Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για τη διανομή δωρεάν μετοχών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) σε πελάτες της ΣΚΤ παραμένει σε ισχύ, αλλά ο χρόνος υλοποίησής της είναι αβέβαιος. Το πιθανότερο είναι ότι θα υλοποιηθεί το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν τα νομικά ζητήματα που έχουν εγείρει ο γενικός ελεγκτής και ο γενικός εισαγγελέας. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διευκρίνισε στον «Π» ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα θέματα που τίθενται και με νομοθετική πρωτοβουλία.
«Το υπουργικό συμβούλιο με εξουσιοδότησε να προβώ σε όλες τις κινήσεις για την υλοποίηση της πολιτικής απόφασης για τη διανομή των μετοχών. Αν διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται ειδική νομοθεσία δεν έχουμε πρόβλημα να το πράξουμε», εξήγησε.
Σε κάθε περίπτωση η διανομή των μετοχών δεν μπορεί να προηγηθεί της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (όπως έχει ζητήσει η Κεντρική Τράπεζα), οπότε στην εξίσωση μπαίνει ακόμη ένας παράγοντας, αυτός της εξεύρεσης επενδυτή ή επενδυτών.
Θεωρητικά μπορούν να γίνουν παράλληλα, με διαφορά μερικών 24ωρων, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η εισαγωγή στο ΧΑΚ και η διανομή των μετοχών.
Ωστόσο τα δύο πρώτα πρέπει να υλοποιηθούν υποχρεωτικά, και δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκη με τη διανομή των δωρεάν μετοχών της ΣΚΤ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση σε πελάτες του Συνεργατισμού. Το τι θα κάνει το κράτος τις μετοχές του (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μείωσης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική δομή του Συνεργατισμού θα πρέπει να κατέχει το πολύ το 25%) είναι δικό του θέμα και δεν σχετίζεται με το επιχειρηματικό πλάνο και τις υποχρεώσεις της ΣΚΤ.
Δηλαδή μπορεί να βρεθούν επενδυτές, να εισαχθεί η μετοχή στο ΧΑΚ, αλλά να μην υλοποιηθεί αμέσως μετά η διανομή των μετοχών, αν παραμείνει ανοιχτό το ζήτημα της διαδικασίας. Αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου θα πρέπει να θεωρείται πιθανό η ψήφισή του να μεταφερθεί για μετά τις εκλογές. Άλλωστε τον Δεκέμβριο θα διακοπεί η νομοθετική λειτουργία λόγω των προεδρικών εκλογών. Πολιτικά η κυβέρνηση μπορεί, εφόσον ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο και προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων υποσχέθηκε, να «πετάξει» το πρόβλημα στα κόμματα, τα οποία αν δεν ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο θα αναλάβουν και την ευθύνη της μη διανομής των μετοχών.