Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως οι συντεχνίες, αν και χαιρέτισαν την πολιτική βούληση που υπάρχει για το θέμα, ανέφεραν πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συλλογικές συμβάσεις
Την πρώτη τους συνάντηση με τους εκπροσώπους των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων είχαν την περασμένη Δευτέρα οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, γνωστού ως ILO, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας προς το Υπουργείο Εργασίας για καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού στη χώρα μας.
Όπως αναφέρεται και στη σχετική πρόκληση προς του κοινωνικούς εταίρους που προηγήθηκε της συνάντησης της Δευτέρας, η τεχνική βοήθεια από το ILO «προνοεί την εκπόνηση σχετικής μελέτης για καθορισμό του τρόπου εισαγωγής του κατώτατου μισθού».
Η μελέτη, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας από την επικεφαλής του κλιμακίου του ILO Rosalia Vazquez-Alvarez, θα είναι έτοιμή γύρω στον Νοέμβριο, προκειμένου η κυβέρνηση να διευκολυνθεί να πάρει τις αποφάσεις της πριν το τέλος του χρόνου. Η ίδια, όπως και ο δεύτερος εμπειρογνώμονας του ILO που τη συνόδευε, ανέφεραν επίσης πως στο πλαίσιο της μελέτης θα εξεταστούν οι βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ και στην Ευρώπη γενικότερα για το θέμα. Είπαν επίσης πως θα υπάρξουν κι άλλες επαφές με όλους τους ενδιαφερομένους και πως θα υπάρξουν και διάφορα εργαστήρια. Υποστήριξαν επίσης πως το 90% των χωρών παγκοσμίως έχουν εθνικό κατώτατο μισθό με διάφορες παραλλαγές, αφού υπάρχουν χώρες που διατηρούν κατώτατο με εξαιρέσεις εργαζομένων, αλλά και με διαφορετικό τρόπο καθορισμού μισθού για κάθε επάγγελμα. Ανέφεραν όμως πως η ύπαρξη εθνικού κατώτατο μισθού μειώνει την κοινωνική ανισότητα και συμβάλει στη σταθερότητα γενικότερα.
Σημειώνεται στο μεταξύ ότι κυβέρνηση, η οποία ζήτησε και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, έχει θέσει ως προϋπόθεση για την καθιέρωση ενός εθνικού κατώτατου μισθού την περαιτέρω μείωση της ανεργίας κάτω από το 5%. Σήμερα το ποσοστό ανεργίας, βάσει τουλάχιστον των τελευταίων στοιχείων της Eurostat με αναφορά στον μήνα Ιανουάριο, βρίσκεται στο 7,4%.
Στη συνάντηση της Δευτέρας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΣΕΚ, της ΠΕΟ, της ΔΕΟΚ, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, οι κοινωνικοί εταίροι επανέλαβαν τις θέσεις τους για το ζήτημα, καθώς και κάποιες επιφυλάξεις.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως οι συντεχνίες, αν και χαιρέτισαν την πολιτική βούληση που υπάρχει για το θέμα, ανέφεραν πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συλλογικές συμβάσεις, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με νομοθετική ρύθμιση πριν καθιερωθεί εθνικός κατώτατος μισθός. Οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος τόνισαν επίσης την ανάγκη εισαγωγής και μηχανισμού επιθεώρησης του εθνικού κατώτατου μισθού, εφόσον υπάρξει.
Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος των εργοδοτών εξέφρασε τη θέση πως οι μισθοί καθορίζονται από την αγορά και με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και όχι με νόμους.
Υποστήριξαν επίσης πως οι ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα και η απουσία σχετικού νόμου για εθνικό κατώτατο μισθό ήταν αυτές που έδωσαν ευελιξία στους κοινωνικούς εταίρους στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω σχετικών συμφωνιών.
Τι ισχύει σήμερα για τον κατώτατο μισθόΌπως γράψαμε ξανά, η χώρας μας είναι μία από τις έξι εκ των 28 χωρών της ΕΕ που δεν έχει θεσμοθετημένο εθνικό κατώτατο μισθό. Οι άλλες πέντε είναι η Δανία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία. Σύμφωνα με τη Eurostat, εθνικό κατώτατο μισθό έχουν κι όλα τα υπό ένταξη κράτη. Όσον αφορά το ύψος του κατώτατου εθνικού μισθού, αυτός διαφέρει αφού αρχίζει από 286 ευρώ στη Βουλγαρία που είναι και ο χαμηλότερος στην ΕΕ και φτάνει μέχρι και τα 2.071 ευρώ που είναι ο κατώτατος εθνικός μισθός στο Λουξεμβούργο, αλλά ο υψηλότερος κατώτατος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην Κύπρο, πάντως, υπάρχει κατώτατος μισθός που καλύπτει συγκεκριμένα μόνο επαγγέλματα και καθορίζεται βάσει υπουργικών διαταγμάτων. Βάσει του τελευταίου διατάγματος, του 2012, που συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ, ο κατώτατος μισθός πρόσληψης σήμερα στην Κύπρο για τους πωλητές/πωλήτριες, τους γραφείς, τους νοσηλευτικούς βοηθούς, τους σχολικούς βοηθούς, τους βοηθούς παιδοκόμους, τους φρουρούς, τους φροντιστές και τους καθαριστές/καθαρίστριες ανέρχεται στα 870 ευρώ και αυξάνεται στα 924 ευρώ μετά από συνεχή υπηρεσία 6 μηνών στον ίδιο εργοδότη.
Με βάση το ίδιο διάταγμα καθορίζεται και ο κατώτατος ωριαίος μισθός για φρουρούς και καθαριστές. Ο κατώτατος ωριαίος μισθός που θα πρέπει να καταβάλλεται σε φρουρό ο οποίος εργοδοτείται στην Κύπρο είναι 4,90 ευρώ, ενώ μετά από έξι μήνες υπηρεσίας αυξάνεται σε 5,20 ευρώ, ενώ ο κατώτατος ωριαίος μισθός που καταβάλλεται σε καθαριστή ο οποίος εργοδοτείται στην Κύπρο ανέρχεται σε 4,55 ευρώ, ενώ μετά από έξι μήνες υπηρεσίας αυξάνεται σε 4,84 ευρώ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.