ΥΠΟΙΚ:Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός που επιτρέπει έργα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

«Δηλαδή και το 2018 θα έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα με μείωση του δημόσιου χρέους που θα φτάσει κάτω από το 100%»

Το πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο σχεδιασμός προβλέπει για το 2018 αυξημένα δημόσια έσοδα ύψους 7,44 δισεκατομμυρίων και επίσης αυξημένες δαπάνες .


Ανέφερε συγκεκριμένα πως η εκτίμηση και ο σχεδιασμός για το 2018 προβλέπει δημόσια έσοδα 7,44 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,6%, δημόσιες δαπάνες 7,36 δισ. δηλαδή αυξημένα κατά 2,9%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έχουν καθοριστεί και θα είναι στα 6,3 δισ., αυξημένες κατά 150 εκατομμύρια, σε σχέση με τον φετινό προϋπολογισμό, πρόσθεσε.


Τα δημόσια έσοδα είπε ο κ. Γεωργιάδης, αυξάνονται λόγω της αναθέρμανσης των ρυθμών ανάπτυξης. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών  που έχει αποφασιστεί συμπλήρωσε, κινείται με απόλυτο τρόπο εντός των αποδεκτών ορίων. «Δηλαδή και το 2018 θα έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα με μείωση του δημόσιου χρέους που θα φτάσει κάτω από το 100%» είπε, συμπληρώνοντας πως με αυτό τον τρόπο δίδεται απάντηση σε όσους εντός και εκτός κινδυνολογούσαν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Επεσήμανε ακόμη πως η μείωση των φορολογιών έχει δώσει επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.


Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο τον εξουσιοδότησε έτσι ώστε να διασφαλιστεί συναίνεση από το ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς υπάρχουν οι συνθήκες που να το επιτρέπουν.


Πρόσθεσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, εγκαινιάζοντας τη διαδικασία του κρατικού προϋπολογισμού, την ένταξη σε αυτόν κάποιων πολύ σημαντικών έργων ανάπτυξης: του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, στη βάση του νέου σχεδιασμού, του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά (Α’ φάση) και του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Λευκωσίας (Α’ φάση).

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως πρόκειται για έργα αναφοράς που για δεκαετίες ήταν σε εκκρεμότητα.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play