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις υποδομές επαναεριοποίησης ΥΦΑ που κατασκευάζονται. Ο υφιστάμενος κανονισμός σχετικά με τα δίκτυα ενεργειακών μεταφορών (ΤΕΝ-Ε) αναθεωρείται, με την Επιτροπή να προτείνει τον αποκλεισμό των υποδομών φυσικού αερίου και την επικέντρωση σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με πρόσφατη απόφαση, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δώσει εξαίρεση για έργα φυσικού αερίου για την Κύπρο και την Μάλτα - να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε έργα υδρογόνου. Επίσης, με την κρίση στην Ουκρανία, η ΕΕ προτείνει μέσω της στρατηγικής REPowerEU τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών αγωγών, ώστε όταν θα υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις πολιτικές να έχουμε καλύτερη εικόνα για τυχόν περαιτέρω ευκαιρίες για κυπριακές υποδομές φυσικού αερίου.

«Καύσιμο – γέφυρα το φυσικό αέριο»

Ερωτηθείς κατά πόσον προλαβαίνουμε να αξιοποιήσουμε τα κυπριακά κοιτάσματα ή χάσαμε το τρένο λόγω της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, των γεωπολιτικών εξελίξεων και λόγω του επιπλέον κόστους να βγει το αέριο από τα μεγάλα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου, ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), ανέφερε ότι «η ΕΕ με την Πράσινη Συμφωνία πρωτοστατεί σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην Ενεργειακή Μετάβαση, και η Κύπρος μπορεί να συμβάλει σε αυτό με διάφορους τρόπους». Σε όλα σχεδόν τα ρεαλιστικά και προοδευτικά σενάρια της Ενεργειακής Μετάβασης και των επιπτώσεων στο Ενεργειακό Μείγμα, το φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο μέχρι το 2050 και μετά, πρόσθεσε ο Δημήτρης Φεσσάς. «Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο - γέφυρα που θα επιτρέψει την αντικατάσταση καυσίμων με μεγαλύτερες εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, και για να γίνει αυτό με προσιτό τρόπο» συμπλήρωσε.

Μα δεν στρεφόμαστε σε καθαρότερα καύσιμα;
Ναι, το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη τής αγοράς εναλλακτικών καθαρότερων καυσίμων, δηλαδή την ανάπτυξη αγορών υδρογόνου πρώτα με μπλε υδρογόνο και στη συνέχεια τη μετάβαση στο πράσινο υδρογόνο. Επίσης, με την κρίση στην Ουκρανία, η ΕΕ επανεκτιμά την Ενεργειακή Ασφάλεια, στην οποία θα απαιτηθούν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου από αξιόπιστους εταίρους. Με την προμήθεια φυσικού αερίου να είναι καίριας σημασίας τόσο για τους στόχους Ενεργειακής Μετάβασης όσο και για τους στόχους Ενεργειακής Ασφάλειας, τα θεμελιώδη στοιχεία της μακροπρόθεσμης αγοράς είναι ισχυρά και είμαστε βέβαιοι στο ότι η Κύπρος θα είναι ανταγωνιστικός προμηθευτής των περιφερειακών και παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου.

Καθυστερεί το ‘‘Αφροδίτη’’;


Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση του ‘‘Αφροδίτη’’, οφείλεται και στο ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για το ‘‘Ισάι’’;
Η συζήτηση για «καθυστέρηση» όσον αφορά στην αξιοποίηση της Αφροδίτης πρέπει να τεθεί στο σωστό πλαίσιο. Το σχέδιο ανάπτυξης τής Αφροδίτης συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση και τους Αδειούχους τον Νοέμβριο του 2019, με χρονοδιάγραμμά για την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου σε 6 χρόνια. Εντούτοις, μια σειρά από σημαντικά γεγονότα ενδεχομένως να μεταβάλουν τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης του κοιτάσματος (π.χ. πανδημία Covid-19, απόκτηση της Noble Energy Inc. από την Chevron, ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, κ.ά.). Το θέμα του "Ισάι" όμως, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράγοντας καθυστέρησης της ανάπτυξης του "Αφροδίτη". Υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο συζήτησης μεταξύ των κρατών και των εταιρειών για επίλυση του θέματος.

Πρόβλεψη


Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία πρέπει να ξανασχεδιάσουμε την ενεργειακή πολιτική μας στην Κύπρο;
Με τις υφιστάμενες ανακαλύψεις μας θα προβλέπαμε την περίοδο 2026-2030 για να ξεκινήσουμε παραγωγή από αυτά, και με τον αντίκτυπο στις ενεργειακές αγορές των πρόσφατων γεγονότων βλέπουμε περαιτέρω θετική ενθάρρυνση για τα έργα μας να προχωρήσουν. Παράλληλα, αναμένουμε τους επόμενους μήνες περαιτέρω εξερεύνηση στην ΑΟΖ από την κοινοπραξία ENI/TOTAL και τη συνεχή αξιολόγηση του δυναμικού των υδρογονανθρακικών πόρων της Κύπρου.

Φθηνή ενέργεια


Πού πρέπει να επικεντρωθεί η Κύπρος για να έχουμε φθηνή ενέργεια τα επόμενα χρόνια;
Κάθε χώρα στοχεύει στην παροχή καθαρής, αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες της. Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, εφαρμόζει τις πολιτικές της ΕΕ, και χρησιμοποιεί μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρώπη για να το πράξει. Από την πλευρά τής ΕΥΚ -και όσον αφορά στη συμβολή των υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων της Κύπρου στις εγχώριες ανάγκες της χώρας- η Κύπρος σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την αξιοποίηση αυτών των πόρων, ενθαρρύνοντας τούς Αδειούχους να προχωρήσουν στις δραστηριότητές τους και ως κράτος η Κύπρος επενδύει στην περιφερειακή συνεργασία για την επιδίωξη συνεργειών που θα διευκολύνουν περαιτέρω τις προσπάθειές μας προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας.

Πρέπει η Κύπρος να ξανασχεδιάσει την ενεργειακή πολιτική της;
Η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου επικεντρώνεται γύρω από το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, και τους στόχους που θέτει το πλαίσιο αυτό. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης τού Σχεδίου της για ευθυγράμμιση με τους νέους στόχους της ΕΕ από την Πράσινη Συμφωνία και το «Fit for 55». Η Κύπρος θα επιδιώξει να ευθυγραμμιστεί με τις συνολικές φιλοδοξίες της ΕΕ και θα έχει πολλά να συμβάλει σε σχέση με την Ενεργειακή Μετάβαση. Από την πλευρά της η ΕΥΚ, πιστεύει ότι η Κύπρος έχει πολλά να προσφέρει στις φιλοδοξίες της ΕΕ, τόσο στη χρήση του υπεράκτιου φυσικού αερίου της ως καυσίμου γέφυρας σε καθαρότερη ενέργεια, αλλά και στη δυνατότητα των υπεράκτιων περιοχών της να παρέχουν λύσεις μεγάλης κλίμακας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη χρήση πλωτών ηλιακών πάρκων ή πλωτών αιολικών πάρκων.

kateliadi@politis-news.com









Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας