Αυξημένος κατά 4,2% ο προϋπολογισμός του ΥΜΕΕ για το 2018

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 17.11.2017
Αυξημένος κατά 4,2% ο προϋπολογισμός του ΥΜΕΕ για το 2018
Συγκεκριμένα ο συνολικός προϋπολογισμός του ΥΜΕΕ για το 2018 ανέρχεται στα €313, 2 εκατομμύρια σε σχέση με €300,5 εκατομμύρια το 2017.

Αυξημένος κατά 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά θα είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) για το 2018 όπως τον παρουσίασε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Υπουργός Μάριος Δημητριάδης.


Συγκεκριμένα ο συνολικός προϋπολογισμός του ΥΜΕΕ για το 2018 ανέρχεται στα €313, 2 εκατομμύρια σε σχέση με €300,5 εκατομμύρια το 2017, παρουσιάζει δηλαδή αύξηση €12,7 εκατομμυρίων η οποία, όπως εξήγησε, ο Υπουργός Μεταφορών αντικατοπτρίζει τη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη που καταγράφει η κυπριακή οικονομία.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων έργων ανέρχονται στα €77,2 εκατομμύρια σε σχέση με €66,1 εκατομμύρια το 2017, αυξημένες δηλαδή κατά 16,7%.

Τα έσοδα του ΥΜΕΕ για το 2018 προϋπολογίζονται στα €293 εκατομμύρια σε σχέση με €296 εκατομμύρια, με τη μικρή μείωση να οφείλεται στο γεγονός ότι στον φετινό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με αυτόν του 2017, συμπεριλαμβάνονται έσοδα για το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, καθώς από την 1 Μαρτίου 2018 αναμένεται να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας το οποίο θα έχει ξεχωριστή υποδιαίρεση στον προϋπολογισμό.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ο Υπουργός Μεταφορών έκανε λόγο για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό με αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες ως αποτέλεσμα και της μεγάλης βελτίωσης στην οικονομία του τόπου, η οποία καταγράφει ανάπτυξη σχεδόν 4%.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη πάρα πολλά έργα, υποδεικνύοντας παράλληλα πως το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι βγήκαν από το συρτάρι έργα που ήταν κρυμμένα για δεκαετίες. «Ξεκινούν ο δρόμος Πάφου-Πόλις, ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά, ο περιμετρικός Λευκωσίας, έργα τα οποία όταν κάναμε €1 δισ. ελλείμματα δεν τα κάναμε» είπε.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού ο Μάριος Δημητριάδης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή που το Υπουργείο Μεταφορών είχε στην αντιστροφή της πορείας της κυπριακής οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων στους τομείς αρμοδιότητας του, τομείς όπως αυτοί των αερομεταφορών και της εμπορικής ναυτιλίας.

«45% αύξηση στην αεροπορική κίνηση τα τελευταία χρόνια με αυτή την Κυβέρνηση. Και αυτό έγινε όχι τυχαία αλλά μέσω μιας σωστής πολιτικής που έφερε και πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα των αερομεταφορών, ένα τομέα τον οποίο τον αλλάξαμε στην Κύπρο και τον πήραμε μπροστά» είπε ενώ υπογράμμισε και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως αυτή στο λιμάνι Λεμεσού «το οποίο παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στην αρχή δεν έχει να ζηλέψει πλέον τίποτα στις αποδόσεις του από όλα τα μοντέρνα ευρωπαϊκά λιμάνια».

Είπε ακόμη ότι προχωρούν τα έργα που αφορούν το λιμάνι Λάρνακας και τη Μαρίνα Λάρνακας όπως επίσης και ο σχεδιασμός για δημιουργία επιπρόσθετου λιμανιού στην περιοχή του Βασιλικού, για το οποίο ο Υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για ακόμη ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο το οποίο έχει βάλει μπροστά η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του στόχου να καταστεί η Κύπρος ένα περιφερειακό κέντρο υποδομών.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι το ΥΜΕΕ έχει συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία αυτού του τόπου και στους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που υπάρχουν σήμερα.

