Στο πλαίσιο του φετινού κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου έχει ζητηθεί να διορθωθούν τα χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος που μπορούν να διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό
Η ιδέα η Κύπρος να «πειράξει» τον εταιρικό της φορολογικό συντελεστή, με αντιστάθμισμα μειώσεις σε άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου η χώρα να αποκτήσει επιχειρήματα στις πιέσεις που δέχεται λόγω του υφιστάμενου χαμηλού, δεν επιβίωσε ούτε μια εβδομάδα. Η εισήγηση κοινοποιήθηκε σε ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΛΚ την περασμένη Πέμπτη και χθες αποσύρθηκε μετά την ομόφωνη αρνητική απάντηση -και μάλιστα σε αυστηρό ύφος- των εμπλεκομένων φορέων. Ο «Π» είχε γράψει χθες ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επέμενε αν οι φορείς ήταν αντίθετοι, όπως και έγινε.
Ωστόσο, η απόσυρση από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη της εισήγησης για αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%, δεν απαντά στο θέμα που ανέδειξε η ίδια η κυβέρνηση, δηλαδή να απαντηθούν οι πιέσεις που δέχεται η Κύπρος για το φορολογικό της σύστημα. Πολύ περισσότερο όταν Κομισιόν και ECOFIΝ έχουν ζητήσει από την Κύπρο «να διορθώσει τα χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος που μπορούν να διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό».
Η τελευταία αναφορά, στη Σύσταση του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία εγκρίθηκε από το ECOFIN πριν από έναν μήνα, στις 9 Ιουλίου, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η Κύπρος οφείλει να αυξήσει τον φορολογικό της συντελεστή. Ωστόσο, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Το κείμενο της Σύστασης δείχνει ότι οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά πώς λειτουργεί το κυπριακό σύστημα, ενώ η χαμηλή φορολογία συνδέεται και με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων:
«Η Κύπρος», αναφέρει η Σύσταση, «έχει λάβει μέτρα κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, πλην όμως τα υψηλά επίπεδα των πληρωμών μερισμάτων και τόκων (σε σχέση με το ΑΕΠ) υποδηλώνουν ότι οι φορολογικοί κανόνες της Κύπρου χρησιμοποιούνται από εταιρείες που επιδίδονται σε επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Η μη παρακράτηση φόρου στην πηγή επί εξερχόμενων (δηλ. από κατοίκους της ΕΕ σε κατοίκους τρίτων χωρών) πληρωμών μερισμάτων, τόκων και, σε πολλές περιπτώσεις, δικαιωμάτων από εταιρείες με έδρα στην Κύπρο προς κατοίκους τρίτων χωρών, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποφυγή των φόρων επί αυτών των πληρωμών εάν δεν υπόκεινται σε φορολογία, ούτε στη δικαιοδοσία του αποδέκτη τους. Η απουσία αυτών των φόρων, σε συνδυασμό με τους κανόνες περί φορολογικής κατοικίας των νομικών προσώπων, ενδέχεται να συνεχίσει να διευκολύνει τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.
Το καθεστώς έκπτωσης πλασματικών τόκων χρήζει στενής παρακολούθησης για την πρόληψη τυχόν καταχρήσεων για επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Τέλος, το σχέδιο για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο και το σχέδιο άδειας μετανάστευσης επενδυτών παρέχουν πρόσβαση σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή επί των εισοδημάτων φυσικών προσώπων από ξένα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και δεν απαιτούν από τους αιτούντες να διαμένουν σημαντικό χρονικό διάστημα στη δικαιοδοσία η οποία προσφέρει το εν λόγω καθεστώς. Τα μέτρα αυτά έχουν καταχωριστεί από τον ΟΟΣΑ ως δυνητικά υψηλού κινδύνου για κατάχρηση με σκοπό την παράκαμψη της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών».
Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι αν πράγματι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή θα βοηθήσει τη χώρα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί αυτή την αναγκαία μεταρρύθμιση;
ΠληγέςΟ όλος χειρισμός αφήνει πληγές και στις σχέσεις κυβέρνησης με τον επιχειρηματικό κόσμο. Το ανακοινωθέν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη των φορέων (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, CIPA, CIFA, ΣΕΛΚ και Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου) στο ΚΕΒΕ αποκαλύπτει δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση.
«Οι οργανώσεις ζητούν άμεσο τερματισμό της οποιασδήποτε συζήτησης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και τη ρητή ανάκληση της πρόθεσης του υπουργείου. Οι οργανώσεις εκφράζουν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν μία ολοκληρωμένη συζήτηση που θα οδηγεί σε ολιστική και στοχευμένη φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς οποιαδήποτε αύξηση του εταιρικού φόρου», αναφέρει το ανακοινωθέν.
«Θεωρούμε ότι τέτοιες κινήσεις πρέπει να μελετώνται σοβαρά πριν να τίθενται στο τραπέζι, για να μην δίνουμε και την εικόνα στο εξωτερικό ότι είμαστε μία χώρα με ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η οποία δεν μελετά εις βάθος πριν να κάνει φορολογικές αλλαγές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου, είπε πως η πρόταση έχει ανησυχήσει τον κόσμο, ειδικά στο εξωτερικό, και ότι ήδη λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα.
Εντελώς άκαιρη χαρακτήρισε την πρόταση ο πρόεδρος του CIPA, Μιχάλης Μιχαήλ, σημειώνοντας πως οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο είναι πάρα πολύ σημαντικές.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.