Την περασμένη εβδομάδα η Αργεντινή ξεκίνησε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την οικονομική διάσωση της χώρας για άλλη μια φορά, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί μέσα στο 2018 και το εθνικό νόμισμα, το πέσο, εξακολουθεί να καταρρακώνεται, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των τιμών, δημιουργώντας πλέον την πεποίθηση πως το Μπουένος 'Αιρες περνάει άλλον έναν οικονομικό εφιάλτη.
Το ΔΝΤ και το Μπουένος 'Αιρες επιβεβαίωσαν τις μεταξύ τους συνομιλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση γνώριμη στις δύο πλευρές αφού το πρώτο δάνειο που ζήτησε η Αργεντινή από το ταμείο χρονολογείται από το 1957, υπό το καθεστώς στρατιωτικής κυβέρνησης.
Έκτοτε, η εκάστοτε έλευση του ΔΝΤ συνόδευε κάθε κρίση στην οικονομία της χώρας της Νοτίου Αμερικής, που εμφανιζόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνολικά η Αργεντινή έχει ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ είκοσι φορές, με ένα σύνολο δανείων που ανέρχεται στα 41,2 δισ. δολάρια.
Από αυτό το σύνολο έχει απορροφήσει τα 24,5 δισ. δολάρια, καθώς πέντε από τις φορές αυτές δεν εκταμίευσε τα δάνεια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εκταμίευε λιγότερα ποσά από εκείνα που είχαν εγκριθεί, με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ να ανέρχονται περίπου στα 8 δισ. δολάρια.
Το 2001, η Αργεντινή χρεωκόπησε έχοντας 132 δισ. δολάρια εξωτερικού χρέους, εξαιτίας μη καταβολής δόσης δανείου από το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.
Το ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, το οποίο βοήθησε τη χώρα εκείνη την εποχή, αναγνώρισε λίγο μετά την παρέμβαση ότι η υποστήριξή του για τη διατήρηση της κλίσης του πέσο έναντι του δολαρίου διεύρυνε την κρίση στη χώρα, καθώς από τη δεκαετία του ΅90 το ΔΝΤ υποστήριξε θερμά την πολιτική προσαρμογής του πέσο στο αμερικανικό δολάριο.
Η κυβέρνηση του Φερνάνδο ντε λα Ρούα είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ ένα «μαξιλάρι» 38 δισ. δολαρίων για να στηρίξει την απόλυτη ισοτιμία πέσο-δολαρίου. Ο διάδοχος του Ντε λα Ρούα, ο Εδουάρδο Ντουάλδε, προσέφυγε δύο φορές στο ταμείο, το οποίο κάθε φορά επέβαλλε όλο και πιο σκληρούς όρους.
Το 2006 ο Πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ είχε επιτύχει την ελάττωση του ελλείμματος χάρη στις εξαγωγές πρώτων υλών, κάτι που τον έκανε να προχωρήσει σε μια αρκετά ριζοσπαστική κίνηση. Διέγραψε το χρέος ύψους 9,8 δισ. δολαρίων προς το ταμείο και δήλωσε πως δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση απέναντι στις ρήτρες του προγράμματος.
Ο Μάκρι ανήλθε στην εξουσία το 2015 υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί και στράφηκε ξανά προς τις διεθνείς αγορές.
Έσπευσε να αποπληρώσει 9,3 δισ. δολάρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια προκειμένου να κλείσει η διένεξη σχετικά με τη στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους που είχε κηρύξει από το 2001 η κυβέρνηση. Μέσα σε μια διετία δανείστηκε πάνω από 50 δισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