«Δεν είναι τυχαίο ότι και ο τομέας της ναυτιλίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια» είπε κάνοντας λόγο για τεράστια αύξηση του τομέα, υποδεικνύοντας ότι η κυπριακή ναυτιλία έχει επιστρέψει στον παγκόσμιο χάρτη. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ο τομέας θα πάει ακόμα πιο μπροστά.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας στης συνεδρίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δημητριάδης είπε ότι οι δαπάνες στον προϋπολογισμό που αφορούν έργα τη Λευκωσία ανέρχονται στα €29 εκατομμύρια. «Αυτά τα έργα έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη κινητικότητα, έχουν να κάνουν με τη Στασικράτους, έχουν να κάνουν με τη μονοδρόμηση της Καλλιπόλεως, έργο το οποίο κατακυρώθηκε και ξεκινά» είπε. Παραδέχτηκε ότι είναι γεγονός πως η υλοποίηση των έργων στη Λευκωσία έχει μείνει πίσω, υποδεικνύοντας ωστόσο πως τα απαραίτητα κονδύλια έχουν μπει στον προϋπολογισμό και θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε η υλοποίηση των έργων να επιταχυνθεί

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν αποδίδει ευθύνη για τις καθυστερήσεις στον Δήμο Λευκωσίας, καθώς, όπως ανέφερε, τόσο ο Δήμος όσο και ο Δήμαρχος είναι όμηροι των διαδικασιών. «Είναι ένας πολύ καλός συνεργάτης και αγαπητός ο κ. Γιωρκάτζης» πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι πρόκειται για ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό όχι μόνο για το 2018 αλλά με ορίζοντα τριετίας. «Η αναβάθμιση των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών κυριαρχούν σήμερα ως οι κορυφαίες μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Μεταφορών με τεράστια συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας» είπε και στάθηκε ιδιαίτερα στην προωθούμενη κατασκευή δεύτερου λιμανιού στον Βασιλικό με έμφαση στα οχληρά φορτία.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι μια σειρά ενεργειών και δράσεων καθιστούν τον Βασιλικό κόμβο εμπορίας τσιμέντου, γύψου, σιτηρών, ζωοτροφών, ασφάλτου καθώς και υποδομών αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υποστήριξης των αναγκών που προκύπτουν από τις ενέργειες για το φυσικό αέριο.

Δήλωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του ΥΜΕΕ αποτυπώνει την ξεκάθαρη αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου, υποδεικνύοντας ότι «με αίσθημα ευθύνης οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση διασφαλίζοντας την ανάπτυξη πάνω σε γερά θεμέλια».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης είπε πως είναι φανερό ότι ο προϋπολογισμός του ΥΜΕΕ εντάσσεται στην προεκλογική παροχολογία της Κυβέρνησης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με την ειλικρίνεια των προθέσεων της.

Ενδεικτικά ο κ. Τζιοβάνης ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες πρόνοιες-κονδύλια κατόπιν των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αφορούν την έναρξη των εργασιών για κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας, την κατεδάφιση του Οικισμού Βερεγγάρια στα Πολεμίδια και παραχώρηση του χώρου στο ΤΕΠΑΚ, την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, την ανακαίνιση των κυβερνητικών κατοικιών στο Τρόοδος. «Ενώ όλα αυτά συνυπολογίζονται στις αυξημένες κατά τα άλλα αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου για το 2018, την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο στη Βουλή με σκοπό την αποξένωση όλων των πιο πάνω ακινήτων» είπε, κάνοντας λόγο για εξαγγελίες κενού περιεχομένου και δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα.

«Όπως φυσικά παραμένει πιστή και στην εμμονή της για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου τον ιδιωτικό τομέα περιορίζοντας έτσι κάθε προοπτική για πραγματική και ποιοτική ανάπτυξη του τόπου και αποστερώντας από το κράτος σημαντικά έσοδα για τα επόμενα χρόνια» είπε.

Ο κ. ΤΖιοβάνης είπε ακόμη ότι το ποσοστό υλοποίηση του προϋπολογισμού για το 2017 φτάνει σήμερα μέχρι το 43%, υποδεικνύοντας ότι παρά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του Υπουργείου ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί, το ΑΚΕΛ διατηρεί τις αμφιβολίες του καθώς στα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη κατά μέσο όρο των μειωμένων αναπτυξιακών δαπανώ έφτασε μόλις το 60%.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι ενώ η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά μέσα από τις τεράστιες θυσίες του Κύπριου φορολογούμενου, «ερχόμαστε σιγά σιγά για προεκλογικούς σκοπούς να εφαρμόσουμε πολιτικές του παρελθόντος με αποτυχημένες συνταγές που όλοι κατηγορούσαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και που μας οδήγησαν ουσιαστικά στο οικονομικό βάραθρο».

