Κλείνουν στα υπουργεία οι τελευταίες λεπτομέρειες της τεχνικής προετοιμασίας.
Η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα φέρει ενώπιον των κομμάτων ένα πακέτο νόμων για τη διαχείριση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Με το πακέτο αυτό θα κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Το Brexit θα είναι ίσως το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το νομοθετικό σώμα, ενώ το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Στις 31 Οκτωβρίου εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες ώστε το Βρετανικό Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης. Η ρητορική του πρωθυπουργού Τζόνσον (ζητά επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που έχει πετύχει η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, αίτημα που έχουν απορρίψει οι ”27”) δείχνει ότι η ημερομηνία αυτή θα περάσει χωρίς αποτέλεσμα.
Στη Νομική ΥπηρεσίαΟ ”Π” πληροφορείται ότι τα σχετικά νομοσχέδια για τη διαχείριση μιας σειράς πρακτικών θεμάτων βρίσκονται για νομοτεχνική επεξεργασία στη Νομική Υπηρεσία. Τα νομοσχέδια αφορούν τεχνικές διαδικασίες, ενώ αρμόδιες πηγές αναφέρουν στον ”Π” ότι οι προετοιμασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο -σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για τη διαχείριση μιας κατάστασης που έμοιαζε αδιανόητη έναν χρόνο νωρίτερα.
”Σε συνέχεια της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο κίνδυνος της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία («άτακτη» έξοδος) καθίσταται ορατός. Οι συνέπειες μιας άτακτης αποχώρησης θα είναι σημαντικές τόσο για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις εκατέρωθεν. Η Κύπρος, παρά το ότι συνεχίζει να στηρίζει και να εργάζεται για την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου με συμφωνία, ως το ιδανικό ασφαλώς σενάριο, ταυτόχρονα ετοιμάζεται και για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία αποχώρησης, στοχεύοντας στην κατάλληλη ενημέρωση και την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, των επιπτώσεων”, τονίζεται στον ειδικό ιστότοπο για το Brexit που έχει δημιουργήσει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Σε ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνίαθα προκύψουν ανάγκες για τη διαχείριση τελωνειακών και φορολογικών διαδικασιών, ενώ στο ζήτημα των αερομεταφορών (κρίσιμο για την Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη ότι το 1/3 των τουριστικών αφίξεων προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ως έκτακτο μέτρο, σε περίπτωση άτακτης αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, Κανονισμό με τον οποίο επιδιώκεται, για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο συνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και της Βρετανίας.
Άλλα θέματα που αναμένεται να ρυθμιστούν σε επίπεδο ”27” είναι οι συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή και ζητήματα δικαστικής συνεργασίας.
Τα επόμενα βήματαΤην επάρκεια της τεχνικής προετοιμασίας, παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε νομοθετικό επίπεδο, επιβεβαιώνουν και φορείς του επιχειρηματικού τομέα, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην πράξη τη νέα κατάσταση.
”Σε θέματα όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ (σ.σ. οι συναλλαγές με το ΗΒ θα πάψουν να θεωρούνται ενδοκοινοτικές) και οι τελωνειακές διαδικασίες είναι όλα έτοιμα”, τονίζει στον ”Π” ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.
”Είμαστε σε επαφή και με Ευρωπαίους συναδέλφους και με Βρετανούς, είχαμε επαφή και με την επικεφαλής της μονάδας Ευρωπαϊκής Ένωσης του βρετανικού ΥΠΕΞ και η αναζήτηση εργαλείων που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις είναι συνεχείς. Καταβάλλουμε προσπάθεια να κινήσουν όλα ομαλά, και σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, μέχρι να ισορροπήσουν οι αγορές”, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.
Απάντηση δεν υπάρχει στο πώς θα αντιδράσει η πραγματική οικονομία, κάτι που σχετίζεται και με την όλη διαχείριση της επόμενης ημέρας ενός Brexit χωρίς συμφωνία από τη βρετανική κυβέρνηση. Ως έναν βαθμό οι αγορές έχουν αφομοιώσει ένα δυσμενές σενάριο. Βρισκόμαστε μακριά από το αρχικό σοκ του 2016, αλλά και την αβεβαιότητα του περασμένου Μαρτίου οπότε η Βρετανική Βουλή απέτυχε να επικυρώσει τη συμφωνία εξόδου.
Η ισοτιμίαΤο κρίσιμο για την Κύπρο είναι πώς θα διαμορφωθεί η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ. Κάθε επιδείνωση της αξίας του βρετανικού νομίσματος είναι επιβαρυντική για την κυπριακή οικονομία. Οι πιο ευαίσθητοι τομείς της κυπριακής οικονομίας είναι ο τουρισμός και ο εξαγωγικός, με αιχμή το χαλλούμι. Με βάση την παραπάνω προσέγγιση, η βασική πηγή των προβλημάτων για την Κύπρο θα προκύψει από την περαιτέρω υποτίμηση της βρετανικής στερλίνας -πάντα σε ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία- με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η αγοραστική δυνατότητα των Βρετανών πολιτών. Το 35% των αφίξεων του κυπριακού τουρισμού προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι προφανές ότι η Κύπρος, όπως και όλοι οι προορισμοί σε ευρώ, θα είναι ακριβότεροι. Σε αυτή την περίπτωση αποκτούν προβάδισμα οι δολαριακοί προορισμοί της Μεσογείου, δηλαδή Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Τυνησία και Κροατία. Η υποτίμηση της στερλίνας θα επηρεάσει και τις εξαγωγές προϊόντων. Το κύριο προϊόν που εξάγουμε στη Βρετανία είναι το χαλλούμι. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τις διαπραγματεύσεις για το νέο εμπορικό καθεστώς θα τις διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τα κράτη μέλη της Ένωσης δεν ασκούν αυτόνομη εμπορική πολιτική.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.