Ένα δίχτυ ασφαλείας πέριξ της Κύπρου, με στόχο της προστασία της χώρας από τις λεγόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι αμερικανικές αρχές σε πρόσωπα από τη Ρωσία, επιχειρεί να στήσει ο τομέας των υπηρεσιών.
Ανάμεσα στα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι και ο Viktor Vekselberg, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Μετά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου εφιστά την προσοχή στα μέλη του για συναλλαγές με άτομα ή οντότητες που βρίσκονται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ (Specially Designated Nationals List - SDN List) τον οποίο τηρεί το Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC).
Όπως σημείωσε σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ο «Π», οι τράπεζες εφαρμόζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια τα μέτρα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν μόνο τα πρόσωπα που είναι λίστα. Κυρώσεις μπορούν να υποστούν και σε κάθε πρόσωπο (φυσικό/νομικό) που έχει σημαντική συναλλαγή μαζί τους. Αυτές είναι οι λεγόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΕΛΚ προτρέπει τα μέλη του όπως:
-Να μελετήσουν διεξοδικά και σχολαστικά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του καταλόγου κυρώσεων (Specially Designated Nationals List - SDN List), και να αξιολογήσουν την έκταση εφαρμογής των εν λόγω μέτρων, τόσο στους ίδιους, στους οίκους τους και στους πελάτες τους.
-Να αξιολογήσουν τους κινδύνους που ενδέχεται να αναλάβουν σε περίπτωση εμπλοκής τους σε οποιαδήποτε σημαντική συναλλαγή ή παροχής διευκόλυνσης για διενέργεια τέτοιας συναλλαγής με οποιοδήποτε πρόσωπο που υπόκειται στις κυρώσεις.
Ο ΣΕΛΚ σε εγκύκλιό του συμβουλεύει τα μέλη του όπως σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με πελάτη που υπόκειται σε κυρώσεις για σύναψη επιχειρηματικής σχέσης, να αξιολογήσουν με κάθε σχολαστικότητα τους κινδύνους και να λάβουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της μη σύναψης οποιασδήποτε επιχειρηματικής σχέσης.
Ο ΣΕΛΚ καλεί τα μέλη του «όπως προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες δέουσας επιμέλειας, καθώς και σε συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων για τους πελάτες/συνεργάτες τους, κάνοντας τακτική αντιπαραβολή στις λίστες που εκδίδονται από τους διάφορους οργανισμούς για κυρώσεις (π.χ. ΟΗΕ και EE). Προτρέπεστε, επίσης, όπως παραμένετε σε εγρήγορση για δημοσιεύσεις που αφορούν στην επιβολή κυρώσεων καθώς και σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου».
«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Είναι απλά μια υπενθύμιση ως προς τις υποχρεώσεις που έχουν», σχολίασε στον Alpha Κύπρου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου Μάριος Σκανδάλης. «Τα μέτρα που υπάρχουν στην Κύπρο σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα όμως είναι να γίνεται σωστή και η εφαρμογή τους», κατέληξε.
Η Κεντρική
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, απαντώντας σε ερωτήσεις της ιστοσελίδας StockWatch, επιβεβαίωσε ότι τα εγχώρια «πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις εναντίον των προσώπων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της OFAC».