Οι επιχειρηματίες θέλουν κίνητρα, αλλαγή δομών και νοοτροπιών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Τι θα ζητήσει σήμερα στη Γ.Σ. της η ΟΕΒ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Χρ. Μιχαηλίδης, πρόεδρος ΟΕΒ:«Ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί αλλαγές παντού».

Με μερικά πολύ θετικά δεδομένα για την οικονομία τη χρονιά που μας πέρασε, με εξαιρετικά θετικές προβλέψεις τόσο για το 2018 όσο και για το 2019, αλλά και με σοβαρές απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, κυρίως ως προς την αλλαγή δομών και νοοτροπιών αλλά και την προώθηση κινήτρων και μεταρρυθμίσεων, πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). 


Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα


Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Χρήστος Μιχαηλίδης, μιλώντας στον "Π" τόνισε πως το μήνυμα που θα σταλεί μέσα από τη γενική συνέλευση είναι πως, τόσο για το 2018 όσο και για την επόμενη πενταετία, ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί αλλαγές σε όλα τα επίπεδα: Αλλαγές νοοτροπίας, αλλαγές δομών και μεταρρυθμίσεις. Ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι θα κάνει η χώρα τα επόμενα, σωστά βήματα προς την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση. Επισημαίνοντας πως βασικό συστατικό επιτυχίας είναι η συνεργασία και η ανάγκη περισσότερης συλλογικότητας από όλες τις δυνάμεις που συγκροτούν και θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές. Κίνητρα


Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι άκρως σημαντικό να εφαρμοστούν από πλευράς του κράτους μέτρα και κίνητρα, είτε είναι φορολογικά, είτε αφορούν αυξημένες αποσβέσεις, είτε είναι κίνητρα προς τη βιομηχανία για έρευνα και ανάπτυξη, κίνητρα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Πρακτικά μέτρα που να λειτουργούν, όπως ανέφερε, ώστε να δώσουν ώθηση στις επιχειρήσεις. Όλα αυτά χρειάζονται, εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, για να ξεπεραστεί ο ετεροχρονισμός των οικονομικών δεικτών με τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας.


Μεταρρυθμίσεις ο Πρόεδρος


Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στην ομιλία του ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δώσει έμφαση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση: στον επενδυτικό νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις, ο οποίος προβλέπει και τη λειτουργία one stop shop, που βεβαίως για να εφαρμοστεί πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία του Υφυπουργείου Ανάπτυξης, στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην ψηφιακή στρατηγική, η οποία θα βάλει την Κύπρο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον της ψηφιακής οικονομίας και ανάπτυξης.


Η βιομηχανία


Στη γενική συνέλευση θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους αναπτυξιακούς δείκτες που καταγράφηκαν κατά το 2017, μέσα από τους οποίους φαίνονται τόσο οι προοπτικές όσο και οι προκλήσεις. Στη μεταποιητική βιομηχανία ο ρυθμός ανάπτυξης κατέγραψε άνοδο, φτάνοντας το 7,5% σε σύγκριση με 6,1% το 2016.


Παράλληλα, η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ ανέβηκε στο 4,4% σε σύγκριση με 4,3% το 2016. Για την ΟΕΒ οι κυριότερες προκλήσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας αποτελούν το υψηλό κόστος παραγωγής, το χάσμα δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε σχέση με τις ανάγκες της βιομηχανίας ιδιαίτερα σε τεχνικό επίπεδο, ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός, τα διαρθρωτικά και λειτουργικά προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών, η έλλειψη ενός κατάλληλου ρυθμιστικού, νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου και η αποσπασματική στρατηγική ανάπτυξης χωρίς ξεκάθαρη ένταξη του τομέα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.


Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος όπως, το υψηλό ποσοστό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι καλές υποδομές για κατάρτιση και εκπαίδευση, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις επιχειρηματικές υποδομές και η αυξανόμενη διάθεση για έρευνα και ανάπτυξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα.


Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση το στρατηγικό σχέδιο για την κυπριακή βιομηχανία το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ, στη σταδιακή μετατροπή της παραδοσιακής βιομηχανίας σε ψηφιακή μέσω ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και μεθόδων στη βιομηχανική παραγωγή και ενίσχυση της παραγωγικότητας, καινοτομίας και εξαγωγών.


Οι υπηρεσίες


Ο τομέας των υπηρεσιών κατόρθωσε να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2017, αναβαθμίζοντας τη θέση της Κύπρου στον διεθνή χάρτη ως κέντρο επαγγελματικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική κατάρτιση του εγχώριου εργατικού δυναμικού.


Ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών, με εξαίρεση τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, σημείωσε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2017. Τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις παρουσίασαν οι τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (9%), του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (4,8%), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (4%), της εκπαίδευσης και της υγείας (2,8%).


Σύμφωνα με την ΟΕΒ, η τεράστια σημασία που απέκτησε ο τομέας των υπηρεσιών στην κυπριακή οικονομία φαίνεται διαχρονικά και μέσα από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ραγδαία ανάπτυξη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, ενώ το 1990 οι υπηρεσίες αποτελούσαν το 66% του ΑΕΠ, το 2017 το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε στο 79,9%.


Παράλληλα, αυξήθηκε και το ποσοστό εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίοι το 1990 αποτελούσαν το 57% των επικερδώς απασχολουμένων, ενώ τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αυτό βρίσκεται σταθερά πάνω από το 70%.


Σημαντικοί σταθμοί


Η ΟΕΒ θεωρεί ότι κατά το 2017 η κυπριακή οικονομία παρά τα προβλήματα που είχε να διαχειριστεί - επιπτώσεις κρίσης, σταθεροποίηση και αποκατάσταση αξιοπιστίας τραπεζικού συστήματος, αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, προβλήματα αναδιάρθρωσης χρεών και τη μείωση του κόστους δανεισμού - έδειξε σημάδια ανάκαμψης και σταθερότητας.


Τα σημαντικότερα γεγονότα προς την ορθή κατεύθυνση, όπως τα καταγράφει η ΟΕΒ, είναι:


- Η αποπληρωμή του ELA από την Τράπεζα Κύπρου, ύψους 11,4 δισ., ένα περίπου έτος πριν από τη λήξη της προγραμματισμένης ημερομηνίας.


- Η μείωσης της ανεργίας με το ποσοστό να περιορίζεται στο 11,1% για το έτος (13% το 2016).


- Η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης του λιμανιού Λεμεσού από τις εταιρείες Eurogate, DP World και P&O Maritime. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν αρχικά και τα απεργιακά μέτρα που είχαν ληφθεί από τις συντεχνίες, εντούτοις εντός του έτους ξεπεράστηκαν και το λιμάνι Λεμεσού πέρασε σε μια νέα εποχή.


- Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα. Οι συζητήσεις, που είχαν ξεκινήσει από το 2016, είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ σε ανώτατο επίπεδο για την τριετία 2018-2020.


- Η ψήφιση των νομοθεσιών για το ΓεΣΥ.


- Η ψήφιση της νομοθεσίας για παροχή άδειας πατρότητας και η επέκταση της σύνταξης χηρείας στους άντρες.


 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play