Το σύνολο του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου έχει παρακολουθήσει ένα εσωτερικό βίντεο που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του συγκροτήματος: ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να είναι μια πρόκληση και να απαιτεί κόπο και χρόνο, αλλά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συγκροτήματος είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου».
Σήμερα όλες οι τραπεζικές εργασίες χωρούν μέσα στην οθόνη ενός κινητού, ενώ νέες ψηφιακές πλατφόρμες έρχονται να διεκδικήσουν μεγάλο κομμάτι της πίτας των υπηρεσιών πληρωμών.
Ως «σκιά» πάνω από όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης στέκεται το παράδειγμα της γερμανικής θυγατρικής της ολλανδικής ING η οποία είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Γερμανίας, πίσω από την Deutsche Bank και την Commerzbank, χωρίς να διαθέτει φυσικό δίκτυο καταστημάτων. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Και το σχέδιο της Τράπεζας Κύπρου είναι να αποκτήσει όσο το δυνατό περισσότερα ψηφιακά χαρακτηριστικά για να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.
Στα ανώτερα δώματα της Αγίας Παρασκευής κυριαρχεί μια φράση ενδεικτική της φιλοσοφίας της διοίκησης: «ανταγωνιστή μας δεν είναι οι υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες, αλλά η Amazon και η Google».
Στην Τράπεζα Κύπρου νιώθουν ότι η κρίση του 2013 καθυστέρησε για μια πενταετία την υλοποίηση ενός σχεδίου ψηφιακής μετάβασης, με την τράπεζα να έχει χάσει χρόνο, αλλά η ίδια η κρίση έχει προκαλέσει ένα παράπλευρο όφελος: το προσωπικό, σε όλες τις βαθμίδες και όλα τα τμήματα, κατάφερε να φέρει σε πέρας τη συγχώνευση των εργασιών με την πρώην Λαϊκή και να σταθεροποιήσει την τράπεζα.
Αυτό θεωρείται ως το κεκτημένο της κρίσης, ότι το προσωπικό της τράπεζας έδειξε ότι μπορεί να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες χωρίς προηγούμενο, συνθήκες που θυμίζουν πολεμική επιχείρηση.
Το προσωπικό
Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Στο βίντεο, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, ένα μικρό κομμάτι αφορά το τι έγινε το 2013 και το υπόλοιπο αφιερώνεται στο μέλλον. Και το μέλλον απαιτεί μια συνεχόμενη προσπάθεια προσαρμογής.
Εδώ ταιριάζει γάντι η έκφραση «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Οι αλλαγές αφορούν και το προσωπικό, με την προτεραιότητα να αφορά τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Μια Τράπεζα Κύπρου με λιγότερα καταστήματα, στα οποία θα κυριαρχούν οι αυτοματισμοί, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη και λιγότερο προσωπικό, καθώς θα δοθεί βαρύτητα στην εξυπηρέτηση των πελατών.
Η διαδικασία ψηφιακής μετάβασης έχει τεθεί σε εφαρμογή, με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη πενταετία. Στο τέλος της πορείας οι προσφερόμενες υπηρεσίες της Τράπεζα Κύπρου δεν θα θυμίζει πολλά από το σήμερα.
Για παράδειγμα θα αναβαθμιστούν τα ΑΤΜ, στα οποία οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση χωρίς τη χρήση κάρτας, αλλά με τη χρήση προσωρινού κωδικού από το κινητό τηλέφωνο (υπηρεσία που ήδη προσφέρεται από κυπριακή τράπεζα). Το κοινό θα πάρει μια πρώτη γεύση εντός της χρονιάς με τη λειτουργία του πρώτου ψηφιακού καταστήματος της τράπεζας. Ακολουθώντας το παράδειγμα ψηφιακών καταστημάτων που ήδη υπάρχουν σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ο πελάτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει το 85% των λειτουργιών, 24 ώρες το 24ωρο.
Τα εργασιακά
Αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί και η αλλαγή στη δομή των εργασιακών σχέσεων, με βασικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης τη σύνδεση των αμοιβών και των προσαυξήσεων με την απόδοση. Το σχέδιο συναντά την αντίδραση της ΕΤΥΚ, με τον διάλογο να είναι σε εξέλιξη.