Αυτοί είναι οι τρεις σημαντικότεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Τι αναφέρει η Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας για τις πηγές κινδύνου για το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου.

Απαιτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, εφαρμόζοντας ολιστικές και βιώσιμες στρατηγικές.


Τρία ευάλωτα σημεία, ως κύριες πηγές κινδύνου για το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου καταγράφει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας για το 2017.


Τα σημεία αυτά είναι:


• Η χαμηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω της υπερβολικής έκθεσης του τραπεζικού τομέα σε μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.


• Οι μειωμένες προοπτικές κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων.


• Το υπέρμετρο χρέος του μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων (ΕΧΣ) για το 2017.


H έκθεση καλύπτει θέματα που άπτονται της διασφάλισης της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου. Στην ΕΧΣ παρατίθενται, μεταξύ άλλων, οι σημαντικότερες εξελίξεις που επηρεάζουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, καθώς και τα ευάλωτα σημεία του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου.


Σύμφωνα με την έκθεση κατά το 2017, η κυπριακή οικονομία συνέχισε να καταγράφει ικανοποιητικό ρυθμό μεγέθυνσης και να παρουσιάζει βελτιωμένες προοπτικές. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την άνοδο που παρατηρήθηκε στις ιδιωτικές επενδύσεις, στην ιδιωτική κατανάλωση και στις εξαγωγές υπηρεσιών, ιδιαίτερα του τουρισμού. Η αγορά εργασίας επηρεάστηκε, επίσης, θετικά από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.


Η αγορά ακινήτων συνέχισε να ανακάμπτει σταδιακά κατά το 2017, λόγω των θετικών εξελίξεων στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Η ζήτηση για ακίνητα συνέχισε την ανοδική της πορεία κατά το 2017, υποστηριζόμενη από τα χαμηλά επιτόκια και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων.


Ωστόσο, παρά την αισθητή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών κατά τα τρία τελευταία έτη, εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για το χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου.


Ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και από αρνητική κερδοφορία. Ως εκ τούτου, απαιτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, εφαρμόζοντας ολιστικές και βιώσιμες στρατηγικές. Επιπρόσθετα, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, διευρύνοντας τις πηγές εσόδων τους, και μειώνοντας περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα.


Τέλος, σημειώνεται ότι τα εγχώρια νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένες, μολονότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν σταδιακή μείωση του χρέους τους.


Οι ασφαλιστικές


Ο ασφαλιστικός τομέας παρουσιάζει, γενικά, σημάδια σταθεροποίησης, λόγω της βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιαίτερα των εταιρειών του κλάδου ζωής, συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από το παρατεταμένο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων. Περαιτέρω πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας, είναι η συνεχιζόμενη ρύθμισή του με νέες νομοθεσίες και κανονισμούς και η συμμόρφωση των ασφαλιστικών εταιρειών με τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις που έχει επιφέρει η Οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ.


Σε ότι αφορά τον τομέα των επενδυτικών οργανισμών και επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη και ως εκ τούτου, παρακολουθείται στενά.


 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play