Oι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν μπορούν από μόνοι τους να επιλύσουν δομικά προβλήματα της οικονομίας όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και την ανεργία σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τη συζήτηση με θέμα «Μεσοπρόθεσμες προοπτικές, βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα» που οργάνωσε την Τετάρτη το Cyprus Economic Society.
Οι ομιλητές, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, προέβλεψαν συνέχιση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας με βελτιωμένες προβλέψεις τη διετία 2018-2019. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν ρίσκα που μπορεί να υπονομεύσουν τη θετική προοπτική της οικονομίας, όπως ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), οι ημιτελείς μεταρρυθμίσεις και η επιστροφή σε πρακτικές που δημιούργησαν στο παρελθόν προβλήματα στην οικονομία.
Ο διευθυντής του Τομέα Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Κυριάκου αναφέρθηκε στις προβλέψεις της ΚΤΚ για οικονομική ανάπτυξη 3,8% το 2017, 3,4% το 2018 και 3,2% το 2019. Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι η αύξηση του εισοδήματος από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα των ΜΕΔ, ενώ σημείωσε ότι χαρακτηριστικό πολλών δανειοληπτών που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση είναι ότι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα υψηλότερης αξίας.
Ο οικονομικός διευθυντής στη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ΥΠΟΙΚ Ανδρέας Χαραλάμπους προέβλεψε ότι η μείωση των ΜΕΔ θα είναι μια μακρά διαδικασία και εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση (για τα ΜΕΔ) πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στον διαμοιρασμό των βαρών ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους παρά στη μετακύλισή τους σε κάποια οντότητα που θα διαχειριστεί τα ΜΕΔ.