Οι «μεγάλες δυνάμεις» της ΕΕ στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η ΕΕ αποτελεί τον δεύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγό και καταναλωτή επιτραπέζιων σταφυλιών και αν και οι εξαγωγές της σημειώνουν χαμηλές πτήσεις.

Ρεκόρ 10ετίας στις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού πέτυχε το 2017 η Ελλάδα, με τις ποσότητες που έφυγαν εκτός ελληνικών συνόρων να διαμορφώνονται στο τέλος Νοεμβρίου σε 93.626 τόνους, κοντά στα ιστορικά επίπεδα των 98.000 τόνων του 2006 και αυξημένες συγκριτικά με την τελευταία δεκαετία, όταν κυμαίνονταν μεταξύ των 70.000 και 85.000 τόνων ετησίως.


Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», Γιώργος Πολυχρονάκης, η Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο μεταξύ των χωρών παραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ύστερα από την Ιταλία και την Ισπανία, παράγει μαζί με τα προαναφερόμενα κράτη το 90% της παραγωγής στην ΕΕ.


Η ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, αποτελεί τον δεύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγό και καταναλωτή επιτραπέζιων σταφυλιών και αν και οι εξαγωγές της σημειώνουν χαμηλές πτήσεις, η ΕΕ παραμένει στην παγκόσμια αγορά κυρίως εισαγωγέας των επιτραπέζιων σταφυλιών.


Για το 2017, οι οι εισαγωγές στην ΕΕ επιτραπέζιων σταφυλιών, εκτιμώνται αυξημένες, στους 650.000 τόνους. Η παραγωγή της ΕΕ το 2017 εκτιμάται στα 1,5 εκατ.τόνους.


Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, η παρατηρούμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας στα παραγόμενα στην Ευρώπη επιτραπέζια σταφύλια, έναντι των εισαγομένων, οφείλεται κυρίως στο μικρό κλήρο. 


Κατά τον ίδιο, στη μείωση της ανταγωνιστικότητας συνέβαλαν επίσης τα εξής: υπέρμετρο κόστος επεξεργασίας, συσκευασίας και μεταφοράς, υψηλό κόστος πιστοποίησης και στις ανώμαλες συνθήκες διαμόρφωσης των τιμών παραγωγού, "βάσει φημών μη συμβατών προς τις εκάστοτε κρατούσες συνθήκες στη διεθνή αγορά".


Στην ΕΕ παράγονται πολλές ποικιλίες σταφυλιών που προορίζονται για οινοποίηση, ένα μεγάλο μέρος τους για νωπή κατανάλωση και ένα μικρότερο για παραγωγή σταφίδας. Οι ποικιλίες για παραγωγή κρασιού έχουν χαρακτηριστικά διαφορετικά από τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για τις σταφίδες ή την επιτραπέζια κατανάλωση.


Η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών το 2017 εκτιμάται ελαφρώς αυξημένη, σε 22,7 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη οφείλεται στην συνεχή αύξηση της παραγωγής στην Κίνα και την Ινδία, που αντισταθμίζει τις απώλειες που παρουσιάζονται σε ΕΕ και Τουρκία.


Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, η Κίνα είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη παραγωγός και καταναλώτρια χώρα επιτραπέζιων σταφυλιών. Ωστόσο, ο ρόλος της στο διεθνές εμπόριο είναι μικρότερος, αφού όπως διευκρίνισε, οι εισαγωγές και εξαγωγές της είναι σχετικά χαμηλές. Η παραγωγή της Κίνας διαμορφώθηκε φέτος σε 11,2 εκατ. τόνους, με τις εισαγωγές της να προβλέπονται μειωμένες, αν και στον αντίποδα οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, καταγράφονται υψηλοί.


Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης στην παραγωγή και την κατανάλωση επιτραπέζιων σταφυλιών, ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε ότι η παραγωγή της κατά το 2017 καταγράφεται μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών στην κύρια παραγωγική της περιοχή και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,12 εκατ.τόνους.


  


 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play