Σειρά νέων φοροελαφρύνσεων για του χρόνου υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών κατά την καθιερωμένη ομιλία του για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό στην ολομέλεια της Βουλής. Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως ο προϋπολογισμός για το 2018 είναι ακόμα ένας χωρίς ελλείμματα, αλλά με περιθώρια. «Ένας προϋπολογισμός που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους, να προωθούμε έργα και πολιτικές και να στηρίζουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποδίδοντας έτσι ένα χειροπιαστό κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας», είπε. Υπενθυμίζοντας πως φέτος καταργήθηκαν, μεταξύ άλλων, η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που είχε επιβληθεί το 2011 και η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, είπε πως στόχος για το 2018 είναι να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων. «Έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση που ξεκίνησε το 2009 και κράτησε μέχρι το 2014 και που οδήγησε σε μια ανεξέλεγκτη άνοδο της ανεργίας», είπε, σημειώνοντας πως η ανεργία έχει ήδη μειωθεί αισθητά, αλλά παραμένει ελαφρώς πάνω από 10%. «Ένας από τους βασικούς στόχους για την επόμενη χρονιά είναι να μειώσουμε την ανεργία σε μονοψήφιο αριθμό και να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020», σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε χθες ο ΥΠΟΙΚ και στα νέα έργα που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός, δίδοντας και συνέχεια στη διαφωνία που υπάρχει σε σχέση με τον δρόμο Πάφου – Πόλης με τον γενικό ελεγκτή. «Μετά από σχεδόν μια δεκαετία περιλήφθηκαν πρόνοιες για μεγάλα οδικά έργα και συγκεκριμένα η α’ φάση του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, η α’ φάση του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊττά, αλλά και ο δρόμος Πάφου–Πόλης,στη βάση νέου σχεδιασμού, τον οποίο σας καλώ να στηρίξετε, απορρίπτοντας τις όποιες εμμονές και την άρνηση», ανέφερε.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε πολιτικές που προωθούνται και δημοσιοποιήθηκαν ήδη, καταγράφοντας την πρόβλεψη για τη σύσταση ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, το σχέδιο για πρόσθετη αναπλήρωση της απώλειας των κουρεμένων ταμείων προνοίας, ενώ αναφορά έκανε και στους κουρεμένους καταθέτες, σημειώνοντας πως τα δημοσιονομικά περιθώρια, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εσόδων που τροφοδοτεί η ανάπτυξη του 4% φέτος, δημιουργούν και τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης «για τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί απώλειες από την απομείωση των καταθέσεων το 2013».
Ασπίδα προστασίας σε τράπεζες και ΣΚΤ
Στις αναφορές του για τον τραπεζικό τομέα, ο ΥΠΟΙΚ προσέφερε χθες στήριξη σε αυτόν, καλώντας την ίδια ώρα εμμέσως πλην σαφώς τις εποπτικές αρχές, και όχι μόνο, να μην ανυπόμονοι, αναφερόμενος προφανώς και στην προσπάθεια μείωση των ΜΕΔ. Όπως είπε, ο τραπεζικός τομέας έχει γυρίσει σελίδα, κερδήθηκε ξανά η εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ η κεφαλαιουχική επάρκεια του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν στο 4,5%, σήμερα είναι πάνω από 15%. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με μέτρο και προσοχή, τόνισε. «Δεν πρέπει να γίνουμε ανυπόμονοι, είτε εμείς είτε οι εποπτικές αρχές στην Κύπρο και στην Ευρώπη, και να σπρώξουμε είτε τις τράπεζες είτε τους συνεργάσιμους δανειολήπτες πέραν των ορίων και των αντοχών τους, με τρόπο που θα υπονόμευε τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική προοπτική», ανέφερε με νόημα. Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της, είναι και πρέπει να είναι έτοιμη να εξετάσει με προσοχή κάθε νέα εισήγηση, κάθε νέο εργαλείο, αξιοποιώντας τα σαφώς βελτιωμένα δεδομένα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε χθες ο ΥΠΟΙΚ στον Συνεργατισμό, σημειώνοντας πως έχει επιτύχει άλματα προόδου και πλέον η ΣΚΤ έχει μεταμορφωθεί σε πραγματική τράπεζα, έχει δημιουργήσει νέες δομές, έχει καθιερώσει νέες διαδικασίες και λειτουργεί πλέον κάτω από τον αυστηρό έλεγχο και εποπτεία της ΕΚΤ. «Υπάρχει κεφαλαιουχική επάρκεια, υπάρχει σημαντική ρευστότητα και σημειώνω επίσης την επιτάχυνση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μετά τη συγχώνευση του Συνεργατισμού σε μια τράπεζα, το περασμένο καλοκαίρι», συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας την ίδια ώρα πως συνεχίζουν να υπάρχουν δυσλειτουργίες που σχετίζονται, κατά τον ίδιο, με το γεγονός ότι η ΣΚΤ είναι σήμερα μια κρατικοποιημένη τράπεζα. Γι’ αυτό και χαιρέτισε την επικείμενη προοπτική εισόδου στρατηγικών επενδυτών στη ΣΚΤ, ενώ την ίδια ώρα επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης για διάθεση δωρεάν μετοχών της Συνεργατικής σε πελάτες της, προκειμένου να διατηρηθεί μια διευρυμένη εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση. Για το θέμα είπε πως έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο, μετά και ενστάσεις που έχουν εγερθεί, που βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου. Στην ομιλία του ο ΥΠΟΙΚ έκανε αναφορά και στη cyta, σημειώνοντας πως, ναι μεν εξέλιπαν οι εισπρακτικοί λόγοι για αποκρατικοποίηση, αλλά τόνισε την ίδια ώρα την ανάγκη ευελιξίας του οργανισμού και προσέλκυσης επενδυτή, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Κόμματα και κυβέρνηση σε διαφορετικούς κόσμους
Αλληλοκατηγορίες για την οικονομική πολιτική με αφορμή την ομιλία του ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό
Την ομιλία του ΥΠΟΙΚ ακολούθησε σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησαν για ωραιοποίηση της κατάστασης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας την ομιλία του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως με τα όσα άκουσαν οι πολίτες «θα πρέπει να διερωτώνται εάν ζουν στον ίδιο κόσμο που αυτοί βιώνουν με τον κόσμο που βιώνουν οι κυβερνώντες». «Ο υπουργός Οικονομικών έχει πει διάφορα πράγματα για την οικονομία από τα οποία πολλά δεν είναι έτσι. Δεν έχει αναφέρει καμία λέξη για τα όσα βιώνει η μεσαία τάξη, για τα όσα βιώνουν οι μισθωτοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», είπε υποστηρίζοντας πως οι κυβερνώντες «ζουν στον δικό τους πλασματικό κόσμο που δεν υπάρχουν προβλήματα, που δεν υπάρχουν ανησυχίες, που δεν υπάρχει απογοήτευση και αφήνουν την ανησυχία, την απογοήτευση και την οδυνηρή πραγματικότητα να τα βιώνουν στο πετσί τους οι πολίτες».
Το ΑΚΕΛ και τα στελέχη του «δεν ζουν στον ίδιο κόσμο που ζουν και οι υπόλοιποι Κύπριοι που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα ανοικοδομήθηκε, στάθηκε στα πόδια της και βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης», ήταν η απάντηση που έδωσε στο κόμμα της Αριστεράς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Κριτική, πάντως, στην κυβέρνηση ασκήθηκε και από το ΔΗΚΟ με το κόμμα να υποστηρίζει πως «τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και οι κοινωνικές συνέπειες που προκαλούνται από αυτά, δεν αντιμετωπίζονται με λογιστικό ισοσκελισμό» και πως «η κυβέρνηση, σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική, αφήνει στον αυτόματο πιλότο τα κρισιμότατα ζητήματα, που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας». Για ωραιοποίηση της κατάστασης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ενώ κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την οικονομία και το Κίνημα Αλληλεγγύης. «Ο ΥΠΟΙΚ σύγχυσε τη Βουλή με την Παραμυθούπολη», ήταν το σχόλιο του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για την παρουσίαση του Χάρη Γεωργιάδη στην ολομέλεια. Η κυβέρνηση έχει πλάνο για την κυπριακή οικονομία το οποίο αποδίδει, ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας την ομιλία του ΥΠΟΙΚ ενώ το επιτελείο Αναστασιάδη υποστήριξε πως «ο προϋπολογισμός του 2018 είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι η χώρα προχωρά με σταθερά βήματα μπροστά, ότι η υπεύθυνη αλλαγή ήδη συμβαίνει».