Την κυβερνητική πολιτική στον Συνεργατισμό υπερασπίστηκε ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώ με τις απαντήσεις του φανέρωσε την προτίμηση της κοινής ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας (η οποία επί της ουσίας θα αποφασίσει τι θα γίνει) προς το σενάριο της συγχώνευσης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) με άλλο τραπεζικό ίδρυμα.
Διά της ατόπου, αυτό το ίδρυμα δεν είναι άλλο από την Ελληνική Τράπεζα, η οποία έχει επιβεβαιώσει ότι μετέχει στη διαδικασία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο τέλος θα εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον).
Νομοσχέδια
Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στις ερωτήσεις, έκτασης 60 σελίδων, των μελών των δύο επιτροπών, προσέθεσε νέες ψηφίδες στο παζλ των εξελίξεων στον Συνεργατισμό, αλλά και ευρύτερα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Είναι πλέον σαφές ότι τα κενά στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις και στο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα (που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη αποτελεσματική εφαρμογή τους) αποτελούν τη βασικότερη αιτία άσκησης νέων εποπτικών πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον Συνεργατισμό.
Πρακτικά το γεγονός ότι δεν γίνονται εκποιήσεις ακινήτων πρώτης κατοικίας, αλλά και ούτε ρυθμίσεις μέσω της διαδικασίας της αφερεγγυότητας, έχει ως αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) να στείλει το μήνυμα ότι θα ζητήσει μηδενισμό της αξίας των συγκεκριμένων εξασφαλίσεων. Αυτό οδηγεί στην απαίτηση για λήψη πρόσθετων προβλέψεων (και άρα κεφαλαίων), με τις ανάγκες να είναι περισσότερο απαιτητικές για τη ΣΚΤ καθώς έχει ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής με πολλά ακίνητα πρώτης κατοικίας ως εξασφάλιση. Οι άλλες τράπεζες, που επίσης επηρεάζονται από την αλλαγή αυτή, έχουν ένα περισσότερο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.
Ο κ. Γεωργιάδης σε μια εμφανή προσπάθεια να υπερασπιστεί την κυπριακή νομοθεσία για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα (δεν χρειάζεται να ρίχνουμε νερό στον μύλο όσων μας κρίνουν αυστηρά, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του προς τους βουλευτές), υπενθύμισε ότι η νομοθεσία είχε την έγκριση της τρόικα.
Δεν συμφωνώ να λέμε ότι είναι ανεπαρκής, σημείωσε, αλλά έχει αδυναμίες και κενά που πρέπει να συμπληρωθούν επειγόντως, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτές τις αδυναμίες της πληρώνουμε πολύ ακριβά», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσέγγιση της εποπτείας.
«Έχουμε μια ακραία, πιεστική προσέγγιση από τους επόπτες. Δεν είμαι σύμφωνος, αλλά πρέπει να τη διαχειριστούμε», είπε.
Το πακέτο
Σε αυτό το πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση ένα πακέτο «τεσσάρων + ένα» νομοσχεδίων για τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα, για τις εκποιήσεις, την αφερεγγυότητα, τη μεταρρύθμιση της δομής της Κεντρικής και τις τιτλοποιήσεις δανείων, ενώ το πέμπτο, για τη σύσταση φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εξαρτηθεί από την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Συνεργατισμό.
Ο υπουργός απέφυγε να αναφέρει το εύρος των αλλαγών στις διαδικασίες των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας, λέγοντας ότι η εκπόνησή τους βρίσκεται σε υπηρεσιακό επίπεδο και κάποια δεν έχουν καν περάσει από νομοτεχνική επεξεργασία.
Η συγχώνευση
Η εποπτική πίεση για περισσότερες προβλέψεις, που περιγράψαμε παραπάνω, οδήγησε στην τρέχουσα διαδικασία εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Συνεργατισμό. Η δέσμευση στο πλαίσιο της διαδικασίας κρατικής στήριξης για τον περιορισμό της συμμετοχής του κράτους στη ΣΚΤ έως το 2020 συνδυάζεται με την άντληση νέων κεφαλαίων, ανατρέποντας στην πράξη παλαιότερο σχεδιασμό.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (μέσω της διαδικασίας έγκρισης της όποιας συναλλαγής) είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την επενδυτική λύση. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι προκρίνεται το σενάριο της συγχώνευσης της «καλής» Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με άλλη κυπριακή τράπεζα.
«Η διαδικασία (εξεύρεσης επενδυτή στη ΣΚΤ) ήταν απαίτηση των ιδίων (των θεσμών), αλλά πιθανώς πράγματι να έχουν προτίμηση -αυτό θα εκδηλωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας- διότι θα εγκρίνουν, να μην σας πω ότι σε μεγάλο βαθμό θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο προτιμητέος προσφοροδότης και μέσω της επιλογής τους πιθανότατα να προκύψει και η προτίμηση», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.