Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κάθε χρόνο τελούνται στην Κύπρο περίπου 13.000 γάμοι, από τους οποίους οι 6.000 αποτελούν γάμους Κυπρίων και οι 7.000 αποτελούν γάμους ξένων υπηκόω
Η ευτυχέστερη στιγμή για ένα ζευγάρι, η αρχή και επίσημα του κοινού τους βίου, ο γάμος, συντηρεί μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα βιομηχανία. Μια ενδεικτική καταγραφή του «Π», πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των γάμων Κυπρίων και του μέσου κόστους ενός τυπικού κυπριακού γάμου, προσδιορίζει την αξία της εν λόγω αγοράς στα 192 εκατ. ευρώ! Το ποσό είναι ενδεικτικό, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα που δημιουργεί μια άλλη αγορά, η τέλεση γάμων ξένων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κάθε χρόνο τελούνται στην Κύπρο περίπου 13.000 γάμοι, από τους οποίους οι 6.000 αποτελούν γάμους Κυπρίων και οι 7.000 αποτελούν γάμους ξένων υπηκόων.
Αναμφισβήτητα, ο μεγάλος αριθμός γάμων που τελούνται κάθε χρόνο και το συνολικό κόστος τους δίνουν ώθηση στη βιομηχανία του γάμου και ενισχύουν την οικονομία της χώρας.
Νυφικό, κοστούμι, βέρες, προσωπική περιποίηση, φωτογραφίες, λουλούδια, φαγητό, γλυκά, χορός και μουσική είναι μερικά από τα βασικά συστατικά για την τέλεση ενός γάμου. Η διασκέδαση και η καλή διάθεση παίρνουν τη σκυτάλη την ημέρα αυτή, με τις τιμές να «χορεύουν»!
Αναλυτικότερα, έρευνα του «Π» σε διάφορα καταστήματα της Λευκωσίας έδειξε τα εξής στοιχεία για τον μέσο όρο των τιμών της αγοράς σε προϊόντα και υπηρεσίες γάμου.
Φωτογράφιση - βιντεοσκόπηση Συγκεκριμένα, το κόστος της φωτογράφισης και της βιντεοσκόπησης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο ποσό των 2.500 ευρώ. Ειδικότερα, η κάλυψη ενός γάμου «ξεκινάει από τα 1.400 ευρώ και φθάνει τα 5.000 ευρώ και άνω», όπως ανέφερε ο φωτογράφος Γιώργος Παναγιωτάκης. Το πακέτο περιλαμβάνει «πλήρη κάλυψη την ημέρα του γάμου, drone, after wedding φωτογράφιση, καθώς και άλμπουμ για τον γάμο και τους γονείς σε κάποιες περιπτώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτάκης.
Νυφικό - κοστούμιΕπίσης, το νυφικό κοστίζει κατά μέσο όρο 2.500 ευρώ και τα παπούτσια της νύφης 200 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνονται «τα στέφανα και φορέματα για τα παρανυφάκια», συμπλήρωσε η ιδιοκτήτρια καταστήματος νυφικών Νάταλι Αριστείδου. Όπως είναι γνωστό, τα παρανυφάκια είναι προαιρετικά, και η μέση τιμή για ενοικίαση φορέματος των παράνυφων είναι 30 ευρώ το ένα, ή μπορεί να περιλαμβάνεται μέσα στη συνολική τιμή του νυφικού.
Όσον αφορά τον γαμπρό, το κοστούμι του κοστίζει κατά μέσο όρο 700 ευρώ και τα παπούτσια 200 ευρώ. Επίσης, οι βέρες του ζευγαριού στοιχίζουν κατά μέσο όρο 1.400 ευρώ και τα βιολιά που συνοδεύουν τη νύφη και τον γαμπρό την ημέρα του γάμου από το σπίτι για να ετοιμαστούν (αλλάμματα) έως την εκκλησία, όπου θα τελεστεί το μυστήριο του γάμου, κοστίζουν κατά μέσο όρο 350 ευρώ.
Προσωπική περιποίηση Η προσωπική φροντίδα της νύφης κοστίζει κατά μέσο όρο 650 ευρώ. Η περιποίηση περιλαμβάνει νυφικό μακιγιάζ, μανικιούρ - πεντικιούρ και νυφικό χτένισμα. Ειδικότερα, για το μακιγιάζ της νύφης «οι τιμές κυμαίνονται στη Λευκωσία κατά μέσο όρο από 250 έως 500 ευρώ με τις πρόβες και τη φωτογράφιση», ανέφερε η αισθητικός Δήμητρα Θεοδότου. «Από εκεί και πέρα εξαρτάται. Προσφέρω πακέτο 250 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει πρόβα, φωτογράφιση, μακιγιάζ της μητέρας της νύφης, περιποίηση προσώπου και εκπτώσεις στις υπηρεσίες που θα γίνουν εντός του μήνα», σημείωσε η κ. Θεοδότου.
