Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συστήνει στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις ως φάρμακο για τη διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης
Κατεύθυνση για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από την έκθεσή της για την έβδομη μεταμνημονιακή αξιολόγησης της Κύπρου, η οποία θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.
Η έκθεση –που είναι θετική για την κυπριακή οικονομία και επαναλαμβάνει την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων– τονίζει ότι η ανάπτυξη, αν και παραμένει ισχυρή, σταδιακά επιβραδύνεται. Ως φάρμακο για τη διατήρηση της δυναμικής συστήνονται και οι στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις.
Οι μακροχρόνιες ανάγκες για επενδύσεις σε υποδομές δεν αντιμετωπίζονται και θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη δυναμική της ανάπτυξης στο μέλλον, τονίζεται στην έκθεση.
Μάλιστα, περιλαμβάνεται και μια λίστα με υποδομές που χρειάζονται εκσυγχρονισμό:
- Η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων.
- Η ηλιακή ενέργεια, οι επενδύσεις χαρακτηρίζονται μικρές παρά το φυσικό, όπως αναφέρεται στην έκθεση, πλεονέκτημα της χώρας σε αυτόν τον τομέα.
- Οι πράσινες επενδύσεις και η κυκλική οικονομία δεν αντιμετωπίζονται ως προτεραιότητα, παρά τον μεγάλο κίνδυνο, όπως τονίζεται, αυτό να βλάψει τον πληθυσμό και τον τουρισμό της Κύπρου μακροπρόθεσμα.
- Η προσχολική εκπαίδευση και η φροντίδα μετά το σχολείο παρεμποδίζουν σοβαρά τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό ή στην πλήρη απασχόληση των γυναικών.
«Περισσότερες επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς μπορεί να βοηθήσουν την Κύπρο να διαφοροποιήσει τις πηγές ανάπτυξης και να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη», τονίζεται στην έκθεση.
Δημόσια κατανάλωσηΑναφορά υπάρχει και στη δημόσια κατανάλωση, η οποία προβλέπεται επίσης να προσφέρει συνεχή στήριξη της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η συνεισφορά της δημόσιας κατανάλωσης στην ανάπτυξη ήταν θετική τους πρώτους μήνες του 2019 και αναμένεται να παραμείνει θετική.
Ειδικότερα, το κρατικό μισθολόγιο θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω της σταδιακής αντιστροφής των περικοπών στους μισθούς, της πρόσληψης ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, της παροχής προσαυξήσεων και του ξεπαγώματος των προαγωγών.
Τα πλεονάσματαΜια στοχευμένη αύξηση των δημόσιων επενδύσεων μπορεί να υποστηριχθεί από τα υψηλά πλεονάσματα. Η επιτάχυνση της μείωσης του δημόσιου χρέους αφήνει χώρο για μια προσεκτική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τα σημερινά ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η απόδοση των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου παραμένει ισχυρή κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019, με το πλεόνασμα να ανέρχεται στο 4,3% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 5,9%του ΑΕΠ σε σύγκριση με 3,5% και 5,1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν νέα στοιχεία για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε επίπεδο 10μήνου, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την επίτευξη υψηλού πλεονάσματος το 2019.
Και οι κίνδυνοιΣτην έκθεση δεν παραλείπονται και οι κίνδυνοι που εξακολουθούν να απειλούν τα δημόσια οικονομικά.
«Με φθίνων, αλλά ακόμα υψηλό δημόσιο χρέος, η Κύπρος παραμένει εκτεθειμένη σε μακροοικονομικές, δημοσιονομικές και οικονομικές κρίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ να μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ο δείκτης δημόσιου χρέους της Κύπρου παραμένει υψηλός, εκθέτοντας την Κύπρο σε πιθανά σοκ, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επιδείνωσης των συνθηκών χρηματοδότησης σε ένα λιγότερο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Επιπλέον, πιθανή υλοποίηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερο ρίσκο. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ελαφρώς μετριασμένοι λόγω των αναγκών χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, της αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά του κυπριακού χρέους (όπως αντικατοπτρίζεται από την επενδυτική βαθμίδα και τις μειούμενες αποδόσεις) και της ενεργής διαχείρισης του χρέους», τονίζεται στην έκθεση που έχει συνταχθεί από την ομάδα τεχνοκρατών που παρακολουθεί την κυπριακή οικονομία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.