Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ξεκινά από σήμερα την διαδικασία πώλησης της τράπεζας. Στόχος η μείωση του ποσοστού του κράτους στην ιδιοκτησιακή δομή της τράπεζας.
Μέχρι τις 29/3 το μεσημέρι θα είναι στη διάθεση των επενδυτών τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας για να υποβάλουν προσφορές για το σύνολο της τράπεζας ή στοιχεία του ενεργητικού και των υποχρεώσεων. Τη διαδικασία θα τρέξει η Citigroup Global Markets Ltd.
Η διαφορά από την προηγούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, είναι ότι η διαδικασία έχει δύο σκέλη, δηλαδή προσφέρεται η επιλογή της αγοράς του συνόλου της τράπεζας, είτε μέρος ή το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.
Αν ένας επενδυτής αγοράσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, ειδικότερα από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΣΚΤ θα είναι πιο εύκολη, αφού ισολογισμός της τράπεζας απελευθερώνεται από τα βαρίδια των ΜΕΔ και των προβλέψεων που συνεπάγονται.
Να σημειωθεί πως στη διαδικασία όσον αφορά τη δεύτερη επιλογή μπορούν να συμμετάσχουν και κυπριακές εμπορικές τράπεζες, οι οποίες όμως θα εξετάσουν τα δεδομένα στο εικονικό δωμάτιο μέσω επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες θα αναλύσουν τα στοιχεία.
Πριν Το καλοκαίρι οι προτάσεις
Μετά το τέλος Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν το χρόνο για να καταχωρίσουν δεσμευτικές προσφορές. Αναμένεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών θα υποβληθούν πριν από καλοκαίρι, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που μίλησε στο ΚΥΠΕ.
Επίσης, δήλωσε ότι η χρονική συγκυρία της έναρξης της διαδικασίας θεωρείται ορθή και γίνεται μετά τις συναντήσεις που είχε η τράπεζα και η Citygroup με δυνητικούς επενδυτές τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Όλα τα συστατικά στοιχεία μια συναλλαγής βρίσκονται στη θέση τους. Έχουμε εξωτερικό συνεργάτη διαχείρισης δανείων (servicer, την Altamira), που επενεργεί ως ένα επιπλέον κίνητρο για την απόκτηση δανείων και έχουμε πλέον μία ενιαία οντότητα μετά την συγχώνευση των διαφορετικών ΣΠΙ το 2017», συμπλήρωσε.
Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από την ΕΚΤ
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε πως δεν είναι άσκηση αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων (Asset Quality Review) αλλά ένας συνήθης έλεγχος και συμπλήρωσε με νόημα: Ο έλεγχος «ανέδειξε ότι ένα χαρτοφυλάκιο με τόσες πολλές πρώτες κατοικίες, το οποίο με το υφιστάμενο σύστημα δημιουργεί ένα περαιτέρω βάρος στο θέμα της επίλυσης των ΜΕΔ ή χρειάζεται προβλέψεις».
Σημείωσε δε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των ΜΕΔ (αφερεγγυότητα, εκποιήσεις) δημιουργεί πιέσεις για επιμήκυνση του χρόνου ανάκτησης της εξασφάλισης πέραν των 7 χρόνων.
Να σημειωθεί ότι το 2017 ο Συνεργατισμός επέκτεινε την περίοδο ανάκτησης των εξασφαλίσεων στα 7 χρόνια, που στοίχισε €150 εκατ. απορροφώντας τη οργανική του κερδοφορία.