«Δυστυχώς παρατηρούμε να υπάρχει έλλειψη στοχευμένου μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού και ουσιαστικά να είναι προσανατολισμένος σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα οδηγούσαν ουσιαστικά σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία» σημείωσε, αναφέροντας πως ως εκ τούτου φαίνεται ότι και η σημερινή κυβέρνηση κάνει τα ίδια λάθη για τα οποία κατηγορούσε πριν μερικά χρόνια άλλες κυβερνήσεις.

Χαιρέτισε τέλος το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό κονδύλι για αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου Πάφου-Πόλις Χρυσοχούς καθώς και ένα κονδύλι ύψους €5 εκατομμυρίων για την έναρξη κατασκευής του νέου δρόμου Πάφου-Πόλις, όπως επίσης και κονδύλια για δημιουργία κυματοθραυστών σε όλη την Κύπρο.

Ο Βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι το 2010 το ΥΜΕΕ είχε αναθέσει σε μια εταιρεία να ετοιμάσει ένα σχέδιο κινητικότητας για τη Λευκωσία για τις δημόσιες μεταφορές, αγοράστηκαν άμεσα τα μεγάλα λεωφορεία και από τότε δεν έχει γίνει τίποτε. «Είμαστε στο 2017, έχουμε προβλήματα με τις στάσεις των λεωφορείων, τις διαδρομές, ακόμα δεν έχουμε σύστημα εισιτηρίων για τα λεωφορεία, έχουμε πρόβλημα με την ενημέρωση των χρηστών για το πότε φτάνει το λεωφορείο» είπε, υποδεικνύοντας ότι 7 χρόνια μετά το σχέδιο κινητικότητας δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχει μείνει πίσω και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΜΕΕ αφορά το πρόβλημα με τα λύματα στη θάλασσα. «Δεν γίνεται να παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες απλά να κάνουν τη δουλειά τους πιο καλά. Πρέπει να διοριστεί ένας ανεξάρτητος ερευνητής, μια ομάδα, να ψάξει να βρει από που προέρχονται όλα αυτά τα λύματα και οι ακαθαρσίες μέσα στις θάλασσες» είπε, αναφέροντας ότι είναι απαράδεκτο να αφήνουμε τον κόσμο να κολυμπά μέσα στους βόθρους, αυτό να συμβαίνει για πολλά χρόνια και να μην ενδιαφέρεται κανένας να κινηθεί πραγματικά να βρει λύση.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα δημιουργίας ποδηλατόδρομων λέγοντας ότι υπάρχει όντως ένα μεγάλο σχέδιο για κατασκευή ποδηλατόδρομων, όμως αυτό το σχέδιο εκπονήθηκε τη δεκαετία του 1990. «Κάμνουμε μικροσκοπικά κομματάκια κάθε φορά με βάση αυτό το σχέδιο, δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι, πρέπει όλα τα έργα που εκτελεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων να περιλαμβάνουν πρόνοιες για πεζούς και ποδηλάτες» είπε, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει ο κόσμος να βοηθηθεί να κυκλοφορεί εύκολα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Κλειδί η ερμηνεία αναφορών στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου
ΚΥΠΡΟΣ

Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Κλειδί η ερμηνεία αναφορών στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

Γενικός Εισαγγελέας Vs Γενικός Ελεγκτής: Κλειδί η ερμηνεία αναφορών στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

ΟΗΕ: Νέα έκκληση για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Νέα έκκληση για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

ΟΗΕ: Νέα έκκληση για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού επί της Φιορεντίνα γιορτάστηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας {εικόνες}
ΕΛΛΑΔΑ

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού επί της Φιορεντίνα γιορτάστηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας {εικόνες}

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού επί της Φιορεντίνα γιορτάστηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας {εικόνες}

Εξελίσσεται σε ανέκδοτο η λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Παραβατών Οδηγών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξελίσσεται σε ανέκδοτο η λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Παραβατών Οδηγών

Εξελίσσεται σε ανέκδοτο η λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Παραβατών Οδηγών

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 7.000 δάσκαλοι - Εκλέγουν τη νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 7.000 δάσκαλοι - Εκλέγουν τη νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 7.000 δάσκαλοι - Εκλέγουν τη νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