Όσον αφορά την περιποίηση στα άκρα της μελλόνυμφης, για το μανικιούρ και το πεντικιούρ «οι τιμές για τις νύφες παραμένουν οι ίδιες όπως κάθε φορά», συμπλήρωσε. Αναλυτικότερα, οι τιμές κυμαίνονται από 10 έως 15 ευρώ (απλό μανικιούρ), 15 έως 20 ευρώ (ημιμόνιμο μανικιούρ), 20 έως 30 (σκληρό τζελ), 20 έως 25 ευρώ (απλό πεντικιούρ) και 25 έως 35 ευρώ (πεντικιούρ με τζελ), εξήγησε η κ. Θεοδότου. Τέλος, το χτένισμα της νύφης κοστίζει από 250 έως 300 ευρώ.
Στολισμός Το κόστος για τον στολισμό ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 2.500 ευρώ, έπειτα από έρευνα σε διάφορα ανθοπωλεία της Λευκωσίας. Βέβαια, υπάρχουν και πιο οικονομικές τιμές για τον στολισμό ενός γάμου με λουλούδια και αυτό «εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ζευγαριού», όπως ανέφερε ο υπεύθυνος πωλήσεων ανθοπωλείου Θανάσης Σιάνος. «Προσπαθούμε να είμαστε πιο ανθρώπινοι με πιο οικονομικά πακέτα», τόνισε ο κ. Σιάνος. Ο στολισμός περιλαμβάνει «νυφικό μπουκέτο, νυφική ανθοδέσμη, στολισμό εκκλησίας εσωτερικά και εξωτερικά, στολισμό αυτοκινήτων της νύφης και του γαμπρού, ανθοστήλες και λαμπάδες για την εκκλησία και την αίθουσα δεξιώσεων, καθώς και πέτο για τον γαμπρό, τους γονείς του ζευγαριού και τους κουμπάρους. Επίσης, στολισμό των τραπεζιών στο κέντρο δεξιώσεων, στολισμό των σπιτιών, ανθοστεφάνια για παρανυφάκια και ανθοστολισμένο βραχιόλι για τις κουμπάρες», πρόσθεσε ο κ. Σιάνος.
Κέντρο δεξιώσεων Το κέντρο όπου θα διεξαχθεί η γαμήλια δεξίωση κοστίζει κατά μέσο όρο 12.000 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα σε διάφορα κέντρα δεξιώσεων στη Λευκωσία (περίπου 30 ευρώ το άτομο). Η τιμή περιλαμβάνει ενοικίαση της αίθουσας, φαγητό, φρούτα και ποτό.
Οι τιμές βέβαια «εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων. Δηλαδή όσα περισσότερα άτομα, τόσο καλύτερη είναι η τιμή», ανέφερε η ιδιοκτήτρια κέντρου δεξιώσεων Χριστιάνα Νεοφύτου.
Επιπλέον, η γαμήλια τούρτα κοστίζει κατά μέσο όρο 150 ευρώ, τα κεραστικά του γάμου (λουκούμια) περίπου 500 ευρώ (1.20 ευρώ το άτομο) και τα γλυκά 350 ευρώ. Το κέρασμα με ποτά - κοκτέιλ γίνεται σε ανοιχτούς γάμους, με τις τιμές να ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 10 ευρώ το άτομο και συνολική τιμή κατά μέσο όρο 7.500 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των προσκεκλημένων). Τέλος, η μουσική διασκέδαση δεν μπορεί ποτέ να λείπει από ένα γαμήλιο πάρτι, με τον dj να κοστίζει κατά μέσο όρο 500 ευρώ.
Αναμφισβήτητα, οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές έπειτα από έρευνα στα καταστήματα της Λευκωσίας και διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιθυμίες των μελλόνυμφων. Ο γάμος είναι προσωπική υπόθεση του κάθε ζευγαριού και η μέρα αυτή θα πρέπει να αποτελεί ορόσημο για την έναρξη μιας υγιούς, κοινής πορείας, με αγάπη και αλληλοσεβασμό.
Ξένοι που παντρεύονται στην ΚύπροΗ Αγγλία είναι η νούμερο ένα χώρα που επιλέγει για γαμήλιο προορισμό την Κύπρο.
«Αυτό συμβαίνει, πρώτον, επειδή στην Αγγλία ο γάμος κοστίζει πολύ ακριβά, ενώ είναι πολύ πιο φθηνά να παντρευτείς στην Κύπρο, ανέφερε η υπεύθυνη ιστοσελίδας οργάνωσης γάμων Μαρία Ευριπίδη. Και, δεύτερον, «λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο. Προτιμούν τον ήλιο και τη θάλασσα της Κύπρου αντί τις βροχές της Αγγλίας», πρόσθεσε η κ. Ευριπίδου. Επίσης, «οι Άγγλοι διανυκτερεύουν τις περισσότερες μέρες σε σχέση με τους υπόλοιπους που έρχονται από άλλες χώρες, με έναν μέσο όρο ημερών από 7 έως 14, και γι' αυτό τον λόγο τους προτιμούν ιδιαίτερα οι ξενοδόχοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι», συμπλήρωσε. Αντίθετα, «από το Λίβανο γίνονται πιο ακριβές δεξιώσεις, όμως μένουν μόνο 2-3 βράδια», πρόσθεσε.
Ακόμη, «οι Άγγλοι προτιμούν τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα για τον γαμήλιο προορισμό τους», τόνισε η κ. Ευριπίδη. Άλλες χώρες που επιλέγουν την Κύπρο για να τελέσουν τον γάμο τους, είτε σε εξωκκλήσι δίπλα στη θάλασσα είτε σε δημαρχείο, είναι το Ισραήλ, η Ρωσία και τα Ενωμένα Εμιράτα.
Συγκεκριμένα, «οι γάμοι από το Ισραήλ γίνονται μόνο στο δημαρχείο γιατί εκεί δεν τους επιτρέπουν να τελούν γάμο μεταξύ δύο διαφορετικών θρησκειών», όπως ανέφερε η κ. Ευριπίδη. Νέες χώρες προέλευσης αποτελούν το Βέλγιο, η Σουηδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, σύμφωνα με την κ. Ευριπίδη.
Οι αριθμοίΟ συνολικός αριθμός των γάμων το 2017 μειώθηκε στους 13.062 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο που έφθασε τους 13.558. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός γάμων που αφορά κατοίκους της Κύπρου ανέρχεται στους 5.882, από τους οποίους οι 3.942 αφορούν θρησκευτικούς γάμους, ενώ οι 1.940 ήταν πολιτικοί γάμοι μεταξύ κατοίκων Κύπρου, δηλαδή το 21,3% του συνόλου των πολιτικών γάμων.
Το 2017 ο αριθμός των εκκλησιαστικών γάμων παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2016. Συγκεκριμένα, τελέστηκαν 3.942 γάμοι το 2017 σε σύγκριση με 3.926 γάμους το 2016, ενώ από το σύνολο των 9.120 πολιτικών γάμων που τελέστηκαν, ένας σημαντικός αριθμός των ξένων που τέλεσαν πολιτικό γάμο στην Κύπρο δεν διέμενε στην Κύπρο.
Στις πιο πολλές περιπτώσεις, σε ποσοστό 42,6%, των πολιτικών γάμων μεταξύ των κατοίκων Κύπρου ο γαμπρός και η νύφη ήταν ξένοι υπήκοοι, ο γαμπρός ήταν Κύπριος και η νύφη ξένη υπήκοος σε ποσοστό 24,5%, σε ποσοστό 8,3% η νύφη ήταν Κύπρια και ο γαμπρός ξένος και στις 24,5% των περιπτώσεων ήταν και οι δύο Κύπριοι.
Οι κύριες υπηκοότητες των ξένων ανδρών κατοίκων Κύπρου που τέλεσαν πολιτικό γάμο στην Κύπρο κατά το 2017 ήταν από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Αντίθετα, για τις γυναίκες οι κύριες υπηκοότητες προέρχονταν από τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις Φιλιππίνες.
Πρώτο γάμο και για τον γαμπρό και για τη νύφη αποτελεί ποσοστό 79,6% του συνόλου των γάμων των κατοίκων Κύπρου. Επιπλέον, το 13,5% ήταν πρώτος γάμος για τον έναν μόνο και το 6,5% ήταν γάμοι μεταξύ προσώπων που είχαν και οι δύο ξαναπαντρευτεί.
H μέση ηλικία στον πρώτο γάμο για τους άνδρες κατοίκους Κύπρου υπολογίστηκε στα 31 χρόνια, ενώ στις γυναίκες η μέση ηλικία στον πρώτο γάμο υπολογίστηκε στα 29 χρόνια, τόσο για τους εκκλησιαστικούς όσο και για τους πολιτικούς γάμους. Μικρότερη εξακολουθεί να είναι η μέση ηλικία στον πρώτο γάμο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, στις αγροτικές περιοχές.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.