Σε αναφορά ή αναπομπή του νόμου που ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή και με τον οποίο κατήργησε τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με στόχο να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της εκτελεστικής εξουσίας για καλύτερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Η απόφαση της Βουλής που λήφθηκε στις 14 Ιουλίου προκάλεσε εξαρχής προβληματισμό στην κυβέρνηση και εδώ και λίγες ημέρες μελετούσε με τον νομικό σύμβουλο του κράτους τρόπους αντίδρασης. Όπως επιβεβαίωσε χθες στον «Πολίτη 1076» ο υπουργός Οικονομικών μετά την απόφαση της Βουλής ζητήθηκε για το θέμα η άποψη του γενικού εισαγγελέα. Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «προκύπτει, σύμφωνα με τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, ζήτημα αντισυνταγματικότητας» σε σχέση με την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής.
Ως εκ τούτου, συνέχισε, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δύο επιλογές: Είτε να κάνει αναφορά τον νόμο που ψηφίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο είτε να τον αναπέμψει στη Βουλή για επανεξέταση. Σύμφωνα με τον υπουργό οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν εντός του χρονικού διαστήματος που το Σύνταγμα ορίζει διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αναπομπής του νόμου για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Βουλής το καλοκαίρι, αφού με τη σειρά του το σώμα θα πρέπει να τοποθετηθεί εντός 15 ημερών από την ημερομηνία λήψης της αναπομπής. Σε περίπτωση αναφοράς του νόμου στο Ανώτατο η απόφαση της Βουλής που προήλθε μετά από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ η οποία εγκρίθηκε οριακά δεν θα ισχύει μέχρι την εκδίκαση της αναφοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αντίδρασης σε αποφάσεις της Βουλής για τις αποκρατικοποιήσεις.
Παρόμοια σκηνικό είχε στηθεί και όταν η Βουλή υπό την προηγούμενή της σύνθεση πάγωνε τις αποκρατικοποιήσεις για περίοδο δύο ετών για να κριθεί ο συγκεκριμένος νόμος -που δεν εφαρμόστηκε λόγω αναφοράς του στο Ανώτατο- αντισυνταγματικός μόλις φέτος . Οι διαδικασίες και οι σχεδιασμοί της εκτελεστικής εξουσίας και της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεως από την αρχή του χρόνου προχωρούν με καθυστέρηση και λόγω της απόφαση της Βουλής να δεσμεύσει τα κονδύλια για θέματα αποκρατικοποιήσεων με αποτέλεσμα για κάθε δαπάνη να απαιτείται η έγκριση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα βάζει κάτω αφού όπως αναφέρθηκε ετοιμάζει απάντηση στην τελευταία απόφασης της ολομέλειας είτε αναπέμποντας, είτε κάνοντας αναφορά τον νόμο για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεως, η οποία το τελευταίο διάστημα ασχολείται κατά κύριο λόγο με την προώθηση της αξιοποίησης των κυβερνητικών κατοικιών στο Τρόοδος, με την ανάθεση σε ιδιώτη επενδυτή του κρατικού λαχείου και με την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για το ΧΑΚ